Yıl: 2021 Cilt: 8 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 77 - 82 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 14-01-2022

Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Acil Servisi’nde Ortopedi ve Travmatoloji Konsültasyonu Yapılan Çocuk Adli Olguların Geriye Dönük Analizi

Öz:
Giriş: Çalışmamızda çocukluk çağında sık olarak görülen ortopedik travmalı hastaların demografik verileri ve hastaların travmalarına ait özelliklerin ortaya koyulması amaçlanmıştır. Yöntemler: Çalışmamızda Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Acil Servisi’ne 01.01.2016- 31.12.2016 tarihleri arasında başvurmuş, çocuk acil serviste ortopedi ve travmatolojiye konsülte edilerek adli olgu etiketi almış 0-18 yaşları arasındaki 117 hasta değerlendirilmiştir. Hastaların demografik özellikleri, acil servise başvuru şekli, travma şekli, meydana gelen yaralanmanın özellikleri, acil serviste diğer klinik branşlardan istenilen ek konsültasyonlar, direkt grafi dışında yapılan radyolojik görüntüleme yöntemleri, hastaların hastaneye yatışının yapılıp yapılmadığı değerlendirmeye alınmıştır. Bulgular: Çalışmamıza dahil edilen hastaların %35,9’u (n=42) kız olup kızların yaş ortalaması 9,09 (±6,04) yıl, erkeklerin yaş ortalaması ise 11,82 (±5,05) yıl idi. En sık görülen yaralanma bölgesinin %52,1 ile üst ekstremiteler olduğu görüldü. Şiddete bağlı künt travma, kesici delici alet yaralanmaları ve ateşli silah yaralanmalarının sayısında ileri yaşlarda artış olduğu gözlendi. Hastaların %45,3’ünün (n=53) ortopedi ve travmatoloji kliniğinden başka diğer klinik branşlara da konsülte edildiği görüldü. Hastaların konsülte edildikleri branşlar incelendiğinde beyin cerrahisine 38 hastanın (%32,4), çocuk cerrahisine ise 28 hastanın (%23,9) konsülte edilmiş olduğu, ortopedi ve travmatoloji dışı konsültasyonların daha çok cerrahi branşlara olduğu görüldü.
Anahtar Kelime:

Retrospective Analysis of Child Forensic Cases Admitted to the Pediatric Emergency Department of Tepecik Training and Research Hospital and Consulted with Orthopedics and Traumatology

