Yıl: 2021 Cilt: 26 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 235 - 246 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Engelli Bireyler ile Çalışma Değişkeni Bakımından Spor Eğitmenlerinde Empatik Eğilim

Öz:
Bu araştırmanın amacı, engelli bireylerle çalışan ve çalışmayan spor eğitmenlerinin empatik eğilim düzeylerinin incelenmesidir. Araştırmaya resmi ve özel eğitim kurumlarında engelli bireylerle çalışan ve çalışmayan, lisans öğrenimlerini beden eğitimi ve spor öğretmenliği, antrenörlük eğitimi, spor yöneticiliği ve rekreasyon bölümlerinde tamamlamış 68’i erkek ve 34’ü kadın olmak üzere toplam 102 spor eğitmeni gönüllü olarak katılmıştır. Veri toplama aracı olarak Dökmen (1988) tarafından geliştirilen “Empatik Eğilim Ölçeği (EEÖ)” ve araştırmacılar tarafından geliştirilen “Kişisel Bilgi Formu” kullanılmıştır. Verilerin istatistiksel analizi için SPSS 22.0 bilgisayar programı kullanılmıştır. Araştırmada istatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak dikkate alınmıştır. Verilerin analizinde ölçeğe ait toplam puan dağılımı için çarpıklık ve basıklık değerlerine bakılmış ve dağılımın normal olduğu tespit edilmiştir. Bu sebeple iki grup karşılaştırmalarında fark olup olmadığını belirlemek amacıyla T-Testi, yaş ile ölçek arasındaki ilişkiyi belirlemek için ise Pearson-Korelasyon analizi uygulanmıştır. Elde edilen bulgular sonucunda; engelli bireylerle çalışan ve çalışmayan spor eğitmenlerinin empatik eğilim düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık elde edilmiştir (t=6,296, p<0.05). Engelli bireylerle çalışan spor eğitmenlerinin empatik eğilim düzeylerinin daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Cinsiyet değişkeni ve yaş değişkeni açısından anlamlı bir farklılık elde edilmemiştir. Sonuç olarak; araştırmaya katılan spor eğitmenlerinin engelli bireylerin farklılıklarından etkilenerek diğer bireylerle çalışan spor eğitmenlerine kıyasla daha fazla empatik eğilimler gösterdikleri söylenebilir.
Anahtar Kelime: Empatik eğilim Empati Özel eğitim Beden eğitimi Spor eğitmenleri

Empathic Tendency in Sports Trainers in Terms of Working with Disabled Individuals

Öz:
The main purpose of the study is to identify the empathic tendency level of sports trainers who work with disabled individuals and who do not work with disabled individuals. A total of 102 sports trainers who are employed at governmental schools and private schools voluntarily participated in the current study. The participants, 68 of whom are males and 34 of whom are females, have bachelor’s degree at the departments of physical education and sports teaching, coaching, sports management and recreation. The data were collected through “Empathic Tendency Scale (ETS)” developed by Dökmen (1988) and Personal Information Form prepared by the researchers. SPSS 22.0 was used in order to analyse the collected data. In the study, statistical significance point was accepted as p<0,05. For the analysis of the data, coefficient of skewness and coefficient of kurtosis were examined and the normal distribution was found out. T-test was administered in order to see whether there are any significant differences between two groups and Pearson Correlation was administered in order to identify the relationship between the age and the level of empathic tendencies gathered through the scale. According to the results, a significant difference was found between the sports trainers who work with disabled students and who do not work with disabled students (t=6,296, p<0.05). It was seen that empathic tendency levels of trainers working with disabled ones were higher than the trainers who do not work with disabled ones. Moreover, no significance difference was found in terms of gender and age. As a result; It can be said that the sports trainers who participated in the study were affected by the differences of the disabled individuals and showed more empathic tendencies compared to the sports trainers working with other individuals.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA FAKAZLI A, ILHAN E, YARAYAN Y (2021). Engelli Bireyler ile Çalışma Değişkeni Bakımından Spor Eğitmenlerinde Empatik Eğilim. , 235 - 246.
Chicago FAKAZLI Ahmet Emre,ILHAN EKREM LEVENT,YARAYAN YUNUS EMRE Engelli Bireyler ile Çalışma Değişkeni Bakımından Spor Eğitmenlerinde Empatik Eğilim. (2021): 235 - 246.
MLA FAKAZLI Ahmet Emre,ILHAN EKREM LEVENT,YARAYAN YUNUS EMRE Engelli Bireyler ile Çalışma Değişkeni Bakımından Spor Eğitmenlerinde Empatik Eğilim. , 2021, ss.235 - 246.
AMA FAKAZLI A,ILHAN E,YARAYAN Y Engelli Bireyler ile Çalışma Değişkeni Bakımından Spor Eğitmenlerinde Empatik Eğilim. . 2021; 235 - 246.
Vancouver FAKAZLI A,ILHAN E,YARAYAN Y Engelli Bireyler ile Çalışma Değişkeni Bakımından Spor Eğitmenlerinde Empatik Eğilim. . 2021; 235 - 246.
IEEE FAKAZLI A,ILHAN E,YARAYAN Y "Engelli Bireyler ile Çalışma Değişkeni Bakımından Spor Eğitmenlerinde Empatik Eğilim." , ss.235 - 246, 2021.
ISNAD FAKAZLI, Ahmet Emre vd. "Engelli Bireyler ile Çalışma Değişkeni Bakımından Spor Eğitmenlerinde Empatik Eğilim". (2021), 235-246.
APA FAKAZLI A, ILHAN E, YARAYAN Y (2021). Engelli Bireyler ile Çalışma Değişkeni Bakımından Spor Eğitmenlerinde Empatik Eğilim. Gazi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi (Online), 26(2), 235 - 246.
Chicago FAKAZLI Ahmet Emre,ILHAN EKREM LEVENT,YARAYAN YUNUS EMRE Engelli Bireyler ile Çalışma Değişkeni Bakımından Spor Eğitmenlerinde Empatik Eğilim. Gazi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi (Online) 26, no.2 (2021): 235 - 246.
MLA FAKAZLI Ahmet Emre,ILHAN EKREM LEVENT,YARAYAN YUNUS EMRE Engelli Bireyler ile Çalışma Değişkeni Bakımından Spor Eğitmenlerinde Empatik Eğilim. Gazi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi (Online), vol.26, no.2, 2021, ss.235 - 246.
AMA FAKAZLI A,ILHAN E,YARAYAN Y Engelli Bireyler ile Çalışma Değişkeni Bakımından Spor Eğitmenlerinde Empatik Eğilim. Gazi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi (Online). 2021; 26(2): 235 - 246.
Vancouver FAKAZLI A,ILHAN E,YARAYAN Y Engelli Bireyler ile Çalışma Değişkeni Bakımından Spor Eğitmenlerinde Empatik Eğilim. Gazi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi (Online). 2021; 26(2): 235 - 246.
IEEE FAKAZLI A,ILHAN E,YARAYAN Y "Engelli Bireyler ile Çalışma Değişkeni Bakımından Spor Eğitmenlerinde Empatik Eğilim." Gazi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi (Online), 26, ss.235 - 246, 2021.
ISNAD FAKAZLI, Ahmet Emre vd. "Engelli Bireyler ile Çalışma Değişkeni Bakımından Spor Eğitmenlerinde Empatik Eğilim". Gazi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi (Online) 26/2 (2021), 235-246.