Örgütsel adalet ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkinin Manisa İl Emniyet Müdürlüğü örnekleminde incelenmesi

Yıl: 2012 Cilt: 14 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 135 - 159 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Örgütsel adalet ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkinin Manisa İl Emniyet Müdürlüğü örnekleminde incelenmesi

Öz:
Örgütsel adalet algısı ve örgütsel bağlılık düzeyi, endüstri ve örgüt psikolojisi yazınında sıklıkla birbiri ile yakından ilişkili iki değişken olarak tanımlanmaktadır. Bu ilişkili değişkenlerin kapsamını değerlendirmede, emniyet teşkilatı gibi özgün örgütsel yapılarla çalışmak önemli bir rol oynamaktadır. Bu çalışmada, Manisa İl Emniyet Müdürlüğü personelinin örgütsel adalet algıları ve örgütsel bağlılık düzeyleri arasında bir ilişki olup olmadığının incelenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca çalışmada, mesleği seçme nedeni ve rütbe/görev durumu açısından farklı grupların örgütsel adalet algıları ve örgütsel bağlılık düzeyleri karşılaştırılmaktadır. Araştırma verileri, Örgütsel Adalet Ölçeği ve Örgütsel Bağlılık Ölçeği kullanılarak elde edilmiştir. Bu çalışma, Manisa İl Emniyet Müdürlüğü kadrosunda görev yapmakta olan farklı rütbe ve hizmet sınıflarından toplam 371 katılımcı ile yürütülmüştür. Araştırma bulguları, örgütsel adalet ile örgütsel bağlılık arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğunu göstermektedir. Ayrıca rütbe/görev durumuna ve mesleği seçme nedenine göre örgütsel adalet açısından araştırma grupları arasında anlamlı farklar bulunmuştur.
Anahtar Kelime: örgütsel yönetim korelasyon analizi etkileşimsel adalet örgütsel bağlılık ölçeği örgütsel adalet ölçeği personel yönetimi emniyet müdürlükleri adalet algısı Manisa varyans analizi örgütsel adalet örgütsel psikoloji örgütsel bağlılık polis memurları

Konular: İş İşletme Davranış Bilimleri

Analyzing of the relationship between organizational justice and organizational commitment in Manisa Police Department

Öz:
Organizational justice perception and organizational commitment level were frequently described as related variables in the literature of industrial and organizational psychology. In evaluating to these related variables, study with specific organizations such as police organization plays an important role. The purpose of this study was to investigate the relationship between employees’ organizational justice perceptions and level of organizational commitment at Manisa Provincial Police Department. In this study furthermore, organizational justice perceptions and organizational commitment level of different groups were compared in terms of rank/duty branch and reason of job selection. Research data collected by using Organizational Justice Scale and Organizational Commitment Scale. This study was conducted with total 371 participants from different rank/duty branch at Manisa Provincial Police Department. Research findings show that there is a significant positive correlation between organizational justice and organizational commitment. In addition, when the research groups are compared in terms of organizational justice, there are significantly differences by rank/duty branch and reason of job selection
Anahtar Kelime: Manisa variance analysis organizational justice organizational psychology organizational commitment police officers organizational management correlation analysis interactional justice organizational commitment scale organizational justice scale personnel management police departments justice perception

Konular: İş İşletme Davranış Bilimleri
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA ARSLANTÜRK G, ŞAHAN S (2012). Örgütsel adalet ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkinin Manisa İl Emniyet Müdürlüğü örnekleminde incelenmesi. , 135 - 159.
Chicago ARSLANTÜRK GÖKHAN,ŞAHAN Selman Örgütsel adalet ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkinin Manisa İl Emniyet Müdürlüğü örnekleminde incelenmesi. (2012): 135 - 159.
MLA ARSLANTÜRK GÖKHAN,ŞAHAN Selman Örgütsel adalet ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkinin Manisa İl Emniyet Müdürlüğü örnekleminde incelenmesi. , 2012, ss.135 - 159.
AMA ARSLANTÜRK G,ŞAHAN S Örgütsel adalet ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkinin Manisa İl Emniyet Müdürlüğü örnekleminde incelenmesi. . 2012; 135 - 159.
Vancouver ARSLANTÜRK G,ŞAHAN S Örgütsel adalet ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkinin Manisa İl Emniyet Müdürlüğü örnekleminde incelenmesi. . 2012; 135 - 159.
IEEE ARSLANTÜRK G,ŞAHAN S "Örgütsel adalet ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkinin Manisa İl Emniyet Müdürlüğü örnekleminde incelenmesi." , ss.135 - 159, 2012.
ISNAD ARSLANTÜRK, GÖKHAN - ŞAHAN, Selman. "Örgütsel adalet ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkinin Manisa İl Emniyet Müdürlüğü örnekleminde incelenmesi". (2012), 135-159.
APA ARSLANTÜRK G, ŞAHAN S (2012). Örgütsel adalet ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkinin Manisa İl Emniyet Müdürlüğü örnekleminde incelenmesi. Polis Bilimleri Dergisi, 14(1), 135 - 159.
Chicago ARSLANTÜRK GÖKHAN,ŞAHAN Selman Örgütsel adalet ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkinin Manisa İl Emniyet Müdürlüğü örnekleminde incelenmesi. Polis Bilimleri Dergisi 14, no.1 (2012): 135 - 159.
MLA ARSLANTÜRK GÖKHAN,ŞAHAN Selman Örgütsel adalet ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkinin Manisa İl Emniyet Müdürlüğü örnekleminde incelenmesi. Polis Bilimleri Dergisi, vol.14, no.1, 2012, ss.135 - 159.
AMA ARSLANTÜRK G,ŞAHAN S Örgütsel adalet ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkinin Manisa İl Emniyet Müdürlüğü örnekleminde incelenmesi. Polis Bilimleri Dergisi. 2012; 14(1): 135 - 159.
Vancouver ARSLANTÜRK G,ŞAHAN S Örgütsel adalet ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkinin Manisa İl Emniyet Müdürlüğü örnekleminde incelenmesi. Polis Bilimleri Dergisi. 2012; 14(1): 135 - 159.
IEEE ARSLANTÜRK G,ŞAHAN S "Örgütsel adalet ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkinin Manisa İl Emniyet Müdürlüğü örnekleminde incelenmesi." Polis Bilimleri Dergisi, 14, ss.135 - 159, 2012.
ISNAD ARSLANTÜRK, GÖKHAN - ŞAHAN, Selman. "Örgütsel adalet ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkinin Manisa İl Emniyet Müdürlüğü örnekleminde incelenmesi". Polis Bilimleri Dergisi 14/1 (2012), 135-159.