Yıl: 2018 Cilt: 5 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 49 - 59 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 25-09-2019

Hemşirelik Öğrencilerinin Eğitim Stresi ve Mesleki Benlik Saygısı Arasındaki İlişki

Öz:
Amaç: Bu araştırma, hemşirelik lisans öğrencilerinin eğitim stresi ile mesleki benlik saygısıarasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yapılmıştır.Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı tipte yapılan çalışmanın örneklemini 2015-2016 Öğretim YılıBahar Yarıyılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bulunan bir vakıf üniversitesininSağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Lisans Programında öğrenim gören 269 öğrencioluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak “Kişisel Bilgi Formu”, “Hemşirelik Eğitimi StresÖlçeği” ve “Arıcak Mesleki Benlik Saygısı Ölçeği kullanılmıştır.Bulgular: Yapılan çalışmada kız öğrencilerin ve mesleğini severek seçenlerin daha yüksekbenlik saygısına sahip olduğu, ayrıca ikinci ve üçüncü sınıftaki öğrencilerin eğitim stresininbirinci ve son sınıf öğrencilerinden daha yüksek olduğu görülmüştür. Araştırmanınsonucunda hemşirelik öğrencilerinin eğitim stresi ile mesleki benlik saygıları arasındaherhangi bir ilişki olmadığı bulunmuştur.Sonuç: Bu sonuçlar doğrultusunda, ikinci ve üçüncü sınıftaki öğrencilerin eğitim stresiniazaltmaya yönelik ders programlarının yeniden düzenlenmesi erkek öğrencilerin meslekibenlik saygısını artırmaya yönelik girişimlerin planlanması ve ileriki çalışmaların daha genişörneklemde ve farklı ölçüm araçları ile yapılması önerilmektedir.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Eğitim, Özel Hemşirelik Psikoloji Davranış Bilimleri

The Relationship Between Nursing Students’ Educational Stress and Professional Self-Esteem

Öz:
Aim: This research was conducted to determine the relationship between undergraduate nursing students’ educational stress and professional self-esteem. Material and Methods: The sample of this descriptive study consisted of 269 students enrolled in the undergraduate nursing program at a private university in Turkish Republic of Northern Cyprus during the 2015-2016 academic year spring semester. Personal Information Form, Nursing Education Stress Scale and Arıcak Professional Self-esteem Scale” were used as data collection tools. Results: The study revealed that the female students and the students who choose their profession voluntarily had higher self-esteem. The education stress of the second and thirdyear students was higher than the first and last year students. No relation was found between the educational stress and professional self-esteem of the nursing students. Conclusion: In the light of the results, it is suggested that interventions should be planned to increase professional self-esteem of male students, curricula should be reorganized in order to reduce educational stress of the second and third year students and further studies should be carried out with wider samples and different measurement tools.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Eğitim, Özel Hemşirelik Psikoloji Davranış Bilimleri
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA FIRAT KILIÇ H (2018). Hemşirelik Öğrencilerinin Eğitim Stresi ve Mesleki Benlik Saygısı Arasındaki İlişki. , 49 - 59.
Chicago FIRAT KILIÇ Hülya Hemşirelik Öğrencilerinin Eğitim Stresi ve Mesleki Benlik Saygısı Arasındaki İlişki. (2018): 49 - 59.
MLA FIRAT KILIÇ Hülya Hemşirelik Öğrencilerinin Eğitim Stresi ve Mesleki Benlik Saygısı Arasındaki İlişki. , 2018, ss.49 - 59.
AMA FIRAT KILIÇ H Hemşirelik Öğrencilerinin Eğitim Stresi ve Mesleki Benlik Saygısı Arasındaki İlişki. . 2018; 49 - 59.
Vancouver FIRAT KILIÇ H Hemşirelik Öğrencilerinin Eğitim Stresi ve Mesleki Benlik Saygısı Arasındaki İlişki. . 2018; 49 - 59.
IEEE FIRAT KILIÇ H "Hemşirelik Öğrencilerinin Eğitim Stresi ve Mesleki Benlik Saygısı Arasındaki İlişki." , ss.49 - 59, 2018.
ISNAD FIRAT KILIÇ, Hülya. "Hemşirelik Öğrencilerinin Eğitim Stresi ve Mesleki Benlik Saygısı Arasındaki İlişki". (2018), 49-59.
APA FIRAT KILIÇ H (2018). Hemşirelik Öğrencilerinin Eğitim Stresi ve Mesleki Benlik Saygısı Arasındaki İlişki. Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dergisi, 5(1), 49 - 59.
Chicago FIRAT KILIÇ Hülya Hemşirelik Öğrencilerinin Eğitim Stresi ve Mesleki Benlik Saygısı Arasındaki İlişki. Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dergisi 5, no.1 (2018): 49 - 59.
MLA FIRAT KILIÇ Hülya Hemşirelik Öğrencilerinin Eğitim Stresi ve Mesleki Benlik Saygısı Arasındaki İlişki. Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dergisi, vol.5, no.1, 2018, ss.49 - 59.
AMA FIRAT KILIÇ H Hemşirelik Öğrencilerinin Eğitim Stresi ve Mesleki Benlik Saygısı Arasındaki İlişki. Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dergisi. 2018; 5(1): 49 - 59.
Vancouver FIRAT KILIÇ H Hemşirelik Öğrencilerinin Eğitim Stresi ve Mesleki Benlik Saygısı Arasındaki İlişki. Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dergisi. 2018; 5(1): 49 - 59.
IEEE FIRAT KILIÇ H "Hemşirelik Öğrencilerinin Eğitim Stresi ve Mesleki Benlik Saygısı Arasındaki İlişki." Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dergisi, 5, ss.49 - 59, 2018.
ISNAD FIRAT KILIÇ, Hülya. "Hemşirelik Öğrencilerinin Eğitim Stresi ve Mesleki Benlik Saygısı Arasındaki İlişki". Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dergisi 5/1 (2018), 49-59.