Hız, alkol ve genel trafik denetimlerinin trafik kazaları üzerindeki etkilerinin incelenmesi

Yıl: 2012 Cilt: 16 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 27 - 44 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Hız, alkol ve genel trafik denetimlerinin trafik kazaları üzerindeki etkilerinin incelenmesi

Öz:
Trafik kazaları hem ülkemizde hem de dünyada can kayıplarına, yaralanmalara, sosyal ve psikolojik yıkımlara ve maddi kayıplara neden olan devasa bir problemdir. Bu kadar ciddi ve kapsamlı bir problem olan trafik kazaları için önerilen çözümlerin en etkililerinden birisi trafik denetimleridir. Bu araştırma, Türkiyede polis tarafından yapılan trafik denetimleri sayıları ile trafik kazaları sayıları arasındaki ilişkiyi incelemiştir. Elde edilen bulgular trafik denetimleri ile toplam trafik kaza sayıları arasında negatif yönlü ancak zayıf bir ilişki olduğunu göstermiştir. Kaza türlerine göre yapılan analizler sonucunda elde edilen bulgular, trafik denetimleri ile maddi hasarlı kazalar arasında negatif yönlü ancak zayıf bir ilişki olduğunu, bununla beraber denetimler ile ölümlü-yaralamalı kazalar arasında anlamlı bir ilişki olmadığını göstermiştir. Trafik denetimleri toplam kaza sayılarını %5 oranında ve maddi hasarlı kaza sayılarını %6 oranında açıklayabilmektedir. Alkol ve hız denetimlerinin kaza sayıları üzerindeki etkilerini inceleyen analizlerin bulguları, bu iki tür denetimin trafik kazası sayıları üzerinde istatistikî olarak anlamlı bir etkisi olmadığını göstermiştir. Ancak, alkol denetimlerinin hem ilişki düzeyi hem de varyans açıklama yüzdesi genel denetimlerin değerlerine yakın olduğundan ve ayrıca olasılık değerleri de 0,05 anlamlılık düzeyine yakın olduğundan alkol denetimlerinin kazalar üzerindeki etkileri de dikkate değerdir.
Anahtar Kelime:

Konular: Adli Tıp

An investigation of the relationship between traffic accident and traffic control concerning speed limit and driving under alcohol

Öz:
Traffic accident is a huge problem which causes looses of life, injuries and psychological and economical damages both in the world and in Turkey. Traffic control is one of the most effective solutions against traffic accidents. This study investigates the relationship between the number of traffic controls by police officers and the number of traffic accidents. The findings show that there is a significant and negative but a weak relationship between the number of traffic controls and the number of traffic accidents. However, the relationship between traffic control and traffic accident is only significant for minor traffic accidents not for the fatal accidents. Traffic control can explain 5% variance on the total number of traffic accidents and traffic control can explain 6% variance on the number of minor traffic accidents. Alcohol and speed controls cannot explain a significant amount of variance on the number of traffic accidents. On the other hand, alcohol controls explained an amount of variance which is very close to the explained variance by whole traffic controls. Also, the probability score for alcohol controls in multiple regression tests is close to the alpha 0.05 level. That is why, the effect of alcohol controls on traffic accidents should be taken into account.
Anahtar Kelime:

Konular: Adli Tıp
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA DELİCE M (2012). Hız, alkol ve genel trafik denetimlerinin trafik kazaları üzerindeki etkilerinin incelenmesi. , 27 - 44.
Chicago DELİCE Murat Hız, alkol ve genel trafik denetimlerinin trafik kazaları üzerindeki etkilerinin incelenmesi. (2012): 27 - 44.
MLA DELİCE Murat Hız, alkol ve genel trafik denetimlerinin trafik kazaları üzerindeki etkilerinin incelenmesi. , 2012, ss.27 - 44.
AMA DELİCE M Hız, alkol ve genel trafik denetimlerinin trafik kazaları üzerindeki etkilerinin incelenmesi. . 2012; 27 - 44.
Vancouver DELİCE M Hız, alkol ve genel trafik denetimlerinin trafik kazaları üzerindeki etkilerinin incelenmesi. . 2012; 27 - 44.
IEEE DELİCE M "Hız, alkol ve genel trafik denetimlerinin trafik kazaları üzerindeki etkilerinin incelenmesi." , ss.27 - 44, 2012.
ISNAD DELİCE, Murat. "Hız, alkol ve genel trafik denetimlerinin trafik kazaları üzerindeki etkilerinin incelenmesi". (2012), 27-44.
APA DELİCE M (2012). Hız, alkol ve genel trafik denetimlerinin trafik kazaları üzerindeki etkilerinin incelenmesi. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 16(2), 27 - 44.
Chicago DELİCE Murat Hız, alkol ve genel trafik denetimlerinin trafik kazaları üzerindeki etkilerinin incelenmesi. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 16, no.2 (2012): 27 - 44.
MLA DELİCE Murat Hız, alkol ve genel trafik denetimlerinin trafik kazaları üzerindeki etkilerinin incelenmesi. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, vol.16, no.2, 2012, ss.27 - 44.
AMA DELİCE M Hız, alkol ve genel trafik denetimlerinin trafik kazaları üzerindeki etkilerinin incelenmesi. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2012; 16(2): 27 - 44.
Vancouver DELİCE M Hız, alkol ve genel trafik denetimlerinin trafik kazaları üzerindeki etkilerinin incelenmesi. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2012; 16(2): 27 - 44.
IEEE DELİCE M "Hız, alkol ve genel trafik denetimlerinin trafik kazaları üzerindeki etkilerinin incelenmesi." Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 16, ss.27 - 44, 2012.
ISNAD DELİCE, Murat. "Hız, alkol ve genel trafik denetimlerinin trafik kazaları üzerindeki etkilerinin incelenmesi". Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 16/2 (2012), 27-44.