Yıl: 2022 Cilt: 6 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 29 - 38 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Artvin Yöre Gastronomisinde Tıbbi ve Aromatik Bitkiler

Öz:
Geleneksel kültürün önemli bir parçasını oluşturan tıbbi ve aromatik bitkiler hem doğadan toplanarak hem de kültürü yapılarak elde edilebilmektedir. Tıbbi ve aromatik bitkiler ilaç, gıda, baharat, çay, meşrubat, boya, kozmetik, reçine gibi çok çeşitli amaçlarla kullanılmakta olup gıda, baharat, çay, meşrubat vb. özellikleriyle gastronomi biliminin konusunu oluşturmaktadır. Artvin, sahip olduğu bitki sayısı ve çeşitliliği yönünden Türkiye’nin en zengin illerinden birisi olma özelliği taşımaktadır. Dolayısıyla Artvin’de tıbbi ve aromatik bitkiler önemli bir gastronomi değeri taşımaktadır. Bu araştırmanın amacını Artvin yöresine özgü tıbbi ve aromatik özelliği taşıyan bitkilerin gastronomi bilimi açısından incelenmesi oluşturmaktadır. Araştırma verileri Artvin Çoruh Üniversitesi Tıbbi Aromatik Bitkiler İhtisaslaşma Koordinatörlüğü’nden elde edilmiştir. Araştırma kapsamında gıda, baharat, içecek, gıda takviyesi, gıda katkı maddesi gibi özellikleri bulunan tıbbi ve aromatik bitkiler ile ilgili temel bilgilere yer verilerek Artvin yöresine özgü tıbbi ve aromatik bitkiler gastronomi bilimi açısından incelenerek değerlendirilmektedir.
Anahtar Kelime: Gastronomi Artvin Tıbbi ve Aromatik Bitkiler

Medicinal and Aromatic Plants in Artvin Regional Gastronomy

Öz:
Medicinal and aromatic plants, which form an important part of traditional culture, can be obtained both by collecting from nature and by culturing. Medicinal and aromatic plants are used for a wide variety of purposes such as medicine, food, spice, tea, soft drink, paint, cosmetics, resin, and constitute the subject of gastronomy science with their food, spice, tea, and soft drink properties. Artvin is one of the richest provinces of Turkey in terms of the number and diversity of plants it has. Therefore, medicinal and aromatic plants have an important gastronomic value in Artvin. The aim of this research is to examine the plants with medicinal and aromatic properties unique to the Artvin region in terms of gastronomy science. Research data were obtained from Artvin Coruh University Medicinal Aromatic Plants Specialization Coordinator. Within the scope of the research, basic information about medicinal and aromatic plants with features such as food, spice, beverage, food supplement, food additive is given. Then, medicinal and aromatic plants unique to the Artvin region are evaluated in terms of gastronomy science.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Derleme Erişim Türü: Erişime Açık
APA OGAN Y, CÖMERT M (2022). Artvin Yöre Gastronomisinde Tıbbi ve Aromatik Bitkiler. , 29 - 38.
Chicago OGAN YENER,CÖMERT MENEKŞE Artvin Yöre Gastronomisinde Tıbbi ve Aromatik Bitkiler. (2022): 29 - 38.
MLA OGAN YENER,CÖMERT MENEKŞE Artvin Yöre Gastronomisinde Tıbbi ve Aromatik Bitkiler. , 2022, ss.29 - 38.
AMA OGAN Y,CÖMERT M Artvin Yöre Gastronomisinde Tıbbi ve Aromatik Bitkiler. . 2022; 29 - 38.
Vancouver OGAN Y,CÖMERT M Artvin Yöre Gastronomisinde Tıbbi ve Aromatik Bitkiler. . 2022; 29 - 38.
IEEE OGAN Y,CÖMERT M "Artvin Yöre Gastronomisinde Tıbbi ve Aromatik Bitkiler." , ss.29 - 38, 2022.
ISNAD OGAN, YENER - CÖMERT, MENEKŞE. "Artvin Yöre Gastronomisinde Tıbbi ve Aromatik Bitkiler". (2022), 29-38.
APA OGAN Y, CÖMERT M (2022). Artvin Yöre Gastronomisinde Tıbbi ve Aromatik Bitkiler. AYDIN GASTRONOMY, 6(1), 29 - 38.
Chicago OGAN YENER,CÖMERT MENEKŞE Artvin Yöre Gastronomisinde Tıbbi ve Aromatik Bitkiler. AYDIN GASTRONOMY 6, no.1 (2022): 29 - 38.
MLA OGAN YENER,CÖMERT MENEKŞE Artvin Yöre Gastronomisinde Tıbbi ve Aromatik Bitkiler. AYDIN GASTRONOMY, vol.6, no.1, 2022, ss.29 - 38.
AMA OGAN Y,CÖMERT M Artvin Yöre Gastronomisinde Tıbbi ve Aromatik Bitkiler. AYDIN GASTRONOMY. 2022; 6(1): 29 - 38.
Vancouver OGAN Y,CÖMERT M Artvin Yöre Gastronomisinde Tıbbi ve Aromatik Bitkiler. AYDIN GASTRONOMY. 2022; 6(1): 29 - 38.
IEEE OGAN Y,CÖMERT M "Artvin Yöre Gastronomisinde Tıbbi ve Aromatik Bitkiler." AYDIN GASTRONOMY, 6, ss.29 - 38, 2022.
ISNAD OGAN, YENER - CÖMERT, MENEKŞE. "Artvin Yöre Gastronomisinde Tıbbi ve Aromatik Bitkiler". AYDIN GASTRONOMY 6/1 (2022), 29-38.