Yıl: 2021 Cilt: 22 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 1828 - 1863 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.17679/inuefd.938650 İndeks Tarihi: 11-01-2023

Kişilik Özelliklerinin Karar Verme Stilleri ve Yaratıcı Düşünmeyi Yordama Düzeyleri

Öz:
Bu araştırmanın temel amacı üniversite öğrencilerinin kişilik özelliklerinin; karar verme stilleri ve yaratıcı düşünme becerileri tarafından anlamlı düzeyde yordanıp yordanmadığının incelenmesidir. Karar verme stilleri, kişilik özellikleri ve yaratıcı düşünme becerilerinin de cinsiyete göre anlamlı fark gösterip göstermediği de araştırmanın alt amacıdır. Araştırmaya İstanbul’da farklı üniversitelerinde eğitim-öğretim gören 419 üniversite öğrencisi katılmıştır. Veri toplama araçları olarak kişisel bilgi formu, Akılcı ve Sezgisel Karar Verme Stilleri Ölçeği, Marmara Yaratıcı Düşünme Eğilimleri Ölçeği ve Sıfatlara Dayalı Kişilik Testi kullanılmıştır. Verilerin analizinde t testi, Pearson Momentler Çarpımı korelasyon katsayıları ve çoklu doğrusal regresyon analizi yapılmıştır. Araştırma sonucunda: cinsiyete göre kız öğrencilerin daha fazla sezgisel düşündükleri, akılcı düşünme biçiminin kız ve erkek öğrencilere göre farklılık göstermediği bulgusuna ulaşılmıştır. Yaratıcı düşünme açısından erkeklerin daha fazla cesaretli ve meraklı oldukları saptanmıştır. Kişilik özellikleri açısından kadınların duygusal dengesizlik, dışa dönüklük, deneyime açıklık ve yumuşak başlılık kişilik özelliklerini erkeklerden daha fazla gösterdikleri sonucu elde edilmiştir. Kişilik özelliklerinden deneyime açıklığın akılcı ve sezgisel karar stillerinin anlamlı bir yordayıcısı olduğu sonucu elde edilmiştir. Ayrıca; kişilik özelliklerinden dışadönüklük, deneyime açıklık ve duygusal dengesizliğin yaratıcı düşünmenin anlamlı birer yordayıcısı oldukları sonucuna ulaşılmıştır.
Anahtar Kelime: Kişilik özellikleri akılcı karar verme sezgisel karar verme yaratıcı düşünme

Levels of Personality Traits to Predict Creative Thinking and Decision- Making Styles

Öz:
The main purpose of this research is to determine the personality traits of university students predicted by decision- making styles and creative thinking skills at a meaningful level. Whether decision-making styles, personality traits and creative thinking skills show a significant difference according to gender is also the sub-objective of the study. 419 university students attending in different universities in Istanbul participated in the research. Personal information form, Rational and Intuitive Decision Making Scale, Marmara Creative Thinking Disposition Scale and Adjectives Based Personality Test were used as data collection tools. In the analysis of the data, independent t test, Pearson Moment correlation coefficients and multiple linear regression analysis were used. According to result female students think more intuitively than male students and rational thinking style does not differ according to gender. It has been found that men are more courageous and curious in terms of creative thinking. In terms of personality traits female students showed more personality traits of emotional instability, extraversion, openness to experience, and compliance than male students. It was concluded that openness to experience, from personality traits, is a significant predictor of rational and intuitive decision styles. Lastly it was found that personality traits of extraversion, openness to experience, and emotional instability are significant predictors of creative thinking.
Anahtar Kelime: Personality traits rational decision making intuitive decision making creative thinking

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Aliyev, P. (2008). Beş faktör kişilik özellikleri ve cinsiyet rollerinin üniversite alan seçimi ile ilişkisinin incelenmesi(Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). İstanbul Üniversitesi, İstanbul.
  • Arslan, K. (2019) Okul Öncesi Öğretmenlerinin Karakter Eğitimi Yetkinlik İnançları İle Yaratıcılık Düzeyleri Ve İletişim Becerileri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Aslan, O. ve Sağır, Ş.U. (2012). Fen ve teknoloji öğretmen adaylarının problem çözme becerileri. Türk Fen Eğitim Dergisi, 9(2), 83-84.
  • Avşaroğlu, S. (2007). Üniversite öğrencilerinin karar vermede öz saygı, karar verme ve stresle başa çıkma stillerinin benlik saygısı ve bazı değişkenler açısından incelenmesi (Yayınlanmamış Doktora tezi). Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.