Öz:
Introduction: In this study, we aimed to reveal the demographic data and the trauma characteristics of the patients with orthopedic trauma, which is common in childhood. Methods: In our study, 117 forensic cases aged 0-18 years, who applied to the Pediatric Emergency Department of University of Health Sciences Turkey, Tepecik Training and Research Hospital between 01.01.2016 and 31.12.2016, were consulted to the orthopedics and traumatology. The demographic characteristics of the patients, the way of applying to the emergency service, the type of trauma, the characteristics of the injury that occurred, additional consultations required from other clinics, radiological imagings other than direct radiography, and hospitalization of the patients were evaluated. Results: 35.9% (n=42) of the patients included in our study were girls and the average age of girls were 9.09 (±6.04) years, and the average age of boys were 11.82 (±5.05) years. It was observed that the most common injury region was upper limbs with 52.1%. There was an increase in the number of blunt traumas, penetrating device injuries and gunshot injuries at older ages. It was observed that 45.3% (n=53) of the patients were consulted to other clinics besides the orthopedics and traumatology. When the patients were consulted, it was seen that they were consulted predominantly for surgical branches, especially neurosurgery (n=38, 32.4%) and pediatric surgery (n=28, 23.9%).
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA basa c, Uzakgider M, Kaçmaz İ, Zhamilov V, Karaman G, Ekizoglu O, Agus H (2021). Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Acil Servisi’nde Ortopedi ve Travmatoloji Konsültasyonu Yapılan Çocuk Adli Olguların Geriye Dönük Analizi. , 77 - 82.
Chicago basa can doruk,Uzakgider Melikşah,Kaçmaz İsmail Eralp,Zhamilov Vadym,Karaman Gökçe,Ekizoglu Oguzhan,Agus Haluk Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Acil Servisi’nde Ortopedi ve Travmatoloji Konsültasyonu Yapılan Çocuk Adli Olguların Geriye Dönük Analizi. (2021): 77 - 82.
MLA basa can doruk,Uzakgider Melikşah,Kaçmaz İsmail Eralp,Zhamilov Vadym,Karaman Gökçe,Ekizoglu Oguzhan,Agus Haluk Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Acil Servisi’nde Ortopedi ve Travmatoloji Konsültasyonu Yapılan Çocuk Adli Olguların Geriye Dönük Analizi. , 2021, ss.77 - 82.
AMA basa c,Uzakgider M,Kaçmaz İ,Zhamilov V,Karaman G,Ekizoglu O,Agus H Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Acil Servisi’nde Ortopedi ve Travmatoloji Konsültasyonu Yapılan Çocuk Adli Olguların Geriye Dönük Analizi. . 2021; 77 - 82.
Vancouver basa c,Uzakgider M,Kaçmaz İ,Zhamilov V,Karaman G,Ekizoglu O,Agus H Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Acil Servisi’nde Ortopedi ve Travmatoloji Konsültasyonu Yapılan Çocuk Adli Olguların Geriye Dönük Analizi. . 2021; 77 - 82.
IEEE basa c,Uzakgider M,Kaçmaz İ,Zhamilov V,Karaman G,Ekizoglu O,Agus H "Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Acil Servisi’nde Ortopedi ve Travmatoloji Konsültasyonu Yapılan Çocuk Adli Olguların Geriye Dönük Analizi." , ss.77 - 82, 2021.
ISNAD basa, can doruk vd. "Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Acil Servisi’nde Ortopedi ve Travmatoloji Konsültasyonu Yapılan Çocuk Adli Olguların Geriye Dönük Analizi". (2021), 77-82.
APA basa c, Uzakgider M, Kaçmaz İ, Zhamilov V, Karaman G, Ekizoglu O, Agus H (2021). Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Acil Servisi’nde Ortopedi ve Travmatoloji Konsültasyonu Yapılan Çocuk Adli Olguların Geriye Dönük Analizi. Çocuk Acil ve Yoğun Bakım Dergisi, 8(2), 77 - 82.
Chicago basa can doruk,Uzakgider Melikşah,Kaçmaz İsmail Eralp,Zhamilov Vadym,Karaman Gökçe,Ekizoglu Oguzhan,Agus Haluk Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Acil Servisi’nde Ortopedi ve Travmatoloji Konsültasyonu Yapılan Çocuk Adli Olguların Geriye Dönük Analizi. Çocuk Acil ve Yoğun Bakım Dergisi 8, no.2 (2021): 77 - 82.
MLA basa can doruk,Uzakgider Melikşah,Kaçmaz İsmail Eralp,Zhamilov Vadym,Karaman Gökçe,Ekizoglu Oguzhan,Agus Haluk Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Acil Servisi’nde Ortopedi ve Travmatoloji Konsültasyonu Yapılan Çocuk Adli Olguların Geriye Dönük Analizi. Çocuk Acil ve Yoğun Bakım Dergisi, vol.8, no.2, 2021, ss.77 - 82.
AMA basa c,Uzakgider M,Kaçmaz İ,Zhamilov V,Karaman G,Ekizoglu O,Agus H Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Acil Servisi’nde Ortopedi ve Travmatoloji Konsültasyonu Yapılan Çocuk Adli Olguların Geriye Dönük Analizi. Çocuk Acil ve Yoğun Bakım Dergisi. 2021; 8(2): 77 - 82.
Vancouver basa c,Uzakgider M,Kaçmaz İ,Zhamilov V,Karaman G,Ekizoglu O,Agus H Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Acil Servisi’nde Ortopedi ve Travmatoloji Konsültasyonu Yapılan Çocuk Adli Olguların Geriye Dönük Analizi. Çocuk Acil ve Yoğun Bakım Dergisi. 2021; 8(2): 77 - 82.
IEEE basa c,Uzakgider M,Kaçmaz İ,Zhamilov V,Karaman G,Ekizoglu O,Agus H "Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Acil Servisi’nde Ortopedi ve Travmatoloji Konsültasyonu Yapılan Çocuk Adli Olguların Geriye Dönük Analizi." Çocuk Acil ve Yoğun Bakım Dergisi, 8, ss.77 - 82, 2021.
ISNAD basa, can doruk vd. "Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Acil Servisi’nde Ortopedi ve Travmatoloji Konsültasyonu Yapılan Çocuk Adli Olguların Geriye Dönük Analizi". Çocuk Acil ve Yoğun Bakım Dergisi 8/2 (2021), 77-82.