Yıl: 2017 Cilt: 21 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 535 - 556 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 13-11-2018

ANKARA AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR İL MÜDÜRLÜĞÜNE BAĞLI ÇOCUK EVLERİNDE ÇALIŞAN BAKIM ELEMANLARI VE ÇOCUK EVİ SORUMLULARININ İŞ DOYUMU VE TÜKENMİŞLİK DÜZEYLERİ

Öz:
Bu araştırma Ankara Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne bağlı Çocuk Evleri Koordinasyon Merkezi Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren çocuk evlerinde çalışan bakım elemanları ve çocuk evi sorumlularının iş doyumu ve tükenmişlik düzeylerinin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Nicel araştırma metoduyla gerçekleştirilen ve tarama modeli kullanılan bu çalışmada; Ankara İlindeki çocuk evlerinde çalışan 195 bakım elemanı ile 37 çocuk evi sorumlusuna ulaşılmıştır. Araştırmada dört veri toplama aracı kullanılmıştır. Bunlar Maslach Tükenmişlik Ölçeği, JSS İş Doyumu Ölçeği ile sosyo-demografik bilgilerin yer aldığı ev sorumlusu ile bakım elemanı için ayrı ayrı düzenlenen Kişisel Bilgi Formu’ dur. Verilerin istatistiksel analizi SPSS 23 programı ile yapılmıştır. Elde edilen bulgularda bakım elemanları ile çocuk evi sorumluları arasında farklı sonuçlar ortaya çıkmıştır. Sonuç olarak Ankara çocuk evlerinde görev yapan personelin sosyo-demografik özelliklerinin iş doyumu ve tükenmişlik düzeyine etkisinin oldukça az olduğu, bununla birlikte çalışma hayatıyla ilgili yaşanan sorunların bakım elemanlarının iş doyumu ve tükenmişlik düzeylerini, çocuk evi sorumlularının ise daha çok tükenmişlik düzeylerini olumsuz yönde etkilediği saptanmıştır.
Anahtar Kelime:

Konular: Hemşirelik Psikoloji Aile Çalışmaları Davranış Bilimleri

THE LEVEL OF JOB SATISFACTION AND BURNOUT OF CARE STAFF AND PERSONNEL IN CHARGE OF CHILDREN HOMES, WORKING FOR THE DIRECTORATE OF CHILDREN HOMES COORDINATION UNDER THE SUPERVISION OF ANKARA PROVINCIAL DIRECTORATE OF MINISTRY OF FAMILY AND SOCIAL POLICIES

Öz:
The aim of theis article is to find out the level of job satisfaction and burnout of care staff and personnel in charge of children homes, working for the Directorate of Children Homes Coordination under the supervision of Provincial Directorate of Family and Social Policies in Ankara. Quantitative research method and survey models were used in the study; 195 care staff and 37 coordinators in charge of child homes were interviewed in Ankara. Four data collection tools were used in the research. These were Maslach Burnout Inventory, JSS Job Satisfaction Survey and 2 personnel information forms organized both for "the coordinator in charge of the children home" and “care staff" for socio-demographic information. The statistical analysis was carried out using SPSS 23 Software Programme. The findings revealed that there were differences between child care staff members and personnel in charge children homes. In conclusion, the study indicated that the sociodemographic characteristics of the employees working at children homes in Ankara had a minimal effect on job satisfaction and burnout. However, the problems of their working life had a negative effect on job satisfaction and burnout levels of care staff, whereas they had more negative effects on burnout levels of personnel in charge of child homes.
Anahtar Kelime:

