Yıl: 2021 Cilt: 36 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 347 - 357 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 09-11-2022

Mermer işlemede kalite sınıflandırması için evrişimsel sinir ağı modeli

Öz:
Mermer işletmelerinin temel politikası; sürdürülebilir ve yüksek kaliteli ürünleri standartlaşmış bir yöntemle ortaya koymaktır. Farklı türdeki mermerlerin tanımlanması ve sınıflandırılması, genellikle bu alandaki uzman kişiler tarafından manuel olarak gerçekleştirilen kritik bir iştir. Bununla birlikte; mermer kalitesi sınıflandırılmasının insanlar tarafından ve manuel şekilde yapılması oldukça zaman alıcı, hatalara fazlasıyla açık, aynı zamanda da güvenilir olmayan ve öznel bir süreçtir. Bu süreci daha nesnel ve güvenilir, çok daha hızlı ve çok daha az insan müdahalesi gerektirecek şekilde otomatik hale dönüştüren bilgi teknolojilerine dayalı yaklaşımlar ve yöntemlere büyük ölçüde gereksinim vardır. Bu çalışmada; levha mermer resimlerini işleyerek altı farklı kalite tipine göre sınıflandıran bir derin öğrenme modeli geliştirilmiştir. Veri artırımı amacıyla, orijinal mermer resimlerine özgü bir görüntü ön işleme süreci gerçekleştirilmiş ve özel bir evrişimsel sinir ağı mimarisi tasarlanıp uyarlanmıştır. Mermer görselleri üzerinde bu çalışmada uygulanan özgün veri artırımı yaklaşımının, evrişimsel sinir ağı modelinin sınıflandırma başarısı ve doğruluk değerlerini çok önemli düzeyde arttırdığı gözlenmiştir. Evrişimsel sinir ağı modeli ile alternatif yapay öğrenme algoritmalarının tamamından çok daha başarılı sonuçlar elde edildiği ve mermer işlemedeki kalite kontrol uzmanlarının performanslarına yakın başarı düzeyinde sınıflandırma yapılabildiği ortaya konulmuştur.
Anahtar Kelime: Evrişimsel sinir ağları mermer resimleri veri artırımı mermer kalitesi sınıflandırması yapay öğrenme

A convolutional neural network model for marble quality classification

Öz:
The basic policy of marble enterprises is to establish sustainable high-quality products in a standardized manner. Identification and classification of different types of marbles is a critical task that is usually carried out by human experts. However, marble quality classification by human experts can be time-consuming, error- prone, unreliable, and subjective. Automated and computerized methods are needed to obtain more reliable, faster, and less subjective results. In this study, a deep learning model is developed in order to perform multi- classification of marble slab images with six different quality types. Some special image pre-processing operations were applied to the images for data augmentation and a special convolutional neural network (CNN) architecture was designed and implemented. It has been observed that the data augmentation approach for marble image samples has significantly improved the accuracy of the CNN model. We have obtained outstanding results with our CNN model, which surpassed the alternative machine learning algorithms and even equalized the human experts’ classification performance.
Anahtar Kelime: Convolutional neural networks marble images data augmentation marble quality classification machine learning

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA karaali i, Eminagaoglu M (2021). Mermer işlemede kalite sınıflandırması için evrişimsel sinir ağı modeli. , 347 - 357.
Chicago karaali idris,Eminagaoglu Mete Mermer işlemede kalite sınıflandırması için evrişimsel sinir ağı modeli. (2021): 347 - 357.
MLA karaali idris,Eminagaoglu Mete Mermer işlemede kalite sınıflandırması için evrişimsel sinir ağı modeli. , 2021, ss.347 - 357.
AMA karaali i,Eminagaoglu M Mermer işlemede kalite sınıflandırması için evrişimsel sinir ağı modeli. . 2021; 347 - 357.
Vancouver karaali i,Eminagaoglu M Mermer işlemede kalite sınıflandırması için evrişimsel sinir ağı modeli. . 2021; 347 - 357.
IEEE karaali i,Eminagaoglu M "Mermer işlemede kalite sınıflandırması için evrişimsel sinir ağı modeli." , ss.347 - 357, 2021.
ISNAD karaali, idris - Eminagaoglu, Mete. "Mermer işlemede kalite sınıflandırması için evrişimsel sinir ağı modeli". (2021), 347-357.
APA karaali i, Eminagaoglu M (2021). Mermer işlemede kalite sınıflandırması için evrişimsel sinir ağı modeli. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 36(1), 347 - 357.
Chicago karaali idris,Eminagaoglu Mete Mermer işlemede kalite sınıflandırması için evrişimsel sinir ağı modeli. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 36, no.1 (2021): 347 - 357.
MLA karaali idris,Eminagaoglu Mete Mermer işlemede kalite sınıflandırması için evrişimsel sinir ağı modeli. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, vol.36, no.1, 2021, ss.347 - 357.
AMA karaali i,Eminagaoglu M Mermer işlemede kalite sınıflandırması için evrişimsel sinir ağı modeli. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi. 2021; 36(1): 347 - 357.
Vancouver karaali i,Eminagaoglu M Mermer işlemede kalite sınıflandırması için evrişimsel sinir ağı modeli. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi. 2021; 36(1): 347 - 357.
IEEE karaali i,Eminagaoglu M "Mermer işlemede kalite sınıflandırması için evrişimsel sinir ağı modeli." Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 36, ss.347 - 357, 2021.
ISNAD karaali, idris - Eminagaoglu, Mete. "Mermer işlemede kalite sınıflandırması için evrişimsel sinir ağı modeli". Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 36/1 (2021), 347-357.