  • Avşaroğlu, S. ve Üre, Ö. (2007). Üniversite öğrencilerinin karar vermede özsaygı, karar verme ve stresle başaçıkma stillerinin benlik saygısı ve bazı değişkenler açısından incelenmesi. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 18, 85-100.
  • Bacanlı H,, İlhan T. ve Aslan S. (2009). Beş faktör kuramına dayalı bir kişilik ölçeğinin geliştirilmesi: sıfatlara dayalı kişilik testi (SDKT).Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 2, 261-279.
  • Baiocco, R., Laghi, F. ve D’Alessio,M. (2009). Decision-making style among adolescents. relationship with sensation seeking and locus of control. Journal of Adolescence, 32, 963-976.
  • Bavol’ar, J. ve Orosova, O. (2015). Decision-making styles and their associations with decision-making competencies and mental health. Judgment and Decision Making, 10 (1), 115-122.
  • Bilgin, M. (2017). Ergenlerin beş faktör kişilik özelliği ile bilişsel esneklik ilişkisi. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 16(62), 945-954
  • Can, Ö. (2009). Üniversite öğrencilerinin akılcı olmayan inançları ve karar verme stillerinin incelenmesi(Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimleri Enstitüsü, Konya.
  • Candangil Ö., Seçil, A. ve Aykut C. (2006). Denetim odakları farklı lise öğrencilerinin bazı kişisel özelliklerine göre karar vermede öz-saygı ve stres düzeyleri. Sosyal Bilimler Dergisi 2(3), 71-88.
  • Cavallera, G.M., Boarı, G., Labbrozzı, D. ve Bello, E.D. (2011).Morningness-eveningness personalıty and creatıve thinking among young people who play recreational sport..Social Behavior and Personality: An International Journal,39(4), 503-518.
  • Creswell, J. W. ve Plano Clark, V. L. (2014). Karma yöntem araştırmaları: Tasarımı ve yürütülmesi. Ankara: Anı Yayıncılık.
  • Creswell, J. W. (2017). Eğitim araştırmaları: nicel ve nitel araştırmanın planlanması, yürütülmesi ve değerlendirilmesi. Ankara:Edam.
  • Csikszentmihalyi, M., & Getzels, J. W. (2014). The personality of young artists: An emprical and theoretical exploration. In M. Csikszentmihalyi (Ed), The systems model of creativity the collected works of Mihaly Csikszentmihalyi (pp. 11-26). Claremont/USA: Springer.
  • Cüceloğlu, D. (2005). İnsan ve davranışı (14. Baskı). İstanbul: Remzi Kitapevi.
  • Çankaya, İ., Yeşilyurt, E., Yörük, S. ve Şanlı, Ö.(2012).Öğretmen adaylarında yaratıcı düşünmenin yordayıcısı olarak değişime açıklık ve hayal gücü.Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 5(2), 46-62.
  • Çay, R. (2019) Görsel sanatlar öğretmeni adaylarının öğrenme stilleri ile yaratıcılıkları arasındaki ilişkinin incelenmesi(Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Trabzon Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Güzel Sanatlar Eğitimi Anabilim Dalı Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı, Trabzon.
  • Çetin, M. Ç. (2009). Beden eğitimi ve spor yüksekokulu öğrencilerinin karar verme stilleri sosyal beceri düzeyleri ve stresle başa çıkma biçimlerinin bazı değişkenler açısından karşılaştırmalı olarak incelenmesi (Yayınlanmamış Doktora tezi). Gazi Üniversitesi, Ankara.
  • Davies, G.J., Kendall, G., Soane, E., Li, J., Charnley, F. ve Pollard, S.J.T. (2010). Regulators as ‘agents’: power and personality in risk regulation and a role for agent-based simulation. Journal of Risk Research, 12 (8), 961-982.
  • Dilek, A.N. (2013).Sosyo-kültürel özelliklerin yaratıcı düşünmeye etkisi (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Eskişehir.
  • Doğan, T. (2013). Beş faktör kişilik özellikleri ve öznel iyi oluş. Doğuş Üniversitesi Dergisi, 14(1), 56-64.
  • Dow, G. T. ve Mayer, R. E. (2004). Teaching students to solve insighl problems: evidence for domain specificity in creativity iraining. Creativity Research Journal, 16(4), 389-402.
  • Durmuş İ. (2018) Çalışanların işlerine yönelik tutumları ile kişilik özelliklerinin karar verme stilleri üzerindeki etkisi. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 43, 321-345.
