Yıl: 2010 Cilt: 11 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 21 - 40 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Sınıf öğretmeni adaylarının özyeterlik inançları: Nicel ve nitel verilere dayalı bir inceleme

Öz:
Bu araştırmanın amacı İlköğretim Bölümü Sınıf Öğretmenliği A.B.D.’nda öğrenim görenöğretmen adaylarının özyeterlik inançlarını incelemektir. Araştırmada nicel ve nitelaraştırma yöntemleri kullanılmıştır. Araştırmanın nicel boyutunda, veriler SınıfÖğretmenliği A.B.D. son sınıfta okuyan 122 öğretmen adayından toplanmıştır. AdaylaraTcshannen-Moran ve Woolfolk-Hoy (2001) tarafından özyeterlik inançlarına yönelikolarak geliştirilen ölçek uygulanmıştır. Ölçekten elde edilen bulgular öğretmenadaylarının mesleğe ilişkin özyeterliklerini biraz yeterli bulduğunu göstermektedir.Ayrıca, öğretmen adaylarının cinsiyetlerine ve başarı puanlarına göre özyeterlikleriarasında anlamlı bir farklılık olmadığı görülmektedir. Araştırmanın nitel boyutunda,öğretmen adaylarının Öğrenci Katılımı ve Sınıf Yönetimi faktörlerine ilişkinaçıklamalarını öğretmenlik uygulaması sırasında edinmiş oldukları deneyimleredayandırdıkları görülmektedir. Bununla beraber, Öğretim Stratejileri faktörüne ilişkinaçıklamalarının yalnız teorik bilgiye dayandığı anlaşılmaktadır. Öğretmen adaylarınınÖğretim Stratejileri faktörüne ilişkin teorik bilgiye dayanarak açıklama yapmaları ve bukonudaki eksikliklerini vurgulamamaları adayların uygulama sırasında bu faktöre ilişkinbir deneyim yaşamamış olduğu şeklinde yorumlanabilir.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA ŞAHİN TAŞKIN Ç, Haciomeroglu G (2010). Sınıf öğretmeni adaylarının özyeterlik inançları: Nicel ve nitel verilere dayalı bir inceleme. , 21 - 40.
Chicago ŞAHİN TAŞKIN Çiğdem,Haciomeroglu Guney Sınıf öğretmeni adaylarının özyeterlik inançları: Nicel ve nitel verilere dayalı bir inceleme. (2010): 21 - 40.
MLA ŞAHİN TAŞKIN Çiğdem,Haciomeroglu Guney Sınıf öğretmeni adaylarının özyeterlik inançları: Nicel ve nitel verilere dayalı bir inceleme. , 2010, ss.21 - 40.
AMA ŞAHİN TAŞKIN Ç,Haciomeroglu G Sınıf öğretmeni adaylarının özyeterlik inançları: Nicel ve nitel verilere dayalı bir inceleme. . 2010; 21 - 40.
Vancouver ŞAHİN TAŞKIN Ç,Haciomeroglu G Sınıf öğretmeni adaylarının özyeterlik inançları: Nicel ve nitel verilere dayalı bir inceleme. . 2010; 21 - 40.
IEEE ŞAHİN TAŞKIN Ç,Haciomeroglu G "Sınıf öğretmeni adaylarının özyeterlik inançları: Nicel ve nitel verilere dayalı bir inceleme." , ss.21 - 40, 2010.
ISNAD ŞAHİN TAŞKIN, Çiğdem - Haciomeroglu, Guney. "Sınıf öğretmeni adaylarının özyeterlik inançları: Nicel ve nitel verilere dayalı bir inceleme". (2010), 21-40.
APA ŞAHİN TAŞKIN Ç, Haciomeroglu G (2010). Sınıf öğretmeni adaylarının özyeterlik inançları: Nicel ve nitel verilere dayalı bir inceleme. İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 11(1), 21 - 40.
Chicago ŞAHİN TAŞKIN Çiğdem,Haciomeroglu Guney Sınıf öğretmeni adaylarının özyeterlik inançları: Nicel ve nitel verilere dayalı bir inceleme. İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 11, no.1 (2010): 21 - 40.
MLA ŞAHİN TAŞKIN Çiğdem,Haciomeroglu Guney Sınıf öğretmeni adaylarının özyeterlik inançları: Nicel ve nitel verilere dayalı bir inceleme. İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, vol.11, no.1, 2010, ss.21 - 40.
AMA ŞAHİN TAŞKIN Ç,Haciomeroglu G Sınıf öğretmeni adaylarının özyeterlik inançları: Nicel ve nitel verilere dayalı bir inceleme. İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2010; 11(1): 21 - 40.
Vancouver ŞAHİN TAŞKIN Ç,Haciomeroglu G Sınıf öğretmeni adaylarının özyeterlik inançları: Nicel ve nitel verilere dayalı bir inceleme. İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2010; 11(1): 21 - 40.
IEEE ŞAHİN TAŞKIN Ç,Haciomeroglu G "Sınıf öğretmeni adaylarının özyeterlik inançları: Nicel ve nitel verilere dayalı bir inceleme." İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 11, ss.21 - 40, 2010.
ISNAD ŞAHİN TAŞKIN, Çiğdem - Haciomeroglu, Guney. "Sınıf öğretmeni adaylarının özyeterlik inançları: Nicel ve nitel verilere dayalı bir inceleme". İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 11/1 (2010), 21-40.