Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi’nde Tutulan Delil Kayıtlarının İspat Kuvveti ve Bu Kayıtların Aksinin İleri Sürülmesi

Yıl: 2020 Cilt: 8 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 73 - 88 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 17-05-2021

Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi’nde Tutulan Delil Kayıtlarının İspat Kuvveti ve Bu Kayıtların Aksinin İleri Sürülmesi

Öz:
Elektronik tebligat, klasik anlamda tebligata göre daha hızlı ve daha az masrafla tebligat yapılmasınısağlamaktadır. Teknoloji ile iç içe olan bu alana dair düzenlemelerde, teknolojik gelişmelere paralelolarak güncellemelere gereksinim olmaktadır. Bu kapsamda, 7101 sayılı İcra ve İflas Kanunu ve BazıKanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile Tebligat Kanunu’nda elektronik tebligatı düzenleyenmaddede değişiklik yapılmıştır. Yapılan bu değişiklik uyarınca hazırlanan ve 01.1.2019 tarihinde yürürlüğe giren yeni Elektronik Tebligat Yönetmeliği ile 19.01.2013 tarihli Elektronik Tebligat Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır. Yeni yönetmelikte, Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi’ne, bu sistemde tutulacakdelil kayıtlarına ve bu kayıtların ispat kuvvetine dair düzenlemelere yer verilmiş, delil kayıtları, aksiispat edilmedikçe kesin delil olarak kabul edilmiştir. Bu kayıtların aksinin ileri sürülmesi, bu kayıtlarınyanlış tutulduğu veya bu kayıtlarda bir değişiklik yapıldığı iddiası şeklinde ortaya çıkabilecektir. Delilkayıtları ispat kuvveti bakımından kesin delil olsa da, senet sıfatını haiz değildir. Delil kayıtları, fizikîtebligattaki tebliğ tutanağı ile aynı işlevi görmekte olup, bu kayıtlarda yer alan bilgilerin aksinin ispatında her türlü delilden faydalanılabilecektir.
Anahtar Kelime:

Evidentential Value of the Evidence Records Kept in National Electronic Notification System and Allegations Contrary These Records

Öz:
Electronic notification provides the notifications to be made faster and less costly than written notification. In arrangements regarding this area intertwined with technology, updates are needed in parallel with technological developments. In this context, with the Code No. 7101 on Amendment of Enforcement and Bankruptcy Code and Other Codes, the article regulating electronic notification in Notification Code, has been amended. With the new Electronic Notification Regulation prepared in accordance with this amendment and came into force on 01.01.2019, the Electronic Notification Regulation dated 19.01.2013 has been repealed. The new regulation includes the National Electronic Notification System, the evidence records kept in this system and the regulations on the evidential value of these records. Evidence records are accepted as conclusive evidence unless otherwise proven. Asserting the contrary of these records may arise that these records are kept wrong or there is a change in these records. The evidence records has the same function as certificate of services. Although the evidence records are conclusive evidence in terms of the force of proof, all kinds of evidence can be used to prove the contrary of the information in these records.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Bibliyografik
APA Acar A (2020). Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi’nde Tutulan Delil Kayıtlarının İspat Kuvveti ve Bu Kayıtların Aksinin İleri Sürülmesi. , 73 - 88.
Chicago Acar Ayşe Ece Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi’nde Tutulan Delil Kayıtlarının İspat Kuvveti ve Bu Kayıtların Aksinin İleri Sürülmesi. (2020): 73 - 88.
MLA Acar Ayşe Ece Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi’nde Tutulan Delil Kayıtlarının İspat Kuvveti ve Bu Kayıtların Aksinin İleri Sürülmesi. , 2020, ss.73 - 88.
AMA Acar A Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi’nde Tutulan Delil Kayıtlarının İspat Kuvveti ve Bu Kayıtların Aksinin İleri Sürülmesi. . 2020; 73 - 88.
Vancouver Acar A Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi’nde Tutulan Delil Kayıtlarının İspat Kuvveti ve Bu Kayıtların Aksinin İleri Sürülmesi. . 2020; 73 - 88.
IEEE Acar A "Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi’nde Tutulan Delil Kayıtlarının İspat Kuvveti ve Bu Kayıtların Aksinin İleri Sürülmesi." , ss.73 - 88, 2020.
ISNAD Acar, Ayşe Ece. "Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi’nde Tutulan Delil Kayıtlarının İspat Kuvveti ve Bu Kayıtların Aksinin İleri Sürülmesi". (2020), 73-88.
APA Acar A (2020). Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi’nde Tutulan Delil Kayıtlarının İspat Kuvveti ve Bu Kayıtların Aksinin İleri Sürülmesi. Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 8(1), 73 - 88.
Chicago Acar Ayşe Ece Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi’nde Tutulan Delil Kayıtlarının İspat Kuvveti ve Bu Kayıtların Aksinin İleri Sürülmesi. Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 8, no.1 (2020): 73 - 88.
MLA Acar Ayşe Ece Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi’nde Tutulan Delil Kayıtlarının İspat Kuvveti ve Bu Kayıtların Aksinin İleri Sürülmesi. Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, vol.8, no.1, 2020, ss.73 - 88.
AMA Acar A Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi’nde Tutulan Delil Kayıtlarının İspat Kuvveti ve Bu Kayıtların Aksinin İleri Sürülmesi. Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi. 2020; 8(1): 73 - 88.
Vancouver Acar A Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi’nde Tutulan Delil Kayıtlarının İspat Kuvveti ve Bu Kayıtların Aksinin İleri Sürülmesi. Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi. 2020; 8(1): 73 - 88.
IEEE Acar A "Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi’nde Tutulan Delil Kayıtlarının İspat Kuvveti ve Bu Kayıtların Aksinin İleri Sürülmesi." Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 8, ss.73 - 88, 2020.
ISNAD Acar, Ayşe Ece. "Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi’nde Tutulan Delil Kayıtlarının İspat Kuvveti ve Bu Kayıtların Aksinin İleri Sürülmesi". Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 8/1 (2020), 73-88.