Yıl: 2018 Cilt: 21 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 65 - 85 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 10-05-2019

Liderlik Tarzlarının İş Tatmini ve Örgütsel Bağlılığa Etkileri

Öz:
Bu çalışmanın amacı, liderlik tarzlarından dönüştürücü ve etkileşimci liderliğin iş tatmini veörgütsel bağlılığa etkilerini inceleyip tespit etmektir. Bu amaçla Erzurum ili Halk Sağlığındaçalışanlar üzerinde bir alan araştırılması yapılmıştır. Halk Sağlığının Toplum Sağlığı Merkezleri veAile Sağlığı Merkezlerinde çalışan toplam 120 kişiye uygulanan anketlerden elde edilen veriler,korelasyon ve regresyon analizi yöntemleriyle incelenmiştir. Analiz sonuçlarına göre, dönüştürücüliderlik davranışıyla iş tatmini ve örgütsel bağlılık arasında aynı doğrultuda ve anlamlı bir ilişkiolduğu bulunmuştur. Diğer yandan etkileşimci liderlik davranışının iş tatmini ve örgütsel bağlılıküzerinde anlamlı bir etkiye sahip olmadığı görülmüştür. Bu bulgular iş tatmini ve örgütsel bağlılıktadönüştürücü liderliğin önemini ortaya koymaktadır.
Anahtar Kelime:

Konular: İş İletişim İşletme Sağlık Politikaları ve Hizmetleri İktisat İşletme Finans

The Impact of Leadership Styles on Job Satısfaction and Organizational Commitment

Öz:
The aim of this study is to analyze and determine the effect of transformational and transactional leadership models on job satisfaction and organizational commitment. For this aim, a survey was made on employees of Erzurum Province Community Health Organization. The data gathered from the questionnaires applied on 120 employees working at Family Health Center of Community Health Organization were analyzed by using correlation and regression analyses. According to the results, there is a positive and significant relationship between transformational leadership behavior and job satisfaction and organizational commitment. On the other hand, transactional leadership was found to have no effect on job satisfaction and organizational commitment. These findings point out the importance of transformational leadership on for job satisfaction and organizational commitment.
Anahtar Kelime:

Konular: İş İletişim İşletme Sağlık Politikaları ve Hizmetleri İktisat İşletme Finans
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA KIRKPINAR S, ISCAN O (2018). Liderlik Tarzlarının İş Tatmini ve Örgütsel Bağlılığa Etkileri. , 65 - 85.
Chicago KIRKPINAR Safiye,ISCAN OMER FARUK Liderlik Tarzlarının İş Tatmini ve Örgütsel Bağlılığa Etkileri. (2018): 65 - 85.
MLA KIRKPINAR Safiye,ISCAN OMER FARUK Liderlik Tarzlarının İş Tatmini ve Örgütsel Bağlılığa Etkileri. , 2018, ss.65 - 85.
AMA KIRKPINAR S,ISCAN O Liderlik Tarzlarının İş Tatmini ve Örgütsel Bağlılığa Etkileri. . 2018; 65 - 85.
Vancouver KIRKPINAR S,ISCAN O Liderlik Tarzlarının İş Tatmini ve Örgütsel Bağlılığa Etkileri. . 2018; 65 - 85.
IEEE KIRKPINAR S,ISCAN O "Liderlik Tarzlarının İş Tatmini ve Örgütsel Bağlılığa Etkileri." , ss.65 - 85, 2018.
ISNAD KIRKPINAR, Safiye - ISCAN, OMER FARUK. "Liderlik Tarzlarının İş Tatmini ve Örgütsel Bağlılığa Etkileri". (2018), 65-85.
APA KIRKPINAR S, ISCAN O (2018). Liderlik Tarzlarının İş Tatmini ve Örgütsel Bağlılığa Etkileri. Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi, 21(1), 65 - 85.
Chicago KIRKPINAR Safiye,ISCAN OMER FARUK Liderlik Tarzlarının İş Tatmini ve Örgütsel Bağlılığa Etkileri. Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi 21, no.1 (2018): 65 - 85.
MLA KIRKPINAR Safiye,ISCAN OMER FARUK Liderlik Tarzlarının İş Tatmini ve Örgütsel Bağlılığa Etkileri. Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi, vol.21, no.1, 2018, ss.65 - 85.
AMA KIRKPINAR S,ISCAN O Liderlik Tarzlarının İş Tatmini ve Örgütsel Bağlılığa Etkileri. Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi. 2018; 21(1): 65 - 85.
Vancouver KIRKPINAR S,ISCAN O Liderlik Tarzlarının İş Tatmini ve Örgütsel Bağlılığa Etkileri. Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi. 2018; 21(1): 65 - 85.
IEEE KIRKPINAR S,ISCAN O "Liderlik Tarzlarının İş Tatmini ve Örgütsel Bağlılığa Etkileri." Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi, 21, ss.65 - 85, 2018.
ISNAD KIRKPINAR, Safiye - ISCAN, OMER FARUK. "Liderlik Tarzlarının İş Tatmini ve Örgütsel Bağlılığa Etkileri". Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi 21/1 (2018), 65-85.