  • Ercan, G. ve Altunay, E. (2015). İlkokul ve ortaokul yöneticilerinin kişilik özellikleri ile karar verme becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi (İzmir ili örneği). OMÜ Eğitim Fakültesi Dergisi, 34(2), 120-143.
  • Ertural, H. (2019). Üniversite öğrencilerinin karar vermede özsaygısının ve karar verme stillerinin üst bilişe ve öğrenilmiş güçlülüğe göre incelenmesi (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı, İstanbul.
  • Finke, R. A., Ward, B. T. ve Smith, S. M. (1996). Creative Cognition: Theory, Research, and Applications. Bradford: The MIT Press.
  • Friedman, A.I. ve Mann, L. (1993). Coping patterns in adolescent decision making: An Israili-Australian comparision. Journal of Adolescense. 6, 187-199.
  • Funder, D. C. (2001). Personality. Annual Reviev of Psychology, 197-221.
  • Gander,M.J. ve Gardiner,H.W. (2004). Çocuk ve ergen gelişimi. Ankara: İmge Kitabevi.
  • Giampietro, M. Ve Cavallera, G.M. (2007). Morning and evening types and creative thinking. Personality and İndividual Differences, 42(3), 453-463.
  • Guilford, J. P. (1967). Creativity: Yesterday, today and tomorrow. The Journal of Creative Behavior, 1(1): 3-14.
  • Güçray, S. S. (2003). The analysis of decision making behaviors and perceived problem solving skills in adolescents. Turkish Online Journal Of Educational Technology-Tojet, 2(2), 29-37.
  • Gül, Ö. (2019). Spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin eleştirel düşünme eğilimleri, empatik eğilimleri ve karar verme düzeylerinin incelenmesi (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Hitit Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beden Eğitimi Ve Spor Anabilim Dalı, Çorum.
  • Gündoğdu, M. (2001). Üniversite öğrencilerinin bilimsel düşünme becerilerinin yordanması (Yayınlanmamış Doktora Tezi). Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Güngör, İ. (2007). Anadolu lisesi öğrencilerinin yaratıcı düşünme düzeylerinin kişisel uyum, sosyal uyum, genel yetenek ve akademik başarı ile ilişkisi (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı, Ankara.
  • Güvendi, B., Güçlü, M. ve Işım, A.T. (2018). Korumalı futbol (Amerikan futbol) sporcularının kişilik özellikleri ve psikolojik performans stratejileri ile karar verme stilleri arasındaki ilişki. İÜ Spor Bilimleri Dergisi, 8(2), 83-99.
  • Hamilton,K., Shih, S. ve Mohammed, S. (2016) The development and validation of the rational and ıntuitive decision styles scale Journal of Personality Assessment 98 (5), 1-13.
  • Hestand, Y. (2012). Entrepreneurial decision making styles and learning strategies preferences.Doctor of Education: Submitted to the Faculty of the Graduate College of the Oklahoma State University.
  • Hoy, W. K. ve Tarter, C. J. (2004). Administrators solving the problem of practice.theoretical ıssues with practical ımplications Journal Of Consumer Psychology, 11(2), 75–85.
  • Ivancevıch, J. M. ve Matteson, M. T. (2002). Organizational behavior and management (Sixth Edition). USA: McGraw-Hill
  • İme, Y., Kalı Soyer, M. ve Keskinoğlu, Ş. M. (2020). Akılcı ve sezgisel karar verme stilleri ölçeğinin Türkçeye uyarlanması. OPUS– Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi, 16 (Eğitim ve Toplum Özel Sayısı), 5995-6013.
  • Kalı Soyer, M., Yalın, H.S. ve Kömürcü, H.Ş. (2018). Psikolojik Danışma Sürecinde Ve Danışman Eğitiminde Yaratıcılık:Modeller ve Teknikler (ed. M. Kalı Soyer). Nobel yayıncılık
  • Karabağ, B. (2019). Spor yapan ve yapmayan ortaöğretim öğrencilerinin kişilik özellikleri, karar verme stilleri ve stresle başa çıkma stratejilerinin incelenmesi (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Bartın Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Bartın.
  • Kaya, H. İ. (2010). Öğretmen eğitiminde yapılandırmacı öğrenmeye dayalı uygulamaların öğretmen adaylarının problem çözme, eleştirel düşünme ve yaratıcı düşünme eğilimlerine etkileri (Yayınlanmamış Doktora Tezi). Atatürk Üniversitesi, Erzurum.
