Yıl: 2012 Cilt: 9 Sayı: 18 Sayfa Aralığı: 249 - 268 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

İlköğretim fen ve teknoloji öğretmenlerinin öğretim yöntem ve tekniklerini tercih ve uygulama düzeyleri: Şanlıurfa ili örneği

Öz:
Bu çalışma, Fen ve Teknoloji dersi öğretmenlerinin fen ve teknoloji derslerinde kullanmayı tercih ettikleri öğretim yöntem ve teknikler ile bu yöntem ve teknikleri etkin kullanma düzeylerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya Şanlıurfa ili merkezinde görev yapan 76 fen ve teknoloji öğretmeni katılmıştır. Betimsel tarama modeliyle gerçekleştirilen araştırmanın sonuçlarına göre, Fen ve Teknoloji öğretmenleri, müfredat programında öngörülen, öğrencileri öğrenme sürecine aktif olarak dâhil eden ve bilimsel araştırma becerilerini geliştirmede yardımcı olan proje yapma, sınıf gezileri gibi öğretim yöntem ve teknikleri, bilgisayar kullanımı ve mikroskoptan yararlanma gibi uygulamalar yerine soru-cevap ve anlatım gibi alışılagelmiş yöntemleri tercih etmektedirler. Öğretmenlerin kullandıkları yöntemler, Fen ve Teknoloji dersi programının içeriği ve öngördüğü uygulamalarla uyuşmamaktadır. Öğrenci merkezli öğretim süreçlerine uygun olmayan yöntem ve tekniklerin kullanılması, öğretmenlerin alışkanlık ve kolaycılık tercihlerinden kaynaklandığı şeklinde yorumlanmıştır.
Anahtar Kelime:

Primary science and technology teachers' selection of using teaching methods and techniques and the levels of their applications: The sample of Şanlıurfa city

Öz:
The present study was carried out to determine the primary science and technology teachers' selection of using teaching methods and techniques and their opinions about the levels of how to effectively use them in science and technology courses. The sample of the study consisted of 76 Science and Technology teachers in the center of Şanlıurfa city. According to the results of this research that was implemented by using descriptive scanning model for getting information, Science and Technology teachers insist on using ineffective traditional teaching methods and techniques such as question-answer and the explanation methods rather than modern teaching methods and techniques such as project method, travel technique and applications such as using computer and microscope to get students involved in learning process actively and to help students to develop their scientific researching skills. The Methods that used by the teachers don’t coincide with contents and practices of new science and technology curriculum. The use of inappropriate methods and techniques to student-centered teaching is interpreted upon teachers’ simplistic and routine preferences.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA şimşek h, HIRÇA N, COŞKUN S (2012). İlköğretim fen ve teknoloji öğretmenlerinin öğretim yöntem ve tekniklerini tercih ve uygulama düzeyleri: Şanlıurfa ili örneği. , 249 - 268.
Chicago şimşek huseyin,HIRÇA Necati,COŞKUN Seda İlköğretim fen ve teknoloji öğretmenlerinin öğretim yöntem ve tekniklerini tercih ve uygulama düzeyleri: Şanlıurfa ili örneği. (2012): 249 - 268.
MLA şimşek huseyin,HIRÇA Necati,COŞKUN Seda İlköğretim fen ve teknoloji öğretmenlerinin öğretim yöntem ve tekniklerini tercih ve uygulama düzeyleri: Şanlıurfa ili örneği. , 2012, ss.249 - 268.
AMA şimşek h,HIRÇA N,COŞKUN S İlköğretim fen ve teknoloji öğretmenlerinin öğretim yöntem ve tekniklerini tercih ve uygulama düzeyleri: Şanlıurfa ili örneği. . 2012; 249 - 268.
Vancouver şimşek h,HIRÇA N,COŞKUN S İlköğretim fen ve teknoloji öğretmenlerinin öğretim yöntem ve tekniklerini tercih ve uygulama düzeyleri: Şanlıurfa ili örneği. . 2012; 249 - 268.
IEEE şimşek h,HIRÇA N,COŞKUN S "İlköğretim fen ve teknoloji öğretmenlerinin öğretim yöntem ve tekniklerini tercih ve uygulama düzeyleri: Şanlıurfa ili örneği." , ss.249 - 268, 2012.
ISNAD şimşek, huseyin vd. "İlköğretim fen ve teknoloji öğretmenlerinin öğretim yöntem ve tekniklerini tercih ve uygulama düzeyleri: Şanlıurfa ili örneği". (2012), 249-268.
APA şimşek h, HIRÇA N, COŞKUN S (2012). İlköğretim fen ve teknoloji öğretmenlerinin öğretim yöntem ve tekniklerini tercih ve uygulama düzeyleri: Şanlıurfa ili örneği. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 9(18), 249 - 268.
Chicago şimşek huseyin,HIRÇA Necati,COŞKUN Seda İlköğretim fen ve teknoloji öğretmenlerinin öğretim yöntem ve tekniklerini tercih ve uygulama düzeyleri: Şanlıurfa ili örneği. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 9, no.18 (2012): 249 - 268.
MLA şimşek huseyin,HIRÇA Necati,COŞKUN Seda İlköğretim fen ve teknoloji öğretmenlerinin öğretim yöntem ve tekniklerini tercih ve uygulama düzeyleri: Şanlıurfa ili örneği. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, vol.9, no.18, 2012, ss.249 - 268.
AMA şimşek h,HIRÇA N,COŞKUN S İlköğretim fen ve teknoloji öğretmenlerinin öğretim yöntem ve tekniklerini tercih ve uygulama düzeyleri: Şanlıurfa ili örneği. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2012; 9(18): 249 - 268.
Vancouver şimşek h,HIRÇA N,COŞKUN S İlköğretim fen ve teknoloji öğretmenlerinin öğretim yöntem ve tekniklerini tercih ve uygulama düzeyleri: Şanlıurfa ili örneği. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2012; 9(18): 249 - 268.
IEEE şimşek h,HIRÇA N,COŞKUN S "İlköğretim fen ve teknoloji öğretmenlerinin öğretim yöntem ve tekniklerini tercih ve uygulama düzeyleri: Şanlıurfa ili örneği." Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 9, ss.249 - 268, 2012.
ISNAD şimşek, huseyin vd. "İlköğretim fen ve teknoloji öğretmenlerinin öğretim yöntem ve tekniklerini tercih ve uygulama düzeyleri: Şanlıurfa ili örneği". Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 9/18 (2012), 249-268.