Yıl: 2015 Cilt: 7 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 482 - 507 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

İşgörenlerin Tükenmişlik Düzeylerinin İşten Ayrılma Niyeti Üzerine Etkisi: Hatay'daki Otel İşletmelerinde Bir Araştırma

Öz:
Bu çalışmanın amacı, Hatay'daki üç, dört, beş yıldızlı ve butik otellerde çalışan işgörenlerin tükenmişlik düzeylerinin, işten ayrılma niyeti üzerinde ne düzeyde bir etkisi olduğunu saptamaktır. Duygusal tükenme, kişisel başarı ve duyarsızlaşma gibi tükenmişliğin alt boyutlarının bağımsız değişken, işten ayrılma niyetinin ise bağımlı değişken olduğu bu modelde, değişkenleri ölçmek için daha önce geliştirilen ölçekler kullanılmıştır. Bunun için yargısal örnekleme yöntemi kullanılmış ve alan araştırmasına Hatay İli'ndeki üç, dört, beş yıldızlı ve butik otel işletmelerinin işgörenleri dâhil edilmiştir. Araştırma sonucunda, işgörenlerin tükenmişlik düzeylerinin düşük olduğu belirlenmiştir. Tükenmişlik alt boyutları ile işten ayrılma niyeti arasındaki ilişkinin ise istatistiki olarak anlamlı olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca, duygusal tükenme ve duyarsızlaşma artarken işten ayrılma niyetinin de arttığı; kişisel başarı artarken işten ayrılma niyetinin azaldığı ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla araştırmada, işgörenlerin tükenmişlik düzeylerinin işten ayrılma niyetini etkilediği ortaya konmuştur
Anahtar Kelime:

Konular: Otelcilik, Konaklama, Spor ve Turizm İşletme İktisat İşletme Finans

The Impact of Burnout Level of Employees on Intention to Leave: A Research on the Hotels in Hatay

Öz:
The purpose of this study is to determine the impact of burnout level of employees on intention to leave in three, four, five-star and boutique hotels in Hatay. The scales developed previously were used to measure the independent variable; emotional exhaustion, personal accomplishment, depersonalization and the dependent variable; intention to leave. In this study, judgmental sampling method was used and the employees in three, four, five star and boutique hotels in Hatay were included in the field research. The result of this studying dedicated that employees had lower levels of burnout. The results also showed that sub-dimensions of burnout, emotional exhaustion, depersonalization and personal accomplishment significantly associated with intentionto leave. The results also showed that intention to leave increased when emotional exhaustion and depersonalization increased, but reduced when personal accomplishment increased. Consequently, this study pointed out that the burnout level of employees had an effect on intention to leave.
Anahtar Kelime:

Konular: Otelcilik, Konaklama, Spor ve Turizm İşletme İktisat İşletme Finans
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA ASLAN Z, ETYEMEZ S (2015). İşgörenlerin Tükenmişlik Düzeylerinin İşten Ayrılma Niyeti Üzerine Etkisi: Hatay'daki Otel İşletmelerinde Bir Araştırma. , 482 - 507.
Chicago ASLAN ZEYNEP,ETYEMEZ SENEM İşgörenlerin Tükenmişlik Düzeylerinin İşten Ayrılma Niyeti Üzerine Etkisi: Hatay'daki Otel İşletmelerinde Bir Araştırma. (2015): 482 - 507.
MLA ASLAN ZEYNEP,ETYEMEZ SENEM İşgörenlerin Tükenmişlik Düzeylerinin İşten Ayrılma Niyeti Üzerine Etkisi: Hatay'daki Otel İşletmelerinde Bir Araştırma. , 2015, ss.482 - 507.
AMA ASLAN Z,ETYEMEZ S İşgörenlerin Tükenmişlik Düzeylerinin İşten Ayrılma Niyeti Üzerine Etkisi: Hatay'daki Otel İşletmelerinde Bir Araştırma. . 2015; 482 - 507.
Vancouver ASLAN Z,ETYEMEZ S İşgörenlerin Tükenmişlik Düzeylerinin İşten Ayrılma Niyeti Üzerine Etkisi: Hatay'daki Otel İşletmelerinde Bir Araştırma. . 2015; 482 - 507.
IEEE ASLAN Z,ETYEMEZ S "İşgörenlerin Tükenmişlik Düzeylerinin İşten Ayrılma Niyeti Üzerine Etkisi: Hatay'daki Otel İşletmelerinde Bir Araştırma." , ss.482 - 507, 2015.
ISNAD ASLAN, ZEYNEP - ETYEMEZ, SENEM. "İşgörenlerin Tükenmişlik Düzeylerinin İşten Ayrılma Niyeti Üzerine Etkisi: Hatay'daki Otel İşletmelerinde Bir Araştırma". (2015), 482-507.
APA ASLAN Z, ETYEMEZ S (2015). İşgörenlerin Tükenmişlik Düzeylerinin İşten Ayrılma Niyeti Üzerine Etkisi: Hatay'daki Otel İşletmelerinde Bir Araştırma. İşletme Araştırmaları Dergisi, 7(3), 482 - 507.
Chicago ASLAN ZEYNEP,ETYEMEZ SENEM İşgörenlerin Tükenmişlik Düzeylerinin İşten Ayrılma Niyeti Üzerine Etkisi: Hatay'daki Otel İşletmelerinde Bir Araştırma. İşletme Araştırmaları Dergisi 7, no.3 (2015): 482 - 507.
MLA ASLAN ZEYNEP,ETYEMEZ SENEM İşgörenlerin Tükenmişlik Düzeylerinin İşten Ayrılma Niyeti Üzerine Etkisi: Hatay'daki Otel İşletmelerinde Bir Araştırma. İşletme Araştırmaları Dergisi, vol.7, no.3, 2015, ss.482 - 507.
AMA ASLAN Z,ETYEMEZ S İşgörenlerin Tükenmişlik Düzeylerinin İşten Ayrılma Niyeti Üzerine Etkisi: Hatay'daki Otel İşletmelerinde Bir Araştırma. İşletme Araştırmaları Dergisi. 2015; 7(3): 482 - 507.
Vancouver ASLAN Z,ETYEMEZ S İşgörenlerin Tükenmişlik Düzeylerinin İşten Ayrılma Niyeti Üzerine Etkisi: Hatay'daki Otel İşletmelerinde Bir Araştırma. İşletme Araştırmaları Dergisi. 2015; 7(3): 482 - 507.
IEEE ASLAN Z,ETYEMEZ S "İşgörenlerin Tükenmişlik Düzeylerinin İşten Ayrılma Niyeti Üzerine Etkisi: Hatay'daki Otel İşletmelerinde Bir Araştırma." İşletme Araştırmaları Dergisi, 7, ss.482 - 507, 2015.
ISNAD ASLAN, ZEYNEP - ETYEMEZ, SENEM. "İşgörenlerin Tükenmişlik Düzeylerinin İşten Ayrılma Niyeti Üzerine Etkisi: Hatay'daki Otel İşletmelerinde Bir Araştırma". İşletme Araştırmaları Dergisi 7/3 (2015), 482-507.