Yıl: 2019 Cilt: 42 Sayı: 366 Sayfa Aralığı: 128 - 143 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 08-06-2020

Vergi Ahlakı ve Belirleyicilerine Yönelik Literatür Araştırması: Türkiye Değerlendirmesi

Öz:
Vergi uyumu modelleri genel olarak denetimve yaptırımlara odaklanmıştır. Ancak teorik veampirik literatür yalnızca denetim ve cezalandırmaüzerine kurulu vergi uyumu politikası ile başarıyaulaşamayacağı gerçeğini ortaya koymaktadır.Bu nedenle mükelleflerin vergilerini gönüllü olaraködemelerine etki eden ve uyumluluk kültürlerinigeliştiren sebepler incelenmeye başlanmıştır.Mükelleflerin vergi ödemeye yönelik tutumlarıincelenirken içsel bir motivasyon olan vergi ahlakıkavramına ulaşılmıştır. Vergi uyumunun daha iyianlaşılabilmesi için vergi ahlakına etki eden belirleyicilerintespit edilmesi gereklidir. Bu amaçlahazırlanan çalışmada ahlaki teşviklerin mükelleflerinvergilerini ödemesi için en önemli bileşenlerolduğu tespit edilmiştir. Çalışmada dünyada veTürkiye’de vergi ahlakının teorik-pratik altyapısıincelenerek vergi ahlakını etkileyen birçok belirleyicitespit edilmiştir. Kültürlerarası farklılıklardanötürü bu belirleyiciler değişebilmekle birlikte herdurumda vergi uyumu için en önemli etkenlerolduğu görülmüştür. Vergi ahlakına dair yapılançalışmalarda çeşitli yöntemlerin kullanıldığı veTürkiye’de en çok tercih edilen yöntemin anketlerolduğu dikkat çekmektedir. Türkiye’deki akademikçalışmalarda daha çok sosyo-kültürel, sosyodemografikve vergi bilinci değişkenlerinin vergiahlakı üzerindeki etkisi araştırılmıştır.
Anahtar Kelime:

LİTERATURE RESEARCH FOR TAX MORALE AND DETERMİNANTS: TURKEY ASSESSMENT

Öz:
Standard tax compliance models focused on sanctions. However, sanctions do not always increase tax compliance. However, the theoretical and empirical literature reveals the fact that it cannot succeed with a tax compliance policy based on control and punishment. Therefore, the reasons for the taxpayers’ paying their taxes voluntarily and improving the culture of compatibility have begun to be examined. While examining the attitudes of the taxpayers towards tax payment, the concept of tax morale, which is an internal motivation about tax payment, has been reached. In order to better understand the tax compliance, the determinants affecting tax ethics must be determined. In this study, it is determined that moral incentives are the most important components for the taxpayers to pay their taxes. In this study, examined the tax morality in the World and in Turkey theoretical-practical infrastructure has been identified many determinants affecting tax morality. Although these determinants may vary due to intercultural differences, it has been observed that they are the most important factors for tax compliance in all cases. In studies conducted on the tax morality it is noteworthy that the various methods used, and the most preferred method of the survey in Turkey. In academic studies in Turkey, impact on tax morality of variables more socio-cultural, socio-demographic and taxconsciousness were investigated.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Derleme Erişim Türü: Bibliyografik
APA yıldız b (2019). Vergi Ahlakı ve Belirleyicilerine Yönelik Literatür Araştırması: Türkiye Değerlendirmesi. , 128 - 143.
Chicago yıldız barış Vergi Ahlakı ve Belirleyicilerine Yönelik Literatür Araştırması: Türkiye Değerlendirmesi. (2019): 128 - 143.
MLA yıldız barış Vergi Ahlakı ve Belirleyicilerine Yönelik Literatür Araştırması: Türkiye Değerlendirmesi. , 2019, ss.128 - 143.
AMA yıldız b Vergi Ahlakı ve Belirleyicilerine Yönelik Literatür Araştırması: Türkiye Değerlendirmesi. . 2019; 128 - 143.
Vancouver yıldız b Vergi Ahlakı ve Belirleyicilerine Yönelik Literatür Araştırması: Türkiye Değerlendirmesi. . 2019; 128 - 143.
IEEE yıldız b "Vergi Ahlakı ve Belirleyicilerine Yönelik Literatür Araştırması: Türkiye Değerlendirmesi." , ss.128 - 143, 2019.
ISNAD yıldız, barış. "Vergi Ahlakı ve Belirleyicilerine Yönelik Literatür Araştırması: Türkiye Değerlendirmesi". (2019), 128-143.
APA yıldız b (2019). Vergi Ahlakı ve Belirleyicilerine Yönelik Literatür Araştırması: Türkiye Değerlendirmesi. Vergi Sorunları Dergisi, 42(366), 128 - 143.
Chicago yıldız barış Vergi Ahlakı ve Belirleyicilerine Yönelik Literatür Araştırması: Türkiye Değerlendirmesi. Vergi Sorunları Dergisi 42, no.366 (2019): 128 - 143.
MLA yıldız barış Vergi Ahlakı ve Belirleyicilerine Yönelik Literatür Araştırması: Türkiye Değerlendirmesi. Vergi Sorunları Dergisi, vol.42, no.366, 2019, ss.128 - 143.
AMA yıldız b Vergi Ahlakı ve Belirleyicilerine Yönelik Literatür Araştırması: Türkiye Değerlendirmesi. Vergi Sorunları Dergisi. 2019; 42(366): 128 - 143.
Vancouver yıldız b Vergi Ahlakı ve Belirleyicilerine Yönelik Literatür Araştırması: Türkiye Değerlendirmesi. Vergi Sorunları Dergisi. 2019; 42(366): 128 - 143.
IEEE yıldız b "Vergi Ahlakı ve Belirleyicilerine Yönelik Literatür Araştırması: Türkiye Değerlendirmesi." Vergi Sorunları Dergisi, 42, ss.128 - 143, 2019.
ISNAD yıldız, barış. "Vergi Ahlakı ve Belirleyicilerine Yönelik Literatür Araştırması: Türkiye Değerlendirmesi". Vergi Sorunları Dergisi 42/366 (2019), 128-143.