Yıl: 2009 Cilt: 9 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 1085 - 1123 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Öğretmenlerin hizmet öncesi öğretmenlik eğitimlerini değerlendirmeleri

Öz:
Bu çalışmanın amacı, bir eğitim fakültesi mezunu öğretