Yıl: 2014 Cilt: 0 Sayı: 28 Sayfa Aralığı: 35 - 58 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Lider-üye etkileşimi ve çalışan tutumları üzerindeki etkisi: Eğitim sektöründe bir araştırma

Öz:
Lider-üye etkileşimi teorisi, farklı astlar ile lider arasında farklı ilişkiler gelişebileceğidüşüncesinden hareket eder. Bu teoriye göre lider, zaman ve kaynakların sınırlı olması gibi bazı nedenlerden dolayı bazı üyeler ile daha yakın ve niteliği yüksek, bazı üyelerle ise daha düşüknitelikte ve daha otoriteye bağlı ilişkiler geliştirebilmektedir. Bu çalışmada, lider üye arasındakietkileşim ile astların iş tatmini ve örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişki İzmir İli Çeşme İlçesinde yeralan anaokulu, ilkokul ve ortaokullarda incelenmiştir. Çalışmanın amacı; anaokulu, ilkokul veortaokullarda görevli öğretmenlerin, amirleri ile aralarındaki lider-üye etkileşimlerinin nasılolduğunu ve bu etkileşimin öğretmenlerin örgütlerine olan örgütsel bağlılıklarını ve iş tatminlerinine şekilde etkilediğini ortaya koymaktır. Araştırmanın temel bulguları, okul idarecileri veöğretmenler arasındaki lider üye etkileşimi ve bu etkileşimin boyutlarının öğretmenlerin iş tatminleri ile genel, duygusal ve normatif bağlılıkları üzerinde pozitif ve anlamlı etkileri olduğunugöstermektedir.
Anahtar Kelime:

Leader-member exchange and its impact on employee attitudes: A research on education sector

Öz:
Leader - member exchange theory, depends on the idea of different relationships may developbetween leaders and their different subordinates. According this theory, leaders can develop closerand high quality relationships with some members and develop more authority attached and lowerquality relationships some other members because of some reasons such as limited time andresources. This study examines that the relationships of leader member exchange, job satisfactionand organisational commitment of subordinates on kindergartens, primary schools and secondaryschools province of Izmir - Cesme. The aim of the study, to explain how the leader memberexchange is between teachers and their supervisors who works at kindergartens, primary schoolsand secondary schools and effects of it on theachers job satisfaction and organisationalcommitmen. Based on the findings of the research, leader member Exchange and dimensions ofthis interaction is positively and significantly effect on the teachers job satisfaction and theirgeneral, affective and normative commitment.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA GÜNDÜZ ÇEKMECELİOĞLU H, ÜLKER F (2014). Lider-üye etkileşimi ve çalışan tutumları üzerindeki etkisi: Eğitim sektöründe bir araştırma. , 35 - 58.
Chicago GÜNDÜZ ÇEKMECELİOĞLU HÜLYA,ÜLKER Filiz Lider-üye etkileşimi ve çalışan tutumları üzerindeki etkisi: Eğitim sektöründe bir araştırma. (2014): 35 - 58.
MLA GÜNDÜZ ÇEKMECELİOĞLU HÜLYA,ÜLKER Filiz Lider-üye etkileşimi ve çalışan tutumları üzerindeki etkisi: Eğitim sektöründe bir araştırma. , 2014, ss.35 - 58.
AMA GÜNDÜZ ÇEKMECELİOĞLU H,ÜLKER F Lider-üye etkileşimi ve çalışan tutumları üzerindeki etkisi: Eğitim sektöründe bir araştırma. . 2014; 35 - 58.
Vancouver GÜNDÜZ ÇEKMECELİOĞLU H,ÜLKER F Lider-üye etkileşimi ve çalışan tutumları üzerindeki etkisi: Eğitim sektöründe bir araştırma. . 2014; 35 - 58.
IEEE GÜNDÜZ ÇEKMECELİOĞLU H,ÜLKER F "Lider-üye etkileşimi ve çalışan tutumları üzerindeki etkisi: Eğitim sektöründe bir araştırma." , ss.35 - 58, 2014.
ISNAD GÜNDÜZ ÇEKMECELİOĞLU, HÜLYA - ÜLKER, Filiz. "Lider-üye etkileşimi ve çalışan tutumları üzerindeki etkisi: Eğitim sektöründe bir araştırma". (2014), 35-58.
APA GÜNDÜZ ÇEKMECELİOĞLU H, ÜLKER F (2014). Lider-üye etkileşimi ve çalışan tutumları üzerindeki etkisi: Eğitim sektöründe bir araştırma. Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi (KOSBED), 0(28), 35 - 58.
Chicago GÜNDÜZ ÇEKMECELİOĞLU HÜLYA,ÜLKER Filiz Lider-üye etkileşimi ve çalışan tutumları üzerindeki etkisi: Eğitim sektöründe bir araştırma. Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi (KOSBED) 0, no.28 (2014): 35 - 58.
MLA GÜNDÜZ ÇEKMECELİOĞLU HÜLYA,ÜLKER Filiz Lider-üye etkileşimi ve çalışan tutumları üzerindeki etkisi: Eğitim sektöründe bir araştırma. Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi (KOSBED), vol.0, no.28, 2014, ss.35 - 58.
AMA GÜNDÜZ ÇEKMECELİOĞLU H,ÜLKER F Lider-üye etkileşimi ve çalışan tutumları üzerindeki etkisi: Eğitim sektöründe bir araştırma. Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi (KOSBED). 2014; 0(28): 35 - 58.
Vancouver GÜNDÜZ ÇEKMECELİOĞLU H,ÜLKER F Lider-üye etkileşimi ve çalışan tutumları üzerindeki etkisi: Eğitim sektöründe bir araştırma. Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi (KOSBED). 2014; 0(28): 35 - 58.
IEEE GÜNDÜZ ÇEKMECELİOĞLU H,ÜLKER F "Lider-üye etkileşimi ve çalışan tutumları üzerindeki etkisi: Eğitim sektöründe bir araştırma." Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi (KOSBED), 0, ss.35 - 58, 2014.
ISNAD GÜNDÜZ ÇEKMECELİOĞLU, HÜLYA - ÜLKER, Filiz. "Lider-üye etkileşimi ve çalışan tutumları üzerindeki etkisi: Eğitim sektöründe bir araştırma". Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi (KOSBED) 28 (2014), 35-58.