Yıl: 2018 Cilt: 8 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 153 - 165 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

ERASMUS PROGRAMI’NIN TASARIM ÖĞRENCİLERİNİN YAŞAM VE EĞİTİMLERİNE KATKISI

Öz:
Bu çalışmada, eğitimlerinin bir kısmını Erasmus Programı ile yurtdışında geçiren Hacettepe Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü tasarım öğrencilerinin, gittikleri ülkelerde ve bulundukları üniversitelerde edindikleri günlük yaşam ve akademik yaşam deneyimleri doğrultusunda programın ve aldıkları eğitimin katkıları araştırılmıştır. Bu amaç doğrultusunda, 2005-2015 yılları arasında Erasmus Programı ile yurtdışına giden toplam 30 öğrencinin görüşleri değerlendirilmiştir. Araştırma yöntemi olarak öğrencilere açık-uçlu sorular sorulmuş ve sonrasında verdikleri cevaplar gruplandırılarak değerlendirme kapsamına alınmıştır. Değerlendirme sonuçlarına bakıldığında, Erasmus Programı'nın amacı ile doğru orantılı olarak öğrencilerin kültürlerarası bilincinin geliştiği, dil becerilerinin ve özgüvenlerinin arttığı gözlenmiştir. Erasmus Programı'na katılma nedenlerinin başında geldiği varsayılan mesleki beceriyi arttırma isteği de anket sonuçlarında önemli bir kriter olarak ortaya çıkmıştır. Bu anlamda, tasarıma yaklaşımlarının geliştiği, teknik ve teorik yeterliliklerinin arttığı gözlenmiştir. Aynı zamanda, farklı kültürlerin mimari özelliklerini birebir görerek öğrenmenin de profesyonel hayattaki başarıya katkı sağladığı vurgulanmıştır. Sonuç olarak, Erasmus Programı'nın hem öğrencilerin bireysel gelişimine hem de aldıkları tasarım eğitimine önemli düzeyde olumlu katkılar sağladığı görülmüştür
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Eğitim, Özel

CONTRIBUTION OF ERASMUS PROGRAMME FOR DESIGN STUDENTS’ LIFE AND EDUCATION

Öz:
In this study, aimed to evaluate the contributions of the Erasmus Programme on Hacettepe University Interior Architecture and Environmental Design Department students who continue their education abroad for one or two semester. This contribution searched with two different perspective which are daily life and academic life experiences they had in the countries and the universities they visited. In line with this purpose, the opinions of the design students of Hacettepe University Interior Architecture and Environmental Design Department, who participated in the Erasmus Programme between 2005 and 2015 were evaluated. For the study, open-ended questions were asked to the thirty students. According to the results, it has been observed that students’ cross-cultural consciousness, language skills and self-esteem are increased with the aim of the Erasmus Programme. Besides increased language skills, students noted that learning by experiences of architectural characterics of different cultures are also very important and effects professional success. As a result, the Erasmus Programme has shown significant positive contributions to both the individual development of the design students and the design education they have received
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Eğitim, Özel
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA ÖZKAN A, MUTDOĞAN S (2018). ERASMUS PROGRAMI’NIN TASARIM ÖĞRENCİLERİNİN YAŞAM VE EĞİTİMLERİNE KATKISI. , 153 - 165.
Chicago ÖZKAN AYŞEN,MUTDOĞAN Selin ERASMUS PROGRAMI’NIN TASARIM ÖĞRENCİLERİNİN YAŞAM VE EĞİTİMLERİNE KATKISI. (2018): 153 - 165.
MLA ÖZKAN AYŞEN,MUTDOĞAN Selin ERASMUS PROGRAMI’NIN TASARIM ÖĞRENCİLERİNİN YAŞAM VE EĞİTİMLERİNE KATKISI. , 2018, ss.153 - 165.
AMA ÖZKAN A,MUTDOĞAN S ERASMUS PROGRAMI’NIN TASARIM ÖĞRENCİLERİNİN YAŞAM VE EĞİTİMLERİNE KATKISI. . 2018; 153 - 165.
Vancouver ÖZKAN A,MUTDOĞAN S ERASMUS PROGRAMI’NIN TASARIM ÖĞRENCİLERİNİN YAŞAM VE EĞİTİMLERİNE KATKISI. . 2018; 153 - 165.
IEEE ÖZKAN A,MUTDOĞAN S "ERASMUS PROGRAMI’NIN TASARIM ÖĞRENCİLERİNİN YAŞAM VE EĞİTİMLERİNE KATKISI." , ss.153 - 165, 2018.
ISNAD ÖZKAN, AYŞEN - MUTDOĞAN, Selin. "ERASMUS PROGRAMI’NIN TASARIM ÖĞRENCİLERİNİN YAŞAM VE EĞİTİMLERİNE KATKISI". (2018), 153-165.
APA ÖZKAN A, MUTDOĞAN S (2018). ERASMUS PROGRAMI’NIN TASARIM ÖĞRENCİLERİNİN YAŞAM VE EĞİTİMLERİNE KATKISI. The Turkish Online Journal of Design, Art and Communication, 8(2), 153 - 165.
Chicago ÖZKAN AYŞEN,MUTDOĞAN Selin ERASMUS PROGRAMI’NIN TASARIM ÖĞRENCİLERİNİN YAŞAM VE EĞİTİMLERİNE KATKISI. The Turkish Online Journal of Design, Art and Communication 8, no.2 (2018): 153 - 165.
MLA ÖZKAN AYŞEN,MUTDOĞAN Selin ERASMUS PROGRAMI’NIN TASARIM ÖĞRENCİLERİNİN YAŞAM VE EĞİTİMLERİNE KATKISI. The Turkish Online Journal of Design, Art and Communication, vol.8, no.2, 2018, ss.153 - 165.
AMA ÖZKAN A,MUTDOĞAN S ERASMUS PROGRAMI’NIN TASARIM ÖĞRENCİLERİNİN YAŞAM VE EĞİTİMLERİNE KATKISI. The Turkish Online Journal of Design, Art and Communication. 2018; 8(2): 153 - 165.
Vancouver ÖZKAN A,MUTDOĞAN S ERASMUS PROGRAMI’NIN TASARIM ÖĞRENCİLERİNİN YAŞAM VE EĞİTİMLERİNE KATKISI. The Turkish Online Journal of Design, Art and Communication. 2018; 8(2): 153 - 165.
IEEE ÖZKAN A,MUTDOĞAN S "ERASMUS PROGRAMI’NIN TASARIM ÖĞRENCİLERİNİN YAŞAM VE EĞİTİMLERİNE KATKISI." The Turkish Online Journal of Design, Art and Communication, 8, ss.153 - 165, 2018.
ISNAD ÖZKAN, AYŞEN - MUTDOĞAN, Selin. "ERASMUS PROGRAMI’NIN TASARIM ÖĞRENCİLERİNİN YAŞAM VE EĞİTİMLERİNE KATKISI". The Turkish Online Journal of Design, Art and Communication 8/2 (2018), 153-165.