Yıl: 2015 Cilt: 13 Sayı: 26 Sayfa Aralığı: 241 - 259 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Doğrusal Olmayan Kanonik Korelasyon Analizinin Depresyon, Anksiyete Ve Stres Ölçeğine Uygulanması

Öz:
Doğrusal olmayan kanonik korelasyon analizi, kümeler arasındaki ilişkilerin incelenmesinde kullanılan bir tekniktir. Doğrusal olmayan kanonik korelasyon analizi kategorik verilerin analizinde kullanılmaktadır. Depresyon, anksiyete ve stres günümüzde oldukça yaygın olarak görülen hastalıklardandır. Özellikle üniversite öğrencilerinde depresyon, anksiyete ve stres yaygın olarak görülmektedir. Bu çalışmanın amacı doğrusal olmayan kanonik korelasyon analizini kullanılarak üniversite öğrencilerinin demografik özellikleri ile depresyon, anksiyete ve stres düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmada depresyon, anksiyete ve stres ölçeği kullanılmıştır. Yapılan doğrusal olmayan kanonik korelasyon analizi sonucunda uyum değeri 1,43 olarak bulunmuştur. Analizde önemli olduğu görülen değişkenler "depresyon", "anksiyete", "stres" ve "mutluluk düzeyi" değişkenleridir. Analiz sonucunda mutluluk düzeyi "çok iyi" olan öğrencilerin depresyon düzeylerinin "normal" olduğu görülmüştür. Fen Edebiyat Fakültesi öğrencilerinin depresyon ve stres düzeylerinin hafif düzeyde olduğu görülmüştür. Mutluluk düzeyi orta olan öğrencilerin aile yapısının parçalanmış olduğu ve kasabada büyüdükleri sonucuna ulaşılmıştır.
Anahtar Kelime:

Konular: İşletme İktisat

Nonlinear Canonical Correlation Analysis' Application on Depression Anxiety and Stress Scale

Öz:
Nonlinear canonical correlation analysis is a technique which is used in the investigation of the relationships between clusters. Nonlinear canonical correlation analysis is used to analyze categorical data. Depression, anxiety and stres is the most common diseases of our age. Depression, anxiety and stres is widely seen over especially in university students. The aim of this study, using nonlinear canonical correlation analysis, examine the relationships between demographic charazteristics of university students and levels of depression, anxiety and stres. In this study, depression, anxiety and stres scale is used. As a result of the nonlinear canonical correlation analysis the fit value is found to be 1,43. "Depression", "anxiety", "stres" and "happiness levels" variables are important variables in the analysis. The result of analysis the students which are "very good" level of happiness, are "normal" levels of depression. Students of the Faculty of Art and Sciences are found to be mild levels of depression and stres. The students which are have a middle level of happiness level, grow a town and have a broken family structure.
Anahtar Kelime:

Konular: İşletme İktisat
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA FİLİZ Z, KOLUKISAOĞLU S (2015). Doğrusal Olmayan Kanonik Korelasyon Analizinin Depresyon, Anksiyete Ve Stres Ölçeğine Uygulanması. , 241 - 259.
Chicago FİLİZ ZEYNEP,KOLUKISAOĞLU Sıdıka Doğrusal Olmayan Kanonik Korelasyon Analizinin Depresyon, Anksiyete Ve Stres Ölçeğine Uygulanması. (2015): 241 - 259.
MLA FİLİZ ZEYNEP,KOLUKISAOĞLU Sıdıka Doğrusal Olmayan Kanonik Korelasyon Analizinin Depresyon, Anksiyete Ve Stres Ölçeğine Uygulanması. , 2015, ss.241 - 259.
AMA FİLİZ Z,KOLUKISAOĞLU S Doğrusal Olmayan Kanonik Korelasyon Analizinin Depresyon, Anksiyete Ve Stres Ölçeğine Uygulanması. . 2015; 241 - 259.
Vancouver FİLİZ Z,KOLUKISAOĞLU S Doğrusal Olmayan Kanonik Korelasyon Analizinin Depresyon, Anksiyete Ve Stres Ölçeğine Uygulanması. . 2015; 241 - 259.
IEEE FİLİZ Z,KOLUKISAOĞLU S "Doğrusal Olmayan Kanonik Korelasyon Analizinin Depresyon, Anksiyete Ve Stres Ölçeğine Uygulanması." , ss.241 - 259, 2015.
ISNAD FİLİZ, ZEYNEP - KOLUKISAOĞLU, Sıdıka. "Doğrusal Olmayan Kanonik Korelasyon Analizinin Depresyon, Anksiyete Ve Stres Ölçeğine Uygulanması". (2015), 241-259.
APA FİLİZ Z, KOLUKISAOĞLU S (2015). Doğrusal Olmayan Kanonik Korelasyon Analizinin Depresyon, Anksiyete Ve Stres Ölçeğine Uygulanması. Yönetim Bilimleri Dergisi, 13(26), 241 - 259.
Chicago FİLİZ ZEYNEP,KOLUKISAOĞLU Sıdıka Doğrusal Olmayan Kanonik Korelasyon Analizinin Depresyon, Anksiyete Ve Stres Ölçeğine Uygulanması. Yönetim Bilimleri Dergisi 13, no.26 (2015): 241 - 259.
MLA FİLİZ ZEYNEP,KOLUKISAOĞLU Sıdıka Doğrusal Olmayan Kanonik Korelasyon Analizinin Depresyon, Anksiyete Ve Stres Ölçeğine Uygulanması. Yönetim Bilimleri Dergisi, vol.13, no.26, 2015, ss.241 - 259.
AMA FİLİZ Z,KOLUKISAOĞLU S Doğrusal Olmayan Kanonik Korelasyon Analizinin Depresyon, Anksiyete Ve Stres Ölçeğine Uygulanması. Yönetim Bilimleri Dergisi. 2015; 13(26): 241 - 259.
Vancouver FİLİZ Z,KOLUKISAOĞLU S Doğrusal Olmayan Kanonik Korelasyon Analizinin Depresyon, Anksiyete Ve Stres Ölçeğine Uygulanması. Yönetim Bilimleri Dergisi. 2015; 13(26): 241 - 259.
IEEE FİLİZ Z,KOLUKISAOĞLU S "Doğrusal Olmayan Kanonik Korelasyon Analizinin Depresyon, Anksiyete Ve Stres Ölçeğine Uygulanması." Yönetim Bilimleri Dergisi, 13, ss.241 - 259, 2015.
ISNAD FİLİZ, ZEYNEP - KOLUKISAOĞLU, Sıdıka. "Doğrusal Olmayan Kanonik Korelasyon Analizinin Depresyon, Anksiyete Ve Stres Ölçeğine Uygulanması". Yönetim Bilimleri Dergisi 13/26 (2015), 241-259.