Yıl: 2015 Cilt: 29 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 36 - 40 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Nevşehir ilinde hepatit C virüs genotip dağılımı ile serum alanin aminotransferaz ve kantitatif serum HCV rna düzeyleri ilişkisi

Öz:
Hepatit C virüsü (HCV) Flaviviridae ailesinin bir üyesidir ve RNA yapısındaki genom yüksek genetik heterojeniteyesahiptir. HCV infeksiyonunun tedavi süresi ve tedaviye verilen yanıt ile genotipleri yakından ilişkilidir. Bu çalışmadaNevşehir ilindeki kronik Hepatit C hastalarında genotip dağılımları ve serum alanin aminotransferaz (ALT), HCV RNAkantitatif düzeyleri ile ilişkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada kronik hepatit C nedeni ile takip edilen 170 hastanınserum örnekleri incelenmiştir.Viral yük Cobas AmpliPrep/Cobas Taqman 48 (Roche, ABD) sistemi, HCV genotipleri ise Real Time HCV GenotypeII (Abbott Molecular, ABD) sistemi ile çalışılmıştır. Hastaların 78i (% 45.1) genotip 1, 64ü (% 37) genotip 1b, 25i (% 14.5)genotip 2, ikisi (% 1.2) genotip 3 ve bir hasta (% 0.6) genotip 4 olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak, genotip dağılımları ile ALTve HCV RNA PCR düzeyleriyle arasında istatistiksel anlamlı bir ilişki saptanmamıştır (p>0.05). Nevşehirde HCV genotip2 prevalansının ülkemiz genelinden daha yüksek oranda bulunması, bu bölgede daha kapsamlı çalışmalara gereksinim olduğunu göstermektedir.
Anahtar Kelime:

Konular: Viroloji

Distribution of Hepatitis C virus genotypes and their association with serum alanine aminotransferases and quantitative serum HCV RNA levels

Öz:
Hepatitis C virus (HCV) is a member of Flaviviridae family and its RNA genome has high genetic heterogenity. InHCV infections, duration of treatment and the response to therapy are strongly related to HCV genotypes. In this study weaimed to identify the distribution of hepatitis C virus genotypes in patients with chronic hepatitis C infection and its associa - tion with serum alanine aminotransferases (ALT) and quantitative serum HCV RNA levels in Nevşehir city. Serum samplesof 170 patients with chronic HCV infection were analyzed. Viral quantative RNA was determined by Cobas AmpliPrep/CobasTaqman 48 (Roche, USA) system and viral genotypes were determined by Real Time HCV Genotype II (Abbott Molecular,USA) system. Genotype 1 was identified in 78 (45.1 %), genotype 1b in 64 (37 %), genotype 2 in 25 (14.5 %), genotype 3 intwo (1.2 %) and genotype 4 in one (0.6 %) of the patients. As a result there was no statistically significant relationship bet- ween genotype distribution, HCV RNA load (p>0.005) and ALT levels. The prevalence of HCV genotype 2 was found to behigher in Nevşehir than the average in Turkey. The results of this study indicated that further comprehensive studies areneeded in this region.
Anahtar Kelime:

Konular: Viroloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA Borcak D, ÇAĞIR Ü, YALÇINER A (2015). Nevşehir ilinde hepatit C virüs genotip dağılımı ile serum alanin aminotransferaz ve kantitatif serum HCV rna düzeyleri ilişkisi. , 36 - 40.
Chicago Borcak Deniz,ÇAĞIR Ünal,YALÇINER Altan Nevşehir ilinde hepatit C virüs genotip dağılımı ile serum alanin aminotransferaz ve kantitatif serum HCV rna düzeyleri ilişkisi. (2015): 36 - 40.
MLA Borcak Deniz,ÇAĞIR Ünal,YALÇINER Altan Nevşehir ilinde hepatit C virüs genotip dağılımı ile serum alanin aminotransferaz ve kantitatif serum HCV rna düzeyleri ilişkisi. , 2015, ss.36 - 40.
AMA Borcak D,ÇAĞIR Ü,YALÇINER A Nevşehir ilinde hepatit C virüs genotip dağılımı ile serum alanin aminotransferaz ve kantitatif serum HCV rna düzeyleri ilişkisi. . 2015; 36 - 40.
Vancouver Borcak D,ÇAĞIR Ü,YALÇINER A Nevşehir ilinde hepatit C virüs genotip dağılımı ile serum alanin aminotransferaz ve kantitatif serum HCV rna düzeyleri ilişkisi. . 2015; 36 - 40.
IEEE Borcak D,ÇAĞIR Ü,YALÇINER A "Nevşehir ilinde hepatit C virüs genotip dağılımı ile serum alanin aminotransferaz ve kantitatif serum HCV rna düzeyleri ilişkisi." , ss.36 - 40, 2015.
ISNAD Borcak, Deniz vd. "Nevşehir ilinde hepatit C virüs genotip dağılımı ile serum alanin aminotransferaz ve kantitatif serum HCV rna düzeyleri ilişkisi". (2015), 36-40.
APA Borcak D, ÇAĞIR Ü, YALÇINER A (2015). Nevşehir ilinde hepatit C virüs genotip dağılımı ile serum alanin aminotransferaz ve kantitatif serum HCV rna düzeyleri ilişkisi. ANKEM Dergisi, 29(1), 36 - 40.
Chicago Borcak Deniz,ÇAĞIR Ünal,YALÇINER Altan Nevşehir ilinde hepatit C virüs genotip dağılımı ile serum alanin aminotransferaz ve kantitatif serum HCV rna düzeyleri ilişkisi. ANKEM Dergisi 29, no.1 (2015): 36 - 40.
MLA Borcak Deniz,ÇAĞIR Ünal,YALÇINER Altan Nevşehir ilinde hepatit C virüs genotip dağılımı ile serum alanin aminotransferaz ve kantitatif serum HCV rna düzeyleri ilişkisi. ANKEM Dergisi, vol.29, no.1, 2015, ss.36 - 40.
AMA Borcak D,ÇAĞIR Ü,YALÇINER A Nevşehir ilinde hepatit C virüs genotip dağılımı ile serum alanin aminotransferaz ve kantitatif serum HCV rna düzeyleri ilişkisi. ANKEM Dergisi. 2015; 29(1): 36 - 40.
Vancouver Borcak D,ÇAĞIR Ü,YALÇINER A Nevşehir ilinde hepatit C virüs genotip dağılımı ile serum alanin aminotransferaz ve kantitatif serum HCV rna düzeyleri ilişkisi. ANKEM Dergisi. 2015; 29(1): 36 - 40.
IEEE Borcak D,ÇAĞIR Ü,YALÇINER A "Nevşehir ilinde hepatit C virüs genotip dağılımı ile serum alanin aminotransferaz ve kantitatif serum HCV rna düzeyleri ilişkisi." ANKEM Dergisi, 29, ss.36 - 40, 2015.
ISNAD Borcak, Deniz vd. "Nevşehir ilinde hepatit C virüs genotip dağılımı ile serum alanin aminotransferaz ve kantitatif serum HCV rna düzeyleri ilişkisi". ANKEM Dergisi 29/1 (2015), 36-40.