Türkiye’deki Mevduat Bankalarının Karlılığını Etkileyen Mikro Düzeyli Faktörler Üzerine Ampirik Bir Araştırma

Yıl: 2017 Cilt: 11 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 31 - 52 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 24-06-2020

Türkiye’deki Mevduat Bankalarının Karlılığını Etkileyen Mikro Düzeyli Faktörler Üzerine Ampirik Bir Araştırma

Öz:
Bu çalışmanın amacı Türk bankacılık sektöründe yer alan mevduat bankalarınınkârlılığına etki mikro faktörlerin tespit edilmesidir. Bu amaçla aktif büyüklüğü açısındanen büyük 10 bankanın 2009-2017 yılları arasındaki verileri kullanılarak panel veri analiziyapılmıştır. Analiz sonucunda ortalama aktif kârlılığı ile sermaye yeterlilik rasyosu, faaliyet giderleri oranı, finansal varlık / toplam aktif oranı ve ortalama öz kaynak kârlılığıile sermaye yeterlilik rasyosu, faaliyet gideri ve likit aktif / toplam aktif oranları arasındada anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Sermaye oranı ile her iki bağımlı değişken arasında iseanlamlı bir ilişki tespit edilememiştir.
Anahtar Kelime:

An Empirical Research on Micro Level Factors that Affect the Profitability of Deposit Banks in Turkey

Öz:
The aim of this study is to determine the micro factors affecting the profitability of deposit banks in the Turkish banking sector. For this purpose, panel data analysis was performed by using the data between the years 2009-2017 of the 10 largest banks in terms of asset size. As a result of the analysis, a significant relationship was found between the average asset profitability, capital adequacy ratio, operating expenses ratio, financial asset / total asset ratio and average equity profitability, capital adequacy ratio, operating expense and liquid asset / total asset ratios. There was no significant relationship between capital ratio and both dependent variables.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA DİZGİL E (2017). Türkiye’deki Mevduat Bankalarının Karlılığını Etkileyen Mikro Düzeyli Faktörler Üzerine Ampirik Bir Araştırma. , 31 - 52.
Chicago DİZGİL Eda Türkiye’deki Mevduat Bankalarının Karlılığını Etkileyen Mikro Düzeyli Faktörler Üzerine Ampirik Bir Araştırma. (2017): 31 - 52.
MLA DİZGİL Eda Türkiye’deki Mevduat Bankalarının Karlılığını Etkileyen Mikro Düzeyli Faktörler Üzerine Ampirik Bir Araştırma. , 2017, ss.31 - 52.
AMA DİZGİL E Türkiye’deki Mevduat Bankalarının Karlılığını Etkileyen Mikro Düzeyli Faktörler Üzerine Ampirik Bir Araştırma. . 2017; 31 - 52.
Vancouver DİZGİL E Türkiye’deki Mevduat Bankalarının Karlılığını Etkileyen Mikro Düzeyli Faktörler Üzerine Ampirik Bir Araştırma. . 2017; 31 - 52.
IEEE DİZGİL E "Türkiye’deki Mevduat Bankalarının Karlılığını Etkileyen Mikro Düzeyli Faktörler Üzerine Ampirik Bir Araştırma." , ss.31 - 52, 2017.
ISNAD DİZGİL, Eda. "Türkiye’deki Mevduat Bankalarının Karlılığını Etkileyen Mikro Düzeyli Faktörler Üzerine Ampirik Bir Araştırma". (2017), 31-52.
APA DİZGİL E (2017). Türkiye’deki Mevduat Bankalarının Karlılığını Etkileyen Mikro Düzeyli Faktörler Üzerine Ampirik Bir Araştırma. BDDK Bankacılık ve Finansal Piyasalar Dergisi, 11(2), 31 - 52.
Chicago DİZGİL Eda Türkiye’deki Mevduat Bankalarının Karlılığını Etkileyen Mikro Düzeyli Faktörler Üzerine Ampirik Bir Araştırma. BDDK Bankacılık ve Finansal Piyasalar Dergisi 11, no.2 (2017): 31 - 52.
MLA DİZGİL Eda Türkiye’deki Mevduat Bankalarının Karlılığını Etkileyen Mikro Düzeyli Faktörler Üzerine Ampirik Bir Araştırma. BDDK Bankacılık ve Finansal Piyasalar Dergisi, vol.11, no.2, 2017, ss.31 - 52.
AMA DİZGİL E Türkiye’deki Mevduat Bankalarının Karlılığını Etkileyen Mikro Düzeyli Faktörler Üzerine Ampirik Bir Araştırma. BDDK Bankacılık ve Finansal Piyasalar Dergisi. 2017; 11(2): 31 - 52.
Vancouver DİZGİL E Türkiye’deki Mevduat Bankalarının Karlılığını Etkileyen Mikro Düzeyli Faktörler Üzerine Ampirik Bir Araştırma. BDDK Bankacılık ve Finansal Piyasalar Dergisi. 2017; 11(2): 31 - 52.
IEEE DİZGİL E "Türkiye’deki Mevduat Bankalarının Karlılığını Etkileyen Mikro Düzeyli Faktörler Üzerine Ampirik Bir Araştırma." BDDK Bankacılık ve Finansal Piyasalar Dergisi, 11, ss.31 - 52, 2017.
ISNAD DİZGİL, Eda. "Türkiye’deki Mevduat Bankalarının Karlılığını Etkileyen Mikro Düzeyli Faktörler Üzerine Ampirik Bir Araştırma". BDDK Bankacılık ve Finansal Piyasalar Dergisi 11/2 (2017), 31-52.