OECD Ülkelerinin Bilgi ve İletişim Teknolojileri Gelişmişliklerinin MOORA ve WASPAS Yöntemiyle Değerlendirilerek Kullanılan Yöntemlerin Copeland Yöntemiyle Karşılaştırılması

Yıl: 2020 Cilt: 24 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 1275 - 1294 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 14-06-2021

OECD Ülkelerinin Bilgi ve İletişim Teknolojileri Gelişmişliklerinin MOORA ve WASPAS Yöntemiyle Değerlendirilerek Kullanılan Yöntemlerin Copeland Yöntemiyle Karşılaştırılması

Öz:
Bilgi ve iletişim teknolojileri (BİT) bilginin yaratılması, toplanması, işlenmesi,saklanması, dağıtılması ve erişilebilir olmasını ifade ederken, kısaca bilginin yönetilmesinisağlayan teknolojiler olarak tanımlanmaktadır. BİT kullanımı ülkelerin sosyo-ekonomikgelişmişliklerine ve bireylerin refah seviyelerinin gelişimine katkıda bulunmaktadır. Bu çalışmanınamacı OECD ülkelerinin 2017-2019 dönemine ait BİT kullanımlarını gösteren E-Ticaret ve EDevlet, bilgisayar kullanım ve internet bağlantısı erişimi, internet kullanım aktiviteleri olmak üzere3 ana başlık altında 17 farklı kriter ile değerlendirerek ülkelerin BİT gelişmişliklerinikarşılaştırmaktır. Bu doğrultuda OECD ülkelerinin BİT gelişmişliklerini çok kriterli karar vermeteknikleriyle değerlendirmek için kullanılan kriterlerin ağırlıkları Entropi yöntemiyle belirlenmiş,MOORA ve WASPAS yöntemleriyle analiz edilmiş, bu yöntemler ile elde edilen ülkelerin sıralamasonuçları Copeland yöntemiyle birleştirilip yeni bir sıralama belirlenerek yöntemler arasındakarşılaştırma yapılmıştır. Yapılan analiz sonucunda MOORA ve WASPAS yöntemlerinin sıralamasonuçları Copeland yönteminin bütünleşik sıralama sonuçları ile karşılaştırıldığında her ikiyöntemin sıralama sonucunun Copeland yönteminin sıralama sonucuyla yüksek derecede uyumluolduğu ortaya çıkmıştır.
Anahtar Kelime:

Evaluation of Information and Communication Technologies Development Levels of OECD Countries using MOORA and WASPAS Methods and Comparison of the Methods Used with the Copeland Method