  • Kelecek, S., Altıntaş, A. ve Aşçı, F. H. (2015). Sporcuların karar verme stillerinin belirlenmesi. CBÜ Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 8(1), 21-27.
  • Kıral, B. (2015). Lise yöneticilerinin öğretmenleri güçlendirmesi ve öğretmenlerin kayıtsızlık (sinizm) davranışı ile ilişkisi (Yayınlanmamış Doktora Tezi). Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Fakültesi, Ankara.
  • Koçel, T. (2010). İşletme yöneticiliği. İstanbul: Beta.
  • Kocjan, G.Z. ve Avsec, A. (2017). Bringing the psychology of situations into flow research: personality and situation characteristics as predictors of flow. Psychological Topics, 26 (1), 195-210.
  • Kozbelt, A., Beghetto, R. A. ve Runco, A. (2010). Theories of cretivity. In Kaufman, J. C. and Sternberg, R. J. (Eds.), The Cambridge handbook of creativity (pp. 20-48). NY: Cambridge University Press.
  • Kyung-Hwa, L. (2005). The relationship between creative thinking ability and creative personality of preschoolers. International Education Journal, 6(2), 194-199. Lauriola ve Levin, 2001
  • Lauriola, M. Ve Levin, I.P.(2001). Personality traits and risky decision making i a controlled experimental task: an exploratory study. Personality and Individual Differences, 31(2),215-226.
  • Lewis, P. S.; Goodman, S. H. ve Fandt P. M. (2004). Management challenges in The 21st Century.St.Paul: West Publishing Company.
  • Magnavita, J.J. (2016). Overview and challenges of clinical decision making in mental helath practice. In J.J. Magnavita (Ed.), Clinical decision making in mental health practice (p.3-21). Washington: American Psychological Association.
  • Mann, L., Harmoni, R. ve Power, C. (1989). Adolescent decision-making: The development of competence. Journal of Adolescence, 12, 265-278.
  • Martinsen, Q. L. (2011) The Creative personality: A Synthesis and development of the creative person profile. Creativity Research Journal, 23 (3), 185-202.
  • Mutad, M.P. ve Grande, R.J.(2007). Gender differences in creative thinking.Personality and İndividual Differences, 3(5), 1137-1147.
  • Miller, D.C. ve Byrnes, J.P. (2001) Adolescent’s decision making in social situation: A self-regulation perspective. Journal of Applied Developmental Psychology, 22, 237-256.
  • Monette, D.R., Sullivan,T.J. ve Dejong, C.R. (2013). Applied social research.A tool for the human services. CA: Brooks/Cole.
  • Ormond, C., Luszcz, M. A., Mann, L. ve Beswıck. G. (1991). A Metacognitive analysis of decision making in adolescence. Journal Of Adolescence. 14 (3), 275-291.
  • Önal, M. (2013) Yaratıcı Problem Çözme Etkinliklerinin Bilimsel Süreç Becerilerine Ve Başarıya Etkisi (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Ortaöğretim Fen Ve Matematik Alanları Eğitimi Anabilim Dalı Fizik Eğitimi, Balıkesir.
  • Öncü, T. (2000). Anasınıfı (6 yaş) düzeyindeki çocukların şekilsel yaratıcılıklarının cinsiyet değişkeni açısından karşılaştırılması. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi, Fakülte Dergisi 40(1), 25-34.
  • Öncü, T. (2003) Torrance yaratıcı düşünme testleri-şekil testi aracılığıyla 12-14 yaşları arasındaki çocukların yaratıcılık düzeylerinin yaş ve cinsiyete göre karşılaştırılması. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Dergisi 43 (1), 221-237.
  • Özgenel, M., ve Çetin, M. (2017). Marmara yaratıcı düşünme eğilimleri ölçeğinin geliştirilmesi: Geçerlik ve güvenirlik çalışması. Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi, 46 (46), 113-132.
  • Pekdoğan, S. (2015). Karar verme stilleri araştırmaları: 2009-2013 yılları arasındaki yüksek lisans tezlerinin incelenmesi. International Journal of Social Science, 34, 321-331.
  • Resnick, L. (1987). Education and learning to think. Washington: National Academy.
  • Pitel, L. ve Mentel, A. (2017). Decision-making styles and subjektive performance evaluation of decision-making quality among hospital nurses. Studia Psychologica, 59 (3), 217-231.
