Yıl: 2015 Cilt: 0 Sayı: 36 Sayfa Aralığı: 1 - 18 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Ortaöğretim Öğrencilerinin Biyoloji Bilimine ve Dersine Yönelik Tutum Ölçeği: Geçerlik ve Güvenirlik Analizi

Öz:
Bu araştırmanın temel amacı; ortaöğretim öğrencilerinin Biyoloji bilimine ve dersine yönelik tutumlarını belirlemek için geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı hazırlanmasıdır. Araştırma betimsel nitelikte hazırlanmış bir alan araştırması olup; araştırmanın çalışma grubunu 349 ortaöğretim öğrencisi oluşturmuştur. Ölçek geliştirme sürecinde öncelikle ilgili literatür taranmış, konuyla ilgili öğrenci grubuna açık uçlu sorular sorularak görüşleri alınmış ve elde edilen verilerle madde havuzu oluşturulmuştur. Madde havuzundaki verilerle hazırlanan Biyoloji bilimine ve dersine yönelik tutum ölçeğinin taslak formu, uzman görüşü doğrultusunda düzenlenmiş ve ön uygulamadan sonra son şekli verilmiştir. Ölçek verilerinin analizinde Açıklayıcı Faktör Analizi (AFA), Cronbach Alpha katsayısı, Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısı ve betimsel istatistikler kullanılmıştır. Biyoloji bilimine ve dersine yönelik tutum ölçeğinin KMO (KaiserMeyer-Olkin) değeri 0.95 ve Barlett Testi değeri 9390.63 olarak bulunmuştur. Yapılan döndürülmüş temel bileşenler analizi sonucunda ölçeğin üç alt boyuttan oluştuğu belirlenmiştir: İlgi, zevk ve kaygı. Ölçeğin geneli için Cronbach Alpha güvenirlik katsayısı 0.93 olarak tespit edilirken; ilgi boyutu için 0.89, zevk boyutu için 0.90 ve kaygı boyutu için 0.77 olarak hesaplanmıştır. Ölçek boyutları istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif ilişki durumları belirlenmiştir. Sonuç: Biyoloji bilimine ve dersine yönelik geliştirilen tutum ölçeğinin geçerli ve güvenilir bir ölçek olduğuna karar verilmiştir.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Psikoloji

The Secondary School Students Biology Science and Course Attitude Scale: Analysis of Reliability and Validity