Öz:
Information and communication technologies (ICT), briefly defined as technologies to manage information, refers to the creation, collection, processing, storage, distribution and accessibility of information. The use of ICT contributes to the socio-economic development of countries and the development of individuals' welfare levels. This study aims to evaluate the use of ICT of the OECD countries under three main titles, e-Commerce and e-State, computer use and internet connection access, and internet usage activities, and to compare the levels of development of ICT of these countries for the period of 2017-2019. Accordingly, the weights of the criteria, which were used to evaluate the level of development of ICT of OECD countries with multi-criteria decision-making techniques, were determined by the Entropy method, and they were analyzed using MOORA and WASPAS methods, the ranking results of the countries obtained by these methods were combined with the Copeland method, and thus, a new ranking was determined and a comparison was made between the methods. When the ranking results of the MOORA and WASPAS methods were compared to the integrated ranking results of the Copeland method as a result of the analysis, the ranking result of both methods was found to be highly compatible with the ranking result of the Copeland method.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA Yakut E (2020). OECD Ülkelerinin Bilgi ve İletişim Teknolojileri Gelişmişliklerinin MOORA ve WASPAS Yöntemiyle Değerlendirilerek Kullanılan Yöntemlerin Copeland Yöntemiyle Karşılaştırılması. , 1275 - 1294.
Chicago Yakut Emre OECD Ülkelerinin Bilgi ve İletişim Teknolojileri Gelişmişliklerinin MOORA ve WASPAS Yöntemiyle Değerlendirilerek Kullanılan Yöntemlerin Copeland Yöntemiyle Karşılaştırılması. (2020): 1275 - 1294.
MLA Yakut Emre OECD Ülkelerinin Bilgi ve İletişim Teknolojileri Gelişmişliklerinin MOORA ve WASPAS Yöntemiyle Değerlendirilerek Kullanılan Yöntemlerin Copeland Yöntemiyle Karşılaştırılması. , 2020, ss.1275 - 1294.
AMA Yakut E OECD Ülkelerinin Bilgi ve İletişim Teknolojileri Gelişmişliklerinin MOORA ve WASPAS Yöntemiyle Değerlendirilerek Kullanılan Yöntemlerin Copeland Yöntemiyle Karşılaştırılması. . 2020; 1275 - 1294.
Vancouver Yakut E OECD Ülkelerinin Bilgi ve İletişim Teknolojileri Gelişmişliklerinin MOORA ve WASPAS Yöntemiyle Değerlendirilerek Kullanılan Yöntemlerin Copeland Yöntemiyle Karşılaştırılması. . 2020; 1275 - 1294.
IEEE Yakut E "OECD Ülkelerinin Bilgi ve İletişim Teknolojileri Gelişmişliklerinin MOORA ve WASPAS Yöntemiyle Değerlendirilerek Kullanılan Yöntemlerin Copeland Yöntemiyle Karşılaştırılması." , ss.1275 - 1294, 2020.
ISNAD Yakut, Emre. "OECD Ülkelerinin Bilgi ve İletişim Teknolojileri Gelişmişliklerinin MOORA ve WASPAS Yöntemiyle Değerlendirilerek Kullanılan Yöntemlerin Copeland Yöntemiyle Karşılaştırılması". (2020), 1275-1294.
APA Yakut E (2020). OECD Ülkelerinin Bilgi ve İletişim Teknolojileri Gelişmişliklerinin MOORA ve WASPAS Yöntemiyle Değerlendirilerek Kullanılan Yöntemlerin Copeland Yöntemiyle Karşılaştırılması. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 24(3), 1275 - 1294.
Chicago Yakut Emre OECD Ülkelerinin Bilgi ve İletişim Teknolojileri Gelişmişliklerinin MOORA ve WASPAS Yöntemiyle Değerlendirilerek Kullanılan Yöntemlerin Copeland Yöntemiyle Karşılaştırılması. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 24, no.3 (2020): 1275 - 1294.
MLA Yakut Emre OECD Ülkelerinin Bilgi ve İletişim Teknolojileri Gelişmişliklerinin MOORA ve WASPAS Yöntemiyle Değerlendirilerek Kullanılan Yöntemlerin Copeland Yöntemiyle Karşılaştırılması. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, vol.24, no.3, 2020, ss.1275 - 1294.
AMA Yakut E OECD Ülkelerinin Bilgi ve İletişim Teknolojileri Gelişmişliklerinin MOORA ve WASPAS Yöntemiyle Değerlendirilerek Kullanılan Yöntemlerin Copeland Yöntemiyle Karşılaştırılması. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2020; 24(3): 1275 - 1294.
Vancouver Yakut E OECD Ülkelerinin Bilgi ve İletişim Teknolojileri Gelişmişliklerinin MOORA ve WASPAS Yöntemiyle Değerlendirilerek Kullanılan Yöntemlerin Copeland Yöntemiyle Karşılaştırılması. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2020; 24(3): 1275 - 1294.
IEEE Yakut E "OECD Ülkelerinin Bilgi ve İletişim Teknolojileri Gelişmişliklerinin MOORA ve WASPAS Yöntemiyle Değerlendirilerek Kullanılan Yöntemlerin Copeland Yöntemiyle Karşılaştırılması." Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 24, ss.1275 - 1294, 2020.
ISNAD Yakut, Emre. "OECD Ülkelerinin Bilgi ve İletişim Teknolojileri Gelişmişliklerinin MOORA ve WASPAS Yöntemiyle Değerlendirilerek Kullanılan Yöntemlerin Copeland Yöntemiyle Karşılaştırılması". Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 24/3 (2020), 1275-1294.