Yıl: 2016 Cilt: 26 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 93 - 105 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

İSTENMEYEN ÖĞRENCİ DAVRANIŞLARI VE NEDENLERİNE İLİŞKİN YÖNETİCİ VE ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ

Öz:
Bu çalışmanın amacı, ilkokul, orta okul ve değişik türdeki liselerde istenmeyen öğrenci davranışlarını ve nedenlerine ilişkin yöneticilerin ve öğretmenlerin görüşlerini belirlemektir. Yönetici ve öğretmen görüşlerini elde etmek amacıyla, araştırmacı tarafından geliştirilen istenmeyen öğrenci davranışları ve nedenlerine ilişkin standart açık uçlu sorular kullanılmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden görüşme ve görüşme yaklaşımlarından da standart açık uçlu görüşme tarzı kullanılmıştır. 2014 yılı bahar döneminde Elazığ İlindeki ilkokul, ortaokul ve değişik türdeki liselerde görev yapan 39 yönetici ve 192 öğretmene ulaşılmıştır. Araştırmada amaçlı/ölçüt örnekleme türlerinden maksimum çeşitlilik örneklemesi kullanılmıştır. Yönetici ve öğretmenler istenmeyen öğrenci davranışlarının nedenlerini; öğrencilerin ailelerinin eğitim ve gelir düzeylerinin düşük olmasına, ailelerin ilgisiz olmasına, yanlış yönlendirmelere; anne ve babanın ayrı olmasına, aile içi sorunlara, sevgi yetersizliğine, disiplinsizliğe, huzursuzluğa ve iletişimsizliğe; yetiştiği çevreye, arkadaş ortamına, baskı veya şiddet görmeye; medya organlarındaki olumsuz davranış örneklerine, mafya özentisi TV filmlerine, internet, cep telefonu, alkol ve uyuşturucu kullanımına bağlamaktadırlar.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Eğitim, Özel

Administrators' and Teachers' Views on Causes of Student Misbehaviours

Öz:
The purpose of this study is to determine the opinions of primary and, secondary school administrators and teachers regarding undesirable student behaviors and causes. In order to obtain the views of teachers and administrators, standard open-ended questionaires about the causes undesirable student behaviors was used. Qualitative research methods and interviewing approach were used to identify opinions of adminstrators and teachers.During the spring of 2014 in Elazig Province primary school, secondary school and it reached 39 administrators and 192 teachers working in high schools in different species.The maximum diversity of criteria for sampling or sample type was used in the study. According to school administrators and teachers, causes of undesirable student behavior are; parents of students of education and the low-income families to be irrelevant,to mislead; mothers and fathers to be separate,to family problems, lack of love, lack of discipline, restlessness and a lack of communication;environment he grew up in, my friend environment, the oppression and violence, examples of negative behavior in the media, mafia wannabe TV movies, the ınternet, cell phones and alcohol and drug use.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Eğitim, Özel
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
0
0
0
APA GÖKYER N, DOĞAN B (2016). İSTENMEYEN ÖĞRENCİ DAVRANIŞLARI VE NEDENLERİNE İLİŞKİN YÖNETİCİ VE ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ. , 93 - 105.
Chicago GÖKYER Necmi,DOĞAN Bircan İSTENMEYEN ÖĞRENCİ DAVRANIŞLARI VE NEDENLERİNE İLİŞKİN YÖNETİCİ VE ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ. (2016): 93 - 105.
MLA GÖKYER Necmi,DOĞAN Bircan İSTENMEYEN ÖĞRENCİ DAVRANIŞLARI VE NEDENLERİNE İLİŞKİN YÖNETİCİ VE ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ. , 2016, ss.93 - 105.
AMA GÖKYER N,DOĞAN B İSTENMEYEN ÖĞRENCİ DAVRANIŞLARI VE NEDENLERİNE İLİŞKİN YÖNETİCİ VE ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ. . 2016; 93 - 105.
Vancouver GÖKYER N,DOĞAN B İSTENMEYEN ÖĞRENCİ DAVRANIŞLARI VE NEDENLERİNE İLİŞKİN YÖNETİCİ VE ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ. . 2016; 93 - 105.
IEEE GÖKYER N,DOĞAN B "İSTENMEYEN ÖĞRENCİ DAVRANIŞLARI VE NEDENLERİNE İLİŞKİN YÖNETİCİ VE ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ." , ss.93 - 105, 2016.
ISNAD GÖKYER, Necmi - DOĞAN, Bircan. "İSTENMEYEN ÖĞRENCİ DAVRANIŞLARI VE NEDENLERİNE İLİŞKİN YÖNETİCİ VE ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ". (2016), 93-105.
APA GÖKYER N, DOĞAN B (2016). İSTENMEYEN ÖĞRENCİ DAVRANIŞLARI VE NEDENLERİNE İLİŞKİN YÖNETİCİ VE ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 26(1), 93 - 105.
Chicago GÖKYER Necmi,DOĞAN Bircan İSTENMEYEN ÖĞRENCİ DAVRANIŞLARI VE NEDENLERİNE İLİŞKİN YÖNETİCİ VE ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 26, no.1 (2016): 93 - 105.
MLA GÖKYER Necmi,DOĞAN Bircan İSTENMEYEN ÖĞRENCİ DAVRANIŞLARI VE NEDENLERİNE İLİŞKİN YÖNETİCİ VE ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, vol.26, no.1, 2016, ss.93 - 105.
AMA GÖKYER N,DOĞAN B İSTENMEYEN ÖĞRENCİ DAVRANIŞLARI VE NEDENLERİNE İLİŞKİN YÖNETİCİ VE ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2016; 26(1): 93 - 105.
Vancouver GÖKYER N,DOĞAN B İSTENMEYEN ÖĞRENCİ DAVRANIŞLARI VE NEDENLERİNE İLİŞKİN YÖNETİCİ VE ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2016; 26(1): 93 - 105.
IEEE GÖKYER N,DOĞAN B "İSTENMEYEN ÖĞRENCİ DAVRANIŞLARI VE NEDENLERİNE İLİŞKİN YÖNETİCİ VE ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ." Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 26, ss.93 - 105, 2016.
ISNAD GÖKYER, Necmi - DOĞAN, Bircan. "İSTENMEYEN ÖĞRENCİ DAVRANIŞLARI VE NEDENLERİNE İLİŞKİN YÖNETİCİ VE ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ". Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 26/1 (2016), 93-105.