Yıl: 2017 Cilt: 14 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 38 - 44 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Hemşirelerin Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışlarını Etkileyen Faktörler

Öz:
Bu araştırma hemşirelerin sağlıklı yaşam biçimi davranışlarını etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Bu tanımlayıcı çalışmanın örneklemine, Ege Bölgesi'ndeki bir il merkezinde bulunan SB Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çalışan ve araştırmaya katılmaya gönüllü olan 278 hemşire alınmıştır. Araştırmanın verileri "sosyodemografi k veri formu" ve "Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği"ni içeren bir soru formu ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde iki ortalama arasındaki farkın önemlilik testi ve tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılan hemşirelerin sağlıklı yaşam biçimi davranışları ölçeği puan ortalaması 125.62±19.40 olarak bulunmuş olup, alt grupları arasında en yüksek puan ortalaması manevi gelişim (26.16±4.26) ve en düşük puan ortalaması fi ziksel aktivite (15.32±4.81) olarak belirlenmiştir. Medeni durum çocuk sahibi olma durumu, ekonomik durum değişkenleri ile fi ziksel aktivite; yaş grupları, çocuk sahibi olma durumu, ekonomik durum değişkenleri ile kişilerarası ilişkiler; yaş grupları, ekonomik durum değişkenleri ile manevi gelişim arasında anlamlı bir fark bulunmuştur. Yaş grupları, medeni durum, çocuk sahibi olma durumu, ekonomik durum değişkenleri ile stres yönetimi; yaş grupları, cinsiyet, ekonomik durum, sigara kullanma durumu değişkenleri ile beslenme; medeni durum, ekonomik durum değişkenleri ile sağlık sorumluluğu arasında anlamlı bir fark bulunmuştur (p<0.05). Aile tipi, mezun olunan okul ile sağlıklı yaşam biçimi davranışları ve alt boyutları arasında anlamlı bir fark saptanmamıştır. Sonuç: Araştırma sonucunda hemşirelerin sağlıklı yaşam biçimi davranışları ölçeği puan ortalamasının orta düzeyde olduğu belirlenmiştir
Anahtar Kelime:

Konular: Kadın Araştırmaları Hemşirelik Aile Çalışmaları

Factors Affecting the Healthy Lifestyle Behaviors of Nurses

Öz:
This study was conducted to determine factors affecting the healthylifestyle behaviors of nurses.Methods: The sample of this descriptive study comprised 278 nurseswilling to participate in the study at SB Education and Research Hospitalin one city of Aegean Region. Data were collected by a questionnaireincluding “sociodemographic data form” and “Healthy Lifestyle BehaviorsScale”. For the statistical analysis, paired sample t-test and one-wayvariance analysis were used.Results: The mean score of the healthy lifestyle behaviors scale of nursesfound to be 125.62±19:40 and between sub-groups the highestmean score is spiritual development (26.16±4.26) and the lowest meanscore is physical activity (15.32±4.81). Physical activity with maritalstatus, having children, economic status; interpersonal relationshipswith age groups, having children, economic status; spiritual developmentwith age groups, economic status between variables were foundto be a signifi cant difference. Also, stress management with age groups,marital status, having children, economic status; nutrition with agegroups, gender, economic status, smoking status; health responsibilitywith marital status, economic status between variables were found tobe a signifi cant difference (p<0.05). There was no signifi cant differencebetween the type of family, graduated school and healthy lifestyle behaviorsand sub-dimensions.Conclusion: As a result of this research mean score of the healthy lifestylebehaviors scale of nurses were moderate.
Anahtar Kelime:

Konular: Kadın Araştırmaları Hemşirelik Aile Çalışmaları
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA BOSTAN AKMEŞE N, BEŞER A (2017). Hemşirelerin Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışlarını Etkileyen Faktörler. , 38 - 44.
Chicago BOSTAN AKMEŞE NALAN,BEŞER Ayşe Hemşirelerin Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışlarını Etkileyen Faktörler. (2017): 38 - 44.
MLA BOSTAN AKMEŞE NALAN,BEŞER Ayşe Hemşirelerin Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışlarını Etkileyen Faktörler. , 2017, ss.38 - 44.
AMA BOSTAN AKMEŞE N,BEŞER A Hemşirelerin Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışlarını Etkileyen Faktörler. . 2017; 38 - 44.
Vancouver BOSTAN AKMEŞE N,BEŞER A Hemşirelerin Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışlarını Etkileyen Faktörler. . 2017; 38 - 44.
IEEE BOSTAN AKMEŞE N,BEŞER A "Hemşirelerin Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışlarını Etkileyen Faktörler." , ss.38 - 44, 2017.
ISNAD BOSTAN AKMEŞE, NALAN - BEŞER, Ayşe. "Hemşirelerin Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışlarını Etkileyen Faktörler". (2017), 38-44.
APA BOSTAN AKMEŞE N, BEŞER A (2017). Hemşirelerin Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışlarını Etkileyen Faktörler. Hemşirelikte Eğitim ve Araştırma, 14(1), 38 - 44.
Chicago BOSTAN AKMEŞE NALAN,BEŞER Ayşe Hemşirelerin Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışlarını Etkileyen Faktörler. Hemşirelikte Eğitim ve Araştırma 14, no.1 (2017): 38 - 44.
MLA BOSTAN AKMEŞE NALAN,BEŞER Ayşe Hemşirelerin Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışlarını Etkileyen Faktörler. Hemşirelikte Eğitim ve Araştırma, vol.14, no.1, 2017, ss.38 - 44.
AMA BOSTAN AKMEŞE N,BEŞER A Hemşirelerin Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışlarını Etkileyen Faktörler. Hemşirelikte Eğitim ve Araştırma. 2017; 14(1): 38 - 44.
Vancouver BOSTAN AKMEŞE N,BEŞER A Hemşirelerin Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışlarını Etkileyen Faktörler. Hemşirelikte Eğitim ve Araştırma. 2017; 14(1): 38 - 44.
IEEE BOSTAN AKMEŞE N,BEŞER A "Hemşirelerin Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışlarını Etkileyen Faktörler." Hemşirelikte Eğitim ve Araştırma, 14, ss.38 - 44, 2017.
ISNAD BOSTAN AKMEŞE, NALAN - BEŞER, Ayşe. "Hemşirelerin Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışlarını Etkileyen Faktörler". Hemşirelikte Eğitim ve Araştırma 14/1 (2017), 38-44.