  • Riaz, M.N., Riaz, M.A. ve Batool, N. (2012). Personality types as predictors of decision making styles. Journal of Behavioral Sciences, 22(2), 99-114.
  • Rowe, A.J. ve Davis,S.A.(1996).Intelligent information systems. Meeting the challenge of the knowledge era. London:Quorum Books.
  • Sağır, C. (2006). Karar verme sürecini etkileyen faktörler ve karar verme sürecinde etiğin önemi: uygulamalı bir araştırma (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Trakya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Edirne.
  • Sarı, E. (2007). Türk üniversite öğrencilerinin aceleci, araştırıcı ve genel kararsızlık biçimlerinin kendilik saygısı düzeylerine etkileri Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri. Educational Sciences: Theory & Practice. 7(2) 897-926.
  • Schmitt, D., Realo, A., Voracek, M. ve Allik, J. (2008) Why can't a man be more like a woman? Sex differences in big five personality traits across 55 cultures. Journal of Personality and Social Psychology 96(1), 118.
  • Serin, O. Serin, N. B. ve Saygılı, G. (2010). Developing problem solving inventory for children at the level of primary education (PSIC). Elementary Education Online, 9 (2), 446– 458.
  • Sümer, N.(2000). Yapısal eşitlik modelleri. Türk Psikoloji Yazıları, 3 (6),49-74.
  • Tabachnick B.G. and Fidel, L.S.(2001).Using multivariate statistics (4th Edition).MA: Allyn and Bacon.
  • Taşdelen, A. (2002). Öğretmen adaylarının farklı psiko-sosyal değişkenlere göre karar verme stilleri (Yayınlanmamış Doktora Tezi). Dokuz Eylül Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
  • Taşgit, M. S. (2012). Üniversite öğrencilerinin benlik saygısı ve karar verme düzeylerinin incelenmes i(Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Karaman.
  • Tatlılıoğlu, K. (2014). Üniversite öğrencilerinin karar vermede öz-saygı düzeyleri ile karar verme stilleri arasındaki ilişkinin bazı değişkenlere göre incelenmesi. Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, 2(1), 150-170.
  • Tatlılıoğlu, K. (2010). Farklı öz-anlayış düzeylerine sahip üniversite öğrencilerinin karar vermede özsaygı, karar verme stilleri ve kişilik özelliklerinin değerlendirilmesi (Yayınlanmamış Doktora Tezi). Selçuk Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı, Konya.
  • Tekin, Ö. A. (2009). Yönetimde karar verme: Batı Antalya bölgesinde bulunan beş yıldızlı otel işletmelerindeki çeşitli departman yöneticilerinin karar verme stillerini tespit etmeye yönelik uygulamalı bir araştırma (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Akdeniz Üniversitesi, Sosyal Bilimler Üniversitesi, Antalya.
  • Titrek, O., Konak, H. ve Titrek. A. (2013). Öğretmen adaylarının özbilinç düzeyleri ile özsaygı ve karar verme stilleri arasındaki ilişki. VI. Ulusal Lisansüstü Eğitim Sempozyumu Bildiriler Kitabı. Sakarya Üniversitesi Yayınları: 76-84.
  • Torun, S. (2007). Akran baskısı düzeyi farklı olan lise öğrencilerinin karar stratejilerinin incelenmesi(Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Thunholm, P. (2009). Military leaders and followers – do They Have Different Decision Styles?. Scandinavian Journal of Psychology, 50, 317-324.
  • Tuinstra, J., Van Sonderen, F. L. P., Groothoff, J. W., Van Den Heuvel, W. J. A. ve Post, D. (2000). Reliability, validity and structure of the adolescent decision making questionnaire among adolescents in the Netherlands. Personality and İndividual Differences. 28 (2), 273-285.
  • Ulusoy, Y. Ö. Akfırat, O. N. ve Tura, G. (2018). . Ebeveynlere bağlanma ile kişilik özellikleri arasındaki ilişki. Journal of Resilience, 2(1), 23-38.
  • Üngüren, E., (2011). Psikobiyolojik kişilik kuramı ekseninde yöneticilerin kişilik özellikleri, karar verme stilleri ve örgütsel sonuçlara yansımalar (Yayınlanmamış Doktora Tezi). Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Antalya.
  • Ward, T. B. ve Kolomyts, Y. (2010). Cognition and creativity. In J. C. Kaufman and R. J. Sternberg (Ed.), The Cambridge handbook of creativity (pp. 93-112). NY: Cambridge University Press.
