Yıl: 2020 Cilt: 31 Sayı: 4 Sayfa Aralığı: 1827 - 1854 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 31-05-2021

KAMU POLİTİKALARINA DAVRANIŞSAL YAKLAŞIM VE TÜRKİYE’YE YANSIMALARI

Öz:
Bu makale son yıllardaönem kazanarak geniş yelpazede politika alanlarıyla ilişkilendirilen kamu politikalarına davranışsal yaklaşımın kuramsal temellerini veTürkiye’de politika yapımında alımlanmasını kapsamlı bir alanyazın taramasıyoluyla değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Çalışma beş bölümden oluşmaktadır.Girişbölümündedavranışsal iktisat yaklaşımınınakademiveuluslararası politika çevrelerindeedindiği güçlü konumhakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde davranışsal kamu politikasının dayandığı davranışsal iktisat yaklaşımının temellerisunulmuştur.Üçüncü bölümde davranışsal kamu politikaları yaklaşımının esasıaçıklanmıştır. Dördüncü bölümde yaklaşımın Türkiye’de kamu politikalarında alımlanmasına ve bu doğrultuda uygulanan politikalara ilişkin eleştirel bir değerlendirme sunulmuştur. Sonuç bölümünde ise davranışsal kamu politikasının Türkiye kamu politikalarına potansiyel katkılarına ilişkin değerlendirmelere yer verilmiştir. Makalede davranışsal kamu politikası yaklaşımının, iktisadi insan varsayımını sarsmaya ve kamu politikalarına girdi sağlayacak kanıt temelinin iyileştirilmesine olanak sağladığı, ancak diğer yandan, bireyleri hedef alan dürtme müdahalelerine aşırı vurgu yapması nedeniyle toplumsal sorunlarla mücadele sorumluluğunun bireyselleşmesi riskini doğurduğu iddia edilmektedir. Makalededavranışsal kamu politikaları yaklaşımının Türkiye’de bürokrasi içinde kendine yer edindiği, emeklilik, tütün kontrolüve dış ticaret alanlarında somut politikalara girdi sağladığı ve istihdam ile çevre politikalarında kamu sektörü projelerine ilhamverdiği ortaya koyulmaktadır. Makale ayrıca,Türkiye’de kamu politikalarında davranışsal yaklaşımın alımlanmasında bu yaklaşımın bireylere yönelik dürtme müdahalelerine yaptığı aşırı vurguya ilişkin herhangi bir eleştirel yaklaşımıngeliştirilmemiş olduğuna dikkat çekmektedir.
Anahtar Kelime:

A Behavioural Approach to Public Policy and Its Reflections in Turkey

Öz:
This article aims at offering an analysis of the behavioural public policy approach, which has recently gained prominence for a wide range of policy domains, and its reception in Turkish public policies by drawing on a comprehensive literature survey. The article consists of five sections. The introduction presents the prominent place that the approach occupies in academia and international policy circles. The second section presents the foundations of behavioural economics. The third section explains the fundamentals of the behavioural public policy approach. The fourth section critically assesses its reception in Turkish public policies. The article concludes with the discussion of potential contributions that this approach offers for Turkish public policies. The article argues this approach, on the one hand, challenges the homo economicus assumption and calls for an improved evidence base to inform policy. On the other, its overemphasis on the nudge to individuals risks individualizing responsibility to tackle social problems. The article shows that the approach found a place within the Turkish bureaucracy, started to inform pensions, tobacco control and trade policies, and inspired public sector projects in employment and environmental policies. It also suggests that a critical view in its reception in Turkish public policies is still lacking.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Derleme Erişim Türü: Erişime Açık
APA Yilmaz V, Canbazer Şanlı C (2020). KAMU POLİTİKALARINA DAVRANIŞSAL YAKLAŞIM VE TÜRKİYE’YE YANSIMALARI. , 1827 - 1854.
Chicago Yilmaz Volkan,Canbazer Şanlı Cemre KAMU POLİTİKALARINA DAVRANIŞSAL YAKLAŞIM VE TÜRKİYE’YE YANSIMALARI. (2020): 1827 - 1854.
MLA Yilmaz Volkan,Canbazer Şanlı Cemre KAMU POLİTİKALARINA DAVRANIŞSAL YAKLAŞIM VE TÜRKİYE’YE YANSIMALARI. , 2020, ss.1827 - 1854.
AMA Yilmaz V,Canbazer Şanlı C KAMU POLİTİKALARINA DAVRANIŞSAL YAKLAŞIM VE TÜRKİYE’YE YANSIMALARI. . 2020; 1827 - 1854.
Vancouver Yilmaz V,Canbazer Şanlı C KAMU POLİTİKALARINA DAVRANIŞSAL YAKLAŞIM VE TÜRKİYE’YE YANSIMALARI. . 2020; 1827 - 1854.
IEEE Yilmaz V,Canbazer Şanlı C "KAMU POLİTİKALARINA DAVRANIŞSAL YAKLAŞIM VE TÜRKİYE’YE YANSIMALARI." , ss.1827 - 1854, 2020.
ISNAD Yilmaz, Volkan - Canbazer Şanlı, Cemre. "KAMU POLİTİKALARINA DAVRANIŞSAL YAKLAŞIM VE TÜRKİYE’YE YANSIMALARI". (2020), 1827-1854.
APA Yilmaz V, Canbazer Şanlı C (2020). KAMU POLİTİKALARINA DAVRANIŞSAL YAKLAŞIM VE TÜRKİYE’YE YANSIMALARI. Toplum ve Sosyal Hizmet, 31(4), 1827 - 1854.
Chicago Yilmaz Volkan,Canbazer Şanlı Cemre KAMU POLİTİKALARINA DAVRANIŞSAL YAKLAŞIM VE TÜRKİYE’YE YANSIMALARI. Toplum ve Sosyal Hizmet 31, no.4 (2020): 1827 - 1854.
MLA Yilmaz Volkan,Canbazer Şanlı Cemre KAMU POLİTİKALARINA DAVRANIŞSAL YAKLAŞIM VE TÜRKİYE’YE YANSIMALARI. Toplum ve Sosyal Hizmet, vol.31, no.4, 2020, ss.1827 - 1854.
AMA Yilmaz V,Canbazer Şanlı C KAMU POLİTİKALARINA DAVRANIŞSAL YAKLAŞIM VE TÜRKİYE’YE YANSIMALARI. Toplum ve Sosyal Hizmet. 2020; 31(4): 1827 - 1854.
Vancouver Yilmaz V,Canbazer Şanlı C KAMU POLİTİKALARINA DAVRANIŞSAL YAKLAŞIM VE TÜRKİYE’YE YANSIMALARI. Toplum ve Sosyal Hizmet. 2020; 31(4): 1827 - 1854.
IEEE Yilmaz V,Canbazer Şanlı C "KAMU POLİTİKALARINA DAVRANIŞSAL YAKLAŞIM VE TÜRKİYE’YE YANSIMALARI." Toplum ve Sosyal Hizmet, 31, ss.1827 - 1854, 2020.
ISNAD Yilmaz, Volkan - Canbazer Şanlı, Cemre. "KAMU POLİTİKALARINA DAVRANIŞSAL YAKLAŞIM VE TÜRKİYE’YE YANSIMALARI". Toplum ve Sosyal Hizmet 31/4 (2020), 1827-1854.