Yıl: 2011 Cilt: 40 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 19 - 36 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Yapılandırmacı öğrenme yaklaşımına dayalı bir ders yazılımının hazırlanması ve değerlendirilmesi

Öz:
Bu çalışmanın amacı, Taşıma ve Dolaşım Sistemleri konusunda yapılandırmacı öğrenme yaklaşımına dayalı bir ders yazılımının hazırlanması ve değerlendirilmesidir. Çalışma, bilgisayar ve biyoloji alanında eğitim veren eğitimcilerle ortaöğretim öğrencilerinden oluşan toplam 40 kişi üzerinde yürütülmüştür. Çalışmada öncelikle ortaöğretim biyoloji dersindeki müfredatta yer alan Taşıma ve Dolaşım Sistemleri ünitesindeki konulara ait içerik dikkate alınarak yapılandırmacı öğrenme yaklaşımına dayalı bir ders yazılımı hazırlanmıştır. Uzman kişilerce ön incelemesi yapılan bu yazılım, daha sonra "Yazılım Değerlendirme Formu" yardımıyla çalışma grubunun değerlendirmesine sunulmuştur. "Yazılım Değerlendirme Formu" ile hazırlanan ders yazılımında "genel tasarım özellikleri", "kullanım özellikleri" ve "öğretim tasarımı özellikleri" boyutları ele alınmıştır. Form yardımıyla elde edilen verilerin SPSS 12.0 istatistik programıyla değerlendirilmesi sonucunda, yazılımın öngörülen 3 boyutta da oldukça iyi düzeyde olduğu belirlenmiştir.
Anahtar Kelime: kurslar yazılım değerlendirme ölçeği yapılandırmacı öğrenme yazılım

Konular: Bilgisayar Bilimleri, Yazılım Mühendisliği Eğitim, Eğitim Araştırmaları Bilgisayar Bilimleri, Bilgi Sistemleri

-

Öz:
The aim of this study is to prepare and evaluate a course software based on constructivist learning approach about Transport and Circulatory Systems. This study was implemented on totally 40 participants including secondary school students and educationistes at computer and biology area. In study, An course software based on constructivist learning approach was developed primarily. This software the preliminary review of which had been done by the experts was evaluated by means of "Software Evaluation Form". Software Evaluation Form includes in dimensions of "general design features", "usage features" and "instructional design features". The data were analysed by SPSS statistical program. The findings showed that the software was fairly good level in 3 dimensions.
Anahtar Kelime: software evaluation scale constructivist learning software courses

Konular: Bilgisayar Bilimleri, Yazılım Mühendisliği Eğitim, Eğitim Araştırmaları Bilgisayar Bilimleri, Bilgi Sistemleri
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA gül ş, YEŞİLYURT S (2011). Yapılandırmacı öğrenme yaklaşımına dayalı bir ders yazılımının hazırlanması ve değerlendirilmesi. , 19 - 36.
Chicago gül şeyda,YEŞİLYURT SELAMİ Yapılandırmacı öğrenme yaklaşımına dayalı bir ders yazılımının hazırlanması ve değerlendirilmesi. (2011): 19 - 36.
MLA gül şeyda,YEŞİLYURT SELAMİ Yapılandırmacı öğrenme yaklaşımına dayalı bir ders yazılımının hazırlanması ve değerlendirilmesi. , 2011, ss.19 - 36.
AMA gül ş,YEŞİLYURT S Yapılandırmacı öğrenme yaklaşımına dayalı bir ders yazılımının hazırlanması ve değerlendirilmesi. . 2011; 19 - 36.
Vancouver gül ş,YEŞİLYURT S Yapılandırmacı öğrenme yaklaşımına dayalı bir ders yazılımının hazırlanması ve değerlendirilmesi. . 2011; 19 - 36.
IEEE gül ş,YEŞİLYURT S "Yapılandırmacı öğrenme yaklaşımına dayalı bir ders yazılımının hazırlanması ve değerlendirilmesi." , ss.19 - 36, 2011.
ISNAD gül, şeyda - YEŞİLYURT, SELAMİ. "Yapılandırmacı öğrenme yaklaşımına dayalı bir ders yazılımının hazırlanması ve değerlendirilmesi". (2011), 19-36.
APA gül ş, YEŞİLYURT S (2011). Yapılandırmacı öğrenme yaklaşımına dayalı bir ders yazılımının hazırlanması ve değerlendirilmesi. Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 40(1), 19 - 36.
Chicago gül şeyda,YEŞİLYURT SELAMİ Yapılandırmacı öğrenme yaklaşımına dayalı bir ders yazılımının hazırlanması ve değerlendirilmesi. Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 40, no.1 (2011): 19 - 36.
MLA gül şeyda,YEŞİLYURT SELAMİ Yapılandırmacı öğrenme yaklaşımına dayalı bir ders yazılımının hazırlanması ve değerlendirilmesi. Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, vol.40, no.1, 2011, ss.19 - 36.
AMA gül ş,YEŞİLYURT S Yapılandırmacı öğrenme yaklaşımına dayalı bir ders yazılımının hazırlanması ve değerlendirilmesi. Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2011; 40(1): 19 - 36.
Vancouver gül ş,YEŞİLYURT S Yapılandırmacı öğrenme yaklaşımına dayalı bir ders yazılımının hazırlanması ve değerlendirilmesi. Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2011; 40(1): 19 - 36.
IEEE gül ş,YEŞİLYURT S "Yapılandırmacı öğrenme yaklaşımına dayalı bir ders yazılımının hazırlanması ve değerlendirilmesi." Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 40, ss.19 - 36, 2011.
ISNAD gül, şeyda - YEŞİLYURT, SELAMİ. "Yapılandırmacı öğrenme yaklaşımına dayalı bir ders yazılımının hazırlanması ve değerlendirilmesi". Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 40/1 (2011), 19-36.