  • Wood, J.M., Chapman, S. Fromholtz, M. V., Fromholtz, M., Wallace J., Zeffane R. M., Schermerhorn, J.R.Jr., Hunt, J. G. ve Osborn R. N. (2004), Organisational behaviour : A Global perspective. NY: John Wiley and Sons Inc.
  • Yılmaz, M. (2019) Lise öğrencilerinde yaratıcı kişilik ile beş faktör kişilik özellikleri arasındaki ilişkiler(Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Nişantaşı Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
APA kalı soyer m, KESKİNOĞLU M, İME Y (2021). Kişilik Özelliklerinin Karar Verme Stilleri ve Yaratıcı Düşünmeyi Yordama Düzeyleri. , 1828 - 1863. 10.17679/inuefd.938650
Chicago kalı soyer makbule,KESKİNOĞLU Muhammet Şerif,İME Yakup Kişilik Özelliklerinin Karar Verme Stilleri ve Yaratıcı Düşünmeyi Yordama Düzeyleri. (2021): 1828 - 1863. 10.17679/inuefd.938650
MLA kalı soyer makbule,KESKİNOĞLU Muhammet Şerif,İME Yakup Kişilik Özelliklerinin Karar Verme Stilleri ve Yaratıcı Düşünmeyi Yordama Düzeyleri. , 2021, ss.1828 - 1863. 10.17679/inuefd.938650
AMA kalı soyer m,KESKİNOĞLU M,İME Y Kişilik Özelliklerinin Karar Verme Stilleri ve Yaratıcı Düşünmeyi Yordama Düzeyleri. . 2021; 1828 - 1863. 10.17679/inuefd.938650
Vancouver kalı soyer m,KESKİNOĞLU M,İME Y Kişilik Özelliklerinin Karar Verme Stilleri ve Yaratıcı Düşünmeyi Yordama Düzeyleri. . 2021; 1828 - 1863. 10.17679/inuefd.938650
IEEE kalı soyer m,KESKİNOĞLU M,İME Y "Kişilik Özelliklerinin Karar Verme Stilleri ve Yaratıcı Düşünmeyi Yordama Düzeyleri." , ss.1828 - 1863, 2021. 10.17679/inuefd.938650
ISNAD kalı soyer, makbule vd. "Kişilik Özelliklerinin Karar Verme Stilleri ve Yaratıcı Düşünmeyi Yordama Düzeyleri". (2021), 1828-1863. https://doi.org/10.17679/inuefd.938650
APA kalı soyer m, KESKİNOĞLU M, İME Y (2021). Kişilik Özelliklerinin Karar Verme Stilleri ve Yaratıcı Düşünmeyi Yordama Düzeyleri. İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 22(2), 1828 - 1863. 10.17679/inuefd.938650
Chicago kalı soyer makbule,KESKİNOĞLU Muhammet Şerif,İME Yakup Kişilik Özelliklerinin Karar Verme Stilleri ve Yaratıcı Düşünmeyi Yordama Düzeyleri. İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 22, no.2 (2021): 1828 - 1863. 10.17679/inuefd.938650
MLA kalı soyer makbule,KESKİNOĞLU Muhammet Şerif,İME Yakup Kişilik Özelliklerinin Karar Verme Stilleri ve Yaratıcı Düşünmeyi Yordama Düzeyleri. İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, vol.22, no.2, 2021, ss.1828 - 1863. 10.17679/inuefd.938650
AMA kalı soyer m,KESKİNOĞLU M,İME Y Kişilik Özelliklerinin Karar Verme Stilleri ve Yaratıcı Düşünmeyi Yordama Düzeyleri. İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2021; 22(2): 1828 - 1863. 10.17679/inuefd.938650
Vancouver kalı soyer m,KESKİNOĞLU M,İME Y Kişilik Özelliklerinin Karar Verme Stilleri ve Yaratıcı Düşünmeyi Yordama Düzeyleri. İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2021; 22(2): 1828 - 1863. 10.17679/inuefd.938650
IEEE kalı soyer m,KESKİNOĞLU M,İME Y "Kişilik Özelliklerinin Karar Verme Stilleri ve Yaratıcı Düşünmeyi Yordama Düzeyleri." İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 22, ss.1828 - 1863, 2021. 10.17679/inuefd.938650
ISNAD kalı soyer, makbule vd. "Kişilik Özelliklerinin Karar Verme Stilleri ve Yaratıcı Düşünmeyi Yordama Düzeyleri". İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 22/2 (2021), 1828-1863. https://doi.org/10.17679/inuefd.938650