Yıl: 2021 Cilt: 10 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 1539 - 1560 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 26-07-2021

Tam Gün Eğitim ve Etkileri Üzerine Bir İnceleme

Öz:
Türkiye’de durumlarına göre okullarda tam gün ve ikili eğitim olmak üzereiki ayrı sistem uygulanmaktadır. Eğitim sistemimizde yer alan ikili eğitim vetam gün eğitim modeli, başta Millî Eğitim Bakanlığı olmak üzere tüm eğitimkurumlarının üzerinde çalıştığı güncel konulardan biri olmaya devamederken; ülkenin farklı bölgelerinde, farklı il ve ilçelerinde fiziki şartlara veolanaklara bağlı olarak farklılıklar gösterebilmekte ve bazı okullarda tamgün eğitime geçilirken bazı okullarda alt yapı yetersizliğinden ikili eğitimedevam edilmektedir. Bu çalışmanın amacı, öğretmen ve yönetici görüşlerinegöre tam gün eğitim uygulamasını değerlendirmektir. Covid-19 virüs salgınıile birlikte ikili eğitime dönüş konusunda ortaya çıkan tartışmalar konuyuyeniden gündeme taşımıştır. Her iki durumun da olumlu ve olumsuzyönlerinin olması, eğitim paydaşlarını fikir ayrılıklarına sevk etmektedir.Çalışma nitel olgubilim (fenemoloji) deseninde yapılandırılmıştır.Araştırmanın çalışma grubunu Sivas’ın ilçelerinde görev yapan 5 öğretmenve 5 okul yöneticisi oluşturmaktadır. Araştırmacılar tarafından geliştirilenyarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla katılımcılarla yüz yüzegörüşmeler yapılarak veriler toplanmıştır. Veriler içerik analizi iledeğerlendirilerek tablolar halinde sunulmuştur. Araştırma bulgularına göretam gün eğitimin olumlu yanları incelendiğinde; eğitimin gün içine yayılmışolması ve ders aralarında uzun dinlenme sürelerinin olması, uygun öğrenmeortamlarının sağlanabilmesi, konuya hem öğretmenlerin hem deöğrencilerin daha fazla zaman ayırabilmesi, öğrenci merkezli veyapılandırmacı eğitimin daha işlevsel uygulanma imkânı bulunması gibifaktörler eğitime olumlu katkılar sağlamaktadır. Aile ile geçirilen ortakzamanın azalması, okulda disiplin ve güvenlik sorunlarının artması, öğleyemeklerinin sorun oluşturması, okulun fiziki imkânlarının yeterliolmaması tam gün eğitime ilişkin ortaya çıkan olumsuz durumlardır.
Anahtar Kelime:

A Study on Full-Day Education and Its Effects

Öz:
In Turkey, there are two separate systems in schools, full-time and dual education. While dual education and full-time education models in our education system continue to be one of the most current issues that all educational institutions, especially the Ministry of Education, are working on; there are differences in different parts of the country, in different provinces and districts depending on physical conditions and opportunities. In some schools, full-time education is carried out, while in some schools, dual education is implemented due to lack of infrastructure. The aim of this study is to evaluate full-day education practice according to the opinions of teachers and school administrators. The discussions on switching back to double-shift education that emerged due to the Covid-19 epidemic brought the issue back to the agenda. The positive and negative aspects of both situations led the education stakeholders to disagreement. The study has been structured in the qualitative phenomenology pattern. The study group of this research consists of 5 teachers and 5 school administrators employed in the districts of Sivas. Data have been collected by performing face-to-face interviews with the participants via the semi-structured interview form developed by researchers. The data have been evaluated through content analysis and presented in tables. According to the research findings, when the positive aspects of full-time education are examined, factors such as education taking place throughout the day, long resting periods between classes, providing appropriate learning environments, the fact that both teachers and students can spend more time on the subject and that studentcentered & constructivist education is more functional, contribute positively to education. The decrease in the common time spent with the family, the increase in discipline and security problems at the school, the lunch problems, the lack of physical facilities of the school are negative situations related to full-time education.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA doğan s, Erbıyık S (2021). Tam Gün Eğitim ve Etkileri Üzerine Bir İnceleme. , 1539 - 1560.
Chicago doğan soner,Erbıyık Sezin Tam Gün Eğitim ve Etkileri Üzerine Bir İnceleme. (2021): 1539 - 1560.
MLA doğan soner,Erbıyık Sezin Tam Gün Eğitim ve Etkileri Üzerine Bir İnceleme. , 2021, ss.1539 - 1560.
AMA doğan s,Erbıyık S Tam Gün Eğitim ve Etkileri Üzerine Bir İnceleme. . 2021; 1539 - 1560.
Vancouver doğan s,Erbıyık S Tam Gün Eğitim ve Etkileri Üzerine Bir İnceleme. . 2021; 1539 - 1560.
IEEE doğan s,Erbıyık S "Tam Gün Eğitim ve Etkileri Üzerine Bir İnceleme." , ss.1539 - 1560, 2021.
ISNAD doğan, soner - Erbıyık, Sezin. "Tam Gün Eğitim ve Etkileri Üzerine Bir İnceleme". (2021), 1539-1560.
APA doğan s, Erbıyık S (2021). Tam Gün Eğitim ve Etkileri Üzerine Bir İnceleme. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 10(2), 1539 - 1560.
Chicago doğan soner,Erbıyık Sezin Tam Gün Eğitim ve Etkileri Üzerine Bir İnceleme. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi 10, no.2 (2021): 1539 - 1560.
MLA doğan soner,Erbıyık Sezin Tam Gün Eğitim ve Etkileri Üzerine Bir İnceleme. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, vol.10, no.2, 2021, ss.1539 - 1560.
AMA doğan s,Erbıyık S Tam Gün Eğitim ve Etkileri Üzerine Bir İnceleme. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi. 2021; 10(2): 1539 - 1560.
Vancouver doğan s,Erbıyık S Tam Gün Eğitim ve Etkileri Üzerine Bir İnceleme. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi. 2021; 10(2): 1539 - 1560.
IEEE doğan s,Erbıyık S "Tam Gün Eğitim ve Etkileri Üzerine Bir İnceleme." İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 10, ss.1539 - 1560, 2021.
ISNAD doğan, soner - Erbıyık, Sezin. "Tam Gün Eğitim ve Etkileri Üzerine Bir İnceleme". İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi 10/2 (2021), 1539-1560.