Yıl: 2018 Cilt: 28 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 16 - 23 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 20-05-2019

Hemşirelik Bakım Kalitesi ve İlişkili Faktörler

Öz:
Bakım sunumunun bir sonucu olarak görülen hasta memnuniyetisağlık bakım kalitesini ölçen yaygın olarak kullanılan önemli birindikatördür. Sağlık hizmetinde daha kaliteli hizmet sunulabilmesi,verilen hizmette gerekecek iyileştirmelerin belirlenmesi ve çözümönerilerinin geliştirilebilmesi için hasta memnuniyeti ve etkileyenfaktörlerin bilinmesi önemlidir. Hastaların hemşirelik bakım kalite-sinden memnuniyeti, hastanelerde sağlanan bakım kalitesini etkile-yen en önemli faktörlerden biridir. Hastaların hemşirelik bakımınınkalitesine ilişkin beklenti ve memnuniyetlerinin ölçülmesi, hemşire-lik hizmet kalitesini arttıracağı gibi aksayan yönlerin belirlenme-si, gerekli eğitimlerin planlanması ve uygulanması gibi süreçlerdeönemli bir kaynak sağlayarak sağlık bakım yöneticilerine önemlibilgiler sağlayacaktır. Ayrıca, hasta memnuniyetinin geçerli ve gü-venilir ölçüm araçlarıyla düzenli olarak değerlendirilmesi, hastalartarafından algılanan kalitenin düzeyini izleme ve sonuçlar doğrul-tusunda bakıma ilişkin standartların oluşmasına ve hasta beklenti-lerine yönelik hemşirelik uygulamalarında gerekli düzenlemelerinyapılmasına olanak sağlayarak hemşirelik hizmetlerinin kalitesininyükseltilmesinde etkili olacaktır. Bu derlemede, hasta memnuniye-tini etkileyen bakım kalitesine ilişkin faktörler incelenmiş ve bakımkalitesinin ölçüm araçlarıyla değerlendirilmesinin önemi vurgulan-mıştır.
Anahtar Kelime:

Konular: Tıbbi İnformatik Temel Sağlık Hizmetleri Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri Hemşirelik

Nursing Care Quality and Associated Factors

Öz:
Patient satisfaction is considered an outcome of healthcare services and the most important indicator of quality of care. Knowledge re- garding patient satisfaction and associated factors is important to improve healthcare service quality, identify the improvements requ- ired, and develop solutions. Patient satisfaction with nursing care were stongly related to overall satisfaction with the quality of care received during hospitalization. Thus, it provides important infor- mation for healthcare managers by providing important resources for processes such as those involved in measuring patients’ expe- ctations and satisfaction with nursing care quality; improving nur- sing service quality through identification of areas of failure, and planning and implementing necessary training. Also, evaluation of patient satisfaction using valid and reliable assessment instruments could be effective in improving nursing service quality by facilitating the creation of standards for care while monitoring both results and patients’ perceptions of quality. In this review, the factors related to the quality of care affecting patient satisfaction were examined and the importance of evaluating the quality of care with measurement tools was emphasized.
Anahtar Kelime:

Konular: Tıbbi İnformatik Temel Sağlık Hizmetleri Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri Hemşirelik
Belge Türü: Makale Makale Türü: Derleme Erişim Türü: Erişime Açık
APA KARACA A, Durna Z (2018). Hemşirelik Bakım Kalitesi ve İlişkili Faktörler. , 16 - 23.
Chicago KARACA ANİTA,Durna Zehra Hemşirelik Bakım Kalitesi ve İlişkili Faktörler. (2018): 16 - 23.
MLA KARACA ANİTA,Durna Zehra Hemşirelik Bakım Kalitesi ve İlişkili Faktörler. , 2018, ss.16 - 23.
AMA KARACA A,Durna Z Hemşirelik Bakım Kalitesi ve İlişkili Faktörler. . 2018; 16 - 23.
Vancouver KARACA A,Durna Z Hemşirelik Bakım Kalitesi ve İlişkili Faktörler. . 2018; 16 - 23.
IEEE KARACA A,Durna Z "Hemşirelik Bakım Kalitesi ve İlişkili Faktörler." , ss.16 - 23, 2018.
ISNAD KARACA, ANİTA - Durna, Zehra. "Hemşirelik Bakım Kalitesi ve İlişkili Faktörler". (2018), 16-23.
APA KARACA A, Durna Z (2018). Hemşirelik Bakım Kalitesi ve İlişkili Faktörler. Sağlık ve Toplum, 28(3), 16 - 23.
Chicago KARACA ANİTA,Durna Zehra Hemşirelik Bakım Kalitesi ve İlişkili Faktörler. Sağlık ve Toplum 28, no.3 (2018): 16 - 23.
MLA KARACA ANİTA,Durna Zehra Hemşirelik Bakım Kalitesi ve İlişkili Faktörler. Sağlık ve Toplum, vol.28, no.3, 2018, ss.16 - 23.
AMA KARACA A,Durna Z Hemşirelik Bakım Kalitesi ve İlişkili Faktörler. Sağlık ve Toplum. 2018; 28(3): 16 - 23.
Vancouver KARACA A,Durna Z Hemşirelik Bakım Kalitesi ve İlişkili Faktörler. Sağlık ve Toplum. 2018; 28(3): 16 - 23.
IEEE KARACA A,Durna Z "Hemşirelik Bakım Kalitesi ve İlişkili Faktörler." Sağlık ve Toplum, 28, ss.16 - 23, 2018.
ISNAD KARACA, ANİTA - Durna, Zehra. "Hemşirelik Bakım Kalitesi ve İlişkili Faktörler". Sağlık ve Toplum 28/3 (2018), 16-23.