Yıl: 2015 Cilt: 2 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 74 - 85 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Hemşirelik Öğrencilerinin Eleştirel Düşünme Eğilimleri ve Etkileyen Faktörler

Öz:
Amaç: Bu araştırmanın amacı hemşirelik öğrencilerinin eleştirel düşünme eğilimlerini ve etkileyen faktörleri belirlemektir. Yöntemler: Kesitsel tipte tanımlayıcı araştırma, Bülent Ecevit Üniversitesi Hemşirelik Bölümü öğrencileriyle (n=323) gerçekleştirildi. Veriler Kişisel Bilgi Formu ve Kalifornia Eleştirel Düşünme Eğilimi Ölçeği ile toplandı. Veriler sayı, yüzde, ortalama, standart sapma, student t testi, tek yönlü ANOVA testi, Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis testi ve Pearson Korelasyon analizi ile değerlendirildi. Bulgular: Öğrencilerin eleştirel düşünme eğilimi puan ortalamaları 239.70±27.24 olarak belirlendi. Bayan öğrencilerin (p=0.03), ikinci sınıf öğrencilerinin (p=0.002), öğrenci kulüplerine üye olan (p=0.007), kitap okumayı seven (p=0.000), kütüphaneye giden (p=0.03), yılda 4 ve üzeri bilimsel etkinliğe katılan öğrencilerin (p=0.002) eleştirel düşünme eğilimleri toplam puan ortalamasının en yüksek olduğu bulundu. Sonuç: Hemşirelik öğrencilerinin eleştirel düşünme eğilimlerinin düşük düzeyde olduğu ve yaş, cinsiyet, sınıf, kitap okuma, kütüphaneye gitme gibi demografik özelliklerinin eleştirel düşünme eğilimlerini etkilediği saptandı
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Hemşirelik

Critical Thinking Disposition of Nursing Students and Affecting Factors

Öz:
Aim: The purpose of this study was to determine the dispositions of critical thinking of nursing students and affecting factors. Methods: This cross-sectional descriptive study was conducted with Nursing Department students (n= 323) of Bulent Ecevit University. Data were collected by Personality Survey Form and The California Thinking Disposition Inventory. Data were evaluated by percentage, mean, standard deviation, student t test, one way ANOVA, Mann Whitney U test, Kruskal Wallis, and Pearson correlation analyze. Results: The critical thinking disposition mean score of the nursing students was determined as 239.70±27.24. It was found that female students (p=0.03), 2nd year students (p=0.002), students who are members of clubs (p=0.007), students who like to read the book (p=0.000) students who are going to library (p=0.03), students who have participated four and more scientific activity (p=0.002) a year were higher the dispositions of critical thinking. Conclusion: It was found that nursing students had low level the critical thinking disposition and had demographic features such as age, gender, class, like to read the book and go to library of nursing students were effect the critical thinking disposition
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Hemşirelik
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA ÇELİK S, YILMAZ F, KARATAŞ F, AL B, KARAKAŞ N (2015). Hemşirelik Öğrencilerinin Eleştirel Düşünme Eğilimleri ve Etkileyen Faktörler. , 74 - 85.
Chicago ÇELİK SEVİM,YILMAZ Feyzullah,KARATAŞ Fatma,AL Betül,KARAKAŞ Nurgül Saniye Hemşirelik Öğrencilerinin Eleştirel Düşünme Eğilimleri ve Etkileyen Faktörler. (2015): 74 - 85.
MLA ÇELİK SEVİM,YILMAZ Feyzullah,KARATAŞ Fatma,AL Betül,KARAKAŞ Nurgül Saniye Hemşirelik Öğrencilerinin Eleştirel Düşünme Eğilimleri ve Etkileyen Faktörler. , 2015, ss.74 - 85.
AMA ÇELİK S,YILMAZ F,KARATAŞ F,AL B,KARAKAŞ N Hemşirelik Öğrencilerinin Eleştirel Düşünme Eğilimleri ve Etkileyen Faktörler. . 2015; 74 - 85.
Vancouver ÇELİK S,YILMAZ F,KARATAŞ F,AL B,KARAKAŞ N Hemşirelik Öğrencilerinin Eleştirel Düşünme Eğilimleri ve Etkileyen Faktörler. . 2015; 74 - 85.
IEEE ÇELİK S,YILMAZ F,KARATAŞ F,AL B,KARAKAŞ N "Hemşirelik Öğrencilerinin Eleştirel Düşünme Eğilimleri ve Etkileyen Faktörler." , ss.74 - 85, 2015.
ISNAD ÇELİK, SEVİM vd. "Hemşirelik Öğrencilerinin Eleştirel Düşünme Eğilimleri ve Etkileyen Faktörler". (2015), 74-85.
APA ÇELİK S, YILMAZ F, KARATAŞ F, AL B, KARAKAŞ N (2015). Hemşirelik Öğrencilerinin Eleştirel Düşünme Eğilimleri ve Etkileyen Faktörler. Sağlık Bilimleri ve Meslekleri Dergisi /Journal of Health Sciences and Professions, 2(1), 74 - 85.
Chicago ÇELİK SEVİM,YILMAZ Feyzullah,KARATAŞ Fatma,AL Betül,KARAKAŞ Nurgül Saniye Hemşirelik Öğrencilerinin Eleştirel Düşünme Eğilimleri ve Etkileyen Faktörler. Sağlık Bilimleri ve Meslekleri Dergisi /Journal of Health Sciences and Professions 2, no.1 (2015): 74 - 85.
MLA ÇELİK SEVİM,YILMAZ Feyzullah,KARATAŞ Fatma,AL Betül,KARAKAŞ Nurgül Saniye Hemşirelik Öğrencilerinin Eleştirel Düşünme Eğilimleri ve Etkileyen Faktörler. Sağlık Bilimleri ve Meslekleri Dergisi /Journal of Health Sciences and Professions, vol.2, no.1, 2015, ss.74 - 85.
AMA ÇELİK S,YILMAZ F,KARATAŞ F,AL B,KARAKAŞ N Hemşirelik Öğrencilerinin Eleştirel Düşünme Eğilimleri ve Etkileyen Faktörler. Sağlık Bilimleri ve Meslekleri Dergisi /Journal of Health Sciences and Professions. 2015; 2(1): 74 - 85.
Vancouver ÇELİK S,YILMAZ F,KARATAŞ F,AL B,KARAKAŞ N Hemşirelik Öğrencilerinin Eleştirel Düşünme Eğilimleri ve Etkileyen Faktörler. Sağlık Bilimleri ve Meslekleri Dergisi /Journal of Health Sciences and Professions. 2015; 2(1): 74 - 85.
IEEE ÇELİK S,YILMAZ F,KARATAŞ F,AL B,KARAKAŞ N "Hemşirelik Öğrencilerinin Eleştirel Düşünme Eğilimleri ve Etkileyen Faktörler." Sağlık Bilimleri ve Meslekleri Dergisi /Journal of Health Sciences and Professions, 2, ss.74 - 85, 2015.
ISNAD ÇELİK, SEVİM vd. "Hemşirelik Öğrencilerinin Eleştirel Düşünme Eğilimleri ve Etkileyen Faktörler". Sağlık Bilimleri ve Meslekleri Dergisi /Journal of Health Sciences and Professions 2/1 (2015), 74-85.