Yıl: 2017 Cilt: 1 Sayı: 18 Sayfa Aralığı: 23 - 52 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

İLK VE ORTA OKULLARDA GÖREV YAPAN ÖĞRETMENLERİN İŞ TATMİNİ VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIK DÜZEYLERİNİN ANALİZİ

Öz:
Eğitimin ilk aşamasını oluşturan ilk ve orta öğretim seviyelerinde görev yapan öğretmenlerin görevlerini sevmeleri, yeni eğitime başlayacak olan öğrencilerin gelecekte başarı düzeyini yükseltecektir. Bu araştırma ilk ve ortaokullarda görev yapan öğretmenlerin iş tatminleri ile örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışma grubu, Trabzon Ortahisar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı ilk ve ortaokullarda görev yapan 4.378 öğretmenden oluşmaktadır. Çalışma sonucunda iş tatmininde yaş ve mesleki deneyim belirleyici unsurlar olduğu ancak örgütsel bağlılıkta yaş ve mesleki deneyim etkili olmadığı belirlenmiştir. Ayrıca terfi imkânı ve kurum politikalarının uygulanışından memnun olmadıklarını öğretmenler açıkça ifade etmektedirler. Öğretmenler ve okul yöneticileri arasında oluşacak olan bilgi paylaşımının iş tatmini ve örgütsel bağlılık düzeyini arttıracağı belirlenmiştir
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları

THE ANALYSIS OF JOB SATISFACTION AND ORGANIZATIONAL COMMITMENT LEVELS FOR TEACHERS WORK IN ELEMENTARY AND MIDDLE SCHOOLS

Öz:
Dedication of the teacher to their school work in elementary and middle school, first stages of education life, increases the success level of new students in the education system. In this study, it was aimed to see the relationship between job satisfaction and organizational commitment levels of the teachers work in elementary and middle schools. 4.378 teachers work in elementary and middle schools which work under National Education Management in the county of Ortahisar/Trabzon were selected as the study grub. Results indicated that age and major is an important parameter in job satisfaction while they are not important parameter in organizational commitment. Additionally, teachers stated that they are not satisfied with promotion opportunities and application of politics in the organization. It is determined that sharing of the knowledge between teachers and school administration increase job satisfaction and organizational commitment level
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA AYDIN A, Akyüz K, YILIDIRIM İ, KÖSE Ş (2017). İLK VE ORTA OKULLARDA GÖREV YAPAN ÖĞRETMENLERİN İŞ TATMİNİ VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIK DÜZEYLERİNİN ANALİZİ. , 23 - 52.
Chicago AYDIN Ali Sait,Akyüz Kadri Cemil,YILIDIRIM İbrahim,KÖSE Şükür İLK VE ORTA OKULLARDA GÖREV YAPAN ÖĞRETMENLERİN İŞ TATMİNİ VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIK DÜZEYLERİNİN ANALİZİ. (2017): 23 - 52.
MLA AYDIN Ali Sait,Akyüz Kadri Cemil,YILIDIRIM İbrahim,KÖSE Şükür İLK VE ORTA OKULLARDA GÖREV YAPAN ÖĞRETMENLERİN İŞ TATMİNİ VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIK DÜZEYLERİNİN ANALİZİ. , 2017, ss.23 - 52.
AMA AYDIN A,Akyüz K,YILIDIRIM İ,KÖSE Ş İLK VE ORTA OKULLARDA GÖREV YAPAN ÖĞRETMENLERİN İŞ TATMİNİ VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIK DÜZEYLERİNİN ANALİZİ. . 2017; 23 - 52.
Vancouver AYDIN A,Akyüz K,YILIDIRIM İ,KÖSE Ş İLK VE ORTA OKULLARDA GÖREV YAPAN ÖĞRETMENLERİN İŞ TATMİNİ VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIK DÜZEYLERİNİN ANALİZİ. . 2017; 23 - 52.
IEEE AYDIN A,Akyüz K,YILIDIRIM İ,KÖSE Ş "İLK VE ORTA OKULLARDA GÖREV YAPAN ÖĞRETMENLERİN İŞ TATMİNİ VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIK DÜZEYLERİNİN ANALİZİ." , ss.23 - 52, 2017.
ISNAD AYDIN, Ali Sait vd. "İLK VE ORTA OKULLARDA GÖREV YAPAN ÖĞRETMENLERİN İŞ TATMİNİ VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIK DÜZEYLERİNİN ANALİZİ". (2017), 23-52.
APA AYDIN A, Akyüz K, YILIDIRIM İ, KÖSE Ş (2017). İLK VE ORTA OKULLARDA GÖREV YAPAN ÖĞRETMENLERİN İŞ TATMİNİ VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIK DÜZEYLERİNİN ANALİZİ. Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi, 1(18), 23 - 52.
Chicago AYDIN Ali Sait,Akyüz Kadri Cemil,YILIDIRIM İbrahim,KÖSE Şükür İLK VE ORTA OKULLARDA GÖREV YAPAN ÖĞRETMENLERİN İŞ TATMİNİ VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIK DÜZEYLERİNİN ANALİZİ. Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi 1, no.18 (2017): 23 - 52.
MLA AYDIN Ali Sait,Akyüz Kadri Cemil,YILIDIRIM İbrahim,KÖSE Şükür İLK VE ORTA OKULLARDA GÖREV YAPAN ÖĞRETMENLERİN İŞ TATMİNİ VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIK DÜZEYLERİNİN ANALİZİ. Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi, vol.1, no.18, 2017, ss.23 - 52.
AMA AYDIN A,Akyüz K,YILIDIRIM İ,KÖSE Ş İLK VE ORTA OKULLARDA GÖREV YAPAN ÖĞRETMENLERİN İŞ TATMİNİ VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIK DÜZEYLERİNİN ANALİZİ. Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi. 2017; 1(18): 23 - 52.
Vancouver AYDIN A,Akyüz K,YILIDIRIM İ,KÖSE Ş İLK VE ORTA OKULLARDA GÖREV YAPAN ÖĞRETMENLERİN İŞ TATMİNİ VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIK DÜZEYLERİNİN ANALİZİ. Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi. 2017; 1(18): 23 - 52.
IEEE AYDIN A,Akyüz K,YILIDIRIM İ,KÖSE Ş "İLK VE ORTA OKULLARDA GÖREV YAPAN ÖĞRETMENLERİN İŞ TATMİNİ VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIK DÜZEYLERİNİN ANALİZİ." Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi, 1, ss.23 - 52, 2017.
ISNAD AYDIN, Ali Sait vd. "İLK VE ORTA OKULLARDA GÖREV YAPAN ÖĞRETMENLERİN İŞ TATMİNİ VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIK DÜZEYLERİNİN ANALİZİ". Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi 1/18 (2017), 23-52.