Konular: Hemşirelik Psikoloji Aile Çalışmaları Davranış Bilimleri
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA ASLAN E, Erbay E (2017). ANKARA AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR İL MÜDÜRLÜĞÜNE BAĞLI ÇOCUK EVLERİNDE ÇALIŞAN BAKIM ELEMANLARI VE ÇOCUK EVİ SORUMLULARININ İŞ DOYUMU VE TÜKENMİŞLİK DÜZEYLERİ. , 535 - 556.
Chicago ASLAN Emine,Erbay Ercüment ANKARA AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR İL MÜDÜRLÜĞÜNE BAĞLI ÇOCUK EVLERİNDE ÇALIŞAN BAKIM ELEMANLARI VE ÇOCUK EVİ SORUMLULARININ İŞ DOYUMU VE TÜKENMİŞLİK DÜZEYLERİ. (2017): 535 - 556.
MLA ASLAN Emine,Erbay Ercüment ANKARA AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR İL MÜDÜRLÜĞÜNE BAĞLI ÇOCUK EVLERİNDE ÇALIŞAN BAKIM ELEMANLARI VE ÇOCUK EVİ SORUMLULARININ İŞ DOYUMU VE TÜKENMİŞLİK DÜZEYLERİ. , 2017, ss.535 - 556.
AMA ASLAN E,Erbay E ANKARA AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR İL MÜDÜRLÜĞÜNE BAĞLI ÇOCUK EVLERİNDE ÇALIŞAN BAKIM ELEMANLARI VE ÇOCUK EVİ SORUMLULARININ İŞ DOYUMU VE TÜKENMİŞLİK DÜZEYLERİ. . 2017; 535 - 556.
Vancouver ASLAN E,Erbay E ANKARA AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR İL MÜDÜRLÜĞÜNE BAĞLI ÇOCUK EVLERİNDE ÇALIŞAN BAKIM ELEMANLARI VE ÇOCUK EVİ SORUMLULARININ İŞ DOYUMU VE TÜKENMİŞLİK DÜZEYLERİ. . 2017; 535 - 556.
IEEE ASLAN E,Erbay E "ANKARA AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR İL MÜDÜRLÜĞÜNE BAĞLI ÇOCUK EVLERİNDE ÇALIŞAN BAKIM ELEMANLARI VE ÇOCUK EVİ SORUMLULARININ İŞ DOYUMU VE TÜKENMİŞLİK DÜZEYLERİ." , ss.535 - 556, 2017.
ISNAD ASLAN, Emine - Erbay, Ercüment. "ANKARA AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR İL MÜDÜRLÜĞÜNE BAĞLI ÇOCUK EVLERİNDE ÇALIŞAN BAKIM ELEMANLARI VE ÇOCUK EVİ SORUMLULARININ İŞ DOYUMU VE TÜKENMİŞLİK DÜZEYLERİ". (2017), 535-556.
APA ASLAN E, Erbay E (2017). ANKARA AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR İL MÜDÜRLÜĞÜNE BAĞLI ÇOCUK EVLERİNDE ÇALIŞAN BAKIM ELEMANLARI VE ÇOCUK EVİ SORUMLULARININ İŞ DOYUMU VE TÜKENMİŞLİK DÜZEYLERİ. Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi, 21(2), 535 - 556.
Chicago ASLAN Emine,Erbay Ercüment ANKARA AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR İL MÜDÜRLÜĞÜNE BAĞLI ÇOCUK EVLERİNDE ÇALIŞAN BAKIM ELEMANLARI VE ÇOCUK EVİ SORUMLULARININ İŞ DOYUMU VE TÜKENMİŞLİK DÜZEYLERİ. Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi 21, no.2 (2017): 535 - 556.
MLA ASLAN Emine,Erbay Ercüment ANKARA AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR İL MÜDÜRLÜĞÜNE BAĞLI ÇOCUK EVLERİNDE ÇALIŞAN BAKIM ELEMANLARI VE ÇOCUK EVİ SORUMLULARININ İŞ DOYUMU VE TÜKENMİŞLİK DÜZEYLERİ. Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi, vol.21, no.2, 2017, ss.535 - 556.
AMA ASLAN E,Erbay E ANKARA AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR İL MÜDÜRLÜĞÜNE BAĞLI ÇOCUK EVLERİNDE ÇALIŞAN BAKIM ELEMANLARI VE ÇOCUK EVİ SORUMLULARININ İŞ DOYUMU VE TÜKENMİŞLİK DÜZEYLERİ. Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi. 2017; 21(2): 535 - 556.
Vancouver ASLAN E,Erbay E ANKARA AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR İL MÜDÜRLÜĞÜNE BAĞLI ÇOCUK EVLERİNDE ÇALIŞAN BAKIM ELEMANLARI VE ÇOCUK EVİ SORUMLULARININ İŞ DOYUMU VE TÜKENMİŞLİK DÜZEYLERİ. Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi. 2017; 21(2): 535 - 556.
IEEE ASLAN E,Erbay E "ANKARA AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR İL MÜDÜRLÜĞÜNE BAĞLI ÇOCUK EVLERİNDE ÇALIŞAN BAKIM ELEMANLARI VE ÇOCUK EVİ SORUMLULARININ İŞ DOYUMU VE TÜKENMİŞLİK DÜZEYLERİ." Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi, 21, ss.535 - 556, 2017.
ISNAD ASLAN, Emine - Erbay, Ercüment. "ANKARA AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR İL MÜDÜRLÜĞÜNE BAĞLI ÇOCUK EVLERİNDE ÇALIŞAN BAKIM ELEMANLARI VE ÇOCUK EVİ SORUMLULARININ İŞ DOYUMU VE TÜKENMİŞLİK DÜZEYLERİ". Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi 21/2 (2017), 535-556.