Öz:
This article describes a newly developed instrument for measuring perceptions about biology: Attitudes of secondary school students about/toward biology as a science and the course (BCAS). The field study is descriptive and the working group was 349 9th grade secondary school students. The instrument consisted of 64 Likert-type open ended statements to get their opinions and a pool of selected items were pooled from the collected data. The preliminary instrument was finalized into the applied scale to measure attitudes toward biology science and course. Annotated Factor Analysis, Cronbach's Alpha Factor, Pearson's Product Moment Correlation Coefficient and descriptive statistics were employed in the analysis of scale data. KMO (KaiserMeyer-Olkin) value of the scale for attitudes towards biology science and course was 0.95 and Barlett Test value estimated as 9390.63. Analysis of reversed basic components showed the scale to be composed of three sub-dimensions: Cronbach's Alpha reliability factor was determined as 0.93 for the scale as a whole, whereas it was calculated as 0.89 for interest dimension, 0.90 for enjoyment dimension and 0.77 for anxiety dimension. A positive and statistically significant correlation (p<0.05) was found between dimensions of the scale.. As a result: the attitude scale developed toward biology science and course is valid and reliable therefore has wide applicability.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Psikoloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA ATİK A, KAYABAŞI Y, Yağcı E, ERKOÇ ÜNLÜ F (2015). Ortaöğretim Öğrencilerinin Biyoloji Bilimine ve Dersine Yönelik Tutum Ölçeği: Geçerlik ve Güvenirlik Analizi. , 1 - 18.
Chicago ATİK Ali Derya,KAYABAŞI Yücel,Yağcı Esed,ERKOÇ ÜNLÜ Figen Ortaöğretim Öğrencilerinin Biyoloji Bilimine ve Dersine Yönelik Tutum Ölçeği: Geçerlik ve Güvenirlik Analizi. (2015): 1 - 18.
MLA ATİK Ali Derya,KAYABAŞI Yücel,Yağcı Esed,ERKOÇ ÜNLÜ Figen Ortaöğretim Öğrencilerinin Biyoloji Bilimine ve Dersine Yönelik Tutum Ölçeği: Geçerlik ve Güvenirlik Analizi. , 2015, ss.1 - 18.
AMA ATİK A,KAYABAŞI Y,Yağcı E,ERKOÇ ÜNLÜ F Ortaöğretim Öğrencilerinin Biyoloji Bilimine ve Dersine Yönelik Tutum Ölçeği: Geçerlik ve Güvenirlik Analizi. . 2015; 1 - 18.
Vancouver ATİK A,KAYABAŞI Y,Yağcı E,ERKOÇ ÜNLÜ F Ortaöğretim Öğrencilerinin Biyoloji Bilimine ve Dersine Yönelik Tutum Ölçeği: Geçerlik ve Güvenirlik Analizi. . 2015; 1 - 18.
IEEE ATİK A,KAYABAŞI Y,Yağcı E,ERKOÇ ÜNLÜ F "Ortaöğretim Öğrencilerinin Biyoloji Bilimine ve Dersine Yönelik Tutum Ölçeği: Geçerlik ve Güvenirlik Analizi." , ss.1 - 18, 2015.
ISNAD ATİK, Ali Derya vd. "Ortaöğretim Öğrencilerinin Biyoloji Bilimine ve Dersine Yönelik Tutum Ölçeği: Geçerlik ve Güvenirlik Analizi". (2015), 1-18.
APA ATİK A, KAYABAŞI Y, Yağcı E, ERKOÇ ÜNLÜ F (2015). Ortaöğretim Öğrencilerinin Biyoloji Bilimine ve Dersine Yönelik Tutum Ölçeği: Geçerlik ve Güvenirlik Analizi. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 0(36), 1 - 18.
Chicago ATİK Ali Derya,KAYABAŞI Yücel,Yağcı Esed,ERKOÇ ÜNLÜ Figen Ortaöğretim Öğrencilerinin Biyoloji Bilimine ve Dersine Yönelik Tutum Ölçeği: Geçerlik ve Güvenirlik Analizi. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 0, no.36 (2015): 1 - 18.
MLA ATİK Ali Derya,KAYABAŞI Yücel,Yağcı Esed,ERKOÇ ÜNLÜ Figen Ortaöğretim Öğrencilerinin Biyoloji Bilimine ve Dersine Yönelik Tutum Ölçeği: Geçerlik ve Güvenirlik Analizi. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, vol.0, no.36, 2015, ss.1 - 18.
AMA ATİK A,KAYABAŞI Y,Yağcı E,ERKOÇ ÜNLÜ F Ortaöğretim Öğrencilerinin Biyoloji Bilimine ve Dersine Yönelik Tutum Ölçeği: Geçerlik ve Güvenirlik Analizi. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2015; 0(36): 1 - 18.
Vancouver ATİK A,KAYABAŞI Y,Yağcı E,ERKOÇ ÜNLÜ F Ortaöğretim Öğrencilerinin Biyoloji Bilimine ve Dersine Yönelik Tutum Ölçeği: Geçerlik ve Güvenirlik Analizi. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2015; 0(36): 1 - 18.
IEEE ATİK A,KAYABAŞI Y,Yağcı E,ERKOÇ ÜNLÜ F "Ortaöğretim Öğrencilerinin Biyoloji Bilimine ve Dersine Yönelik Tutum Ölçeği: Geçerlik ve Güvenirlik Analizi." Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 0, ss.1 - 18, 2015.
ISNAD ATİK, Ali Derya vd. "Ortaöğretim Öğrencilerinin Biyoloji Bilimine ve Dersine Yönelik Tutum Ölçeği: Geçerlik ve Güvenirlik Analizi". Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 36 (2015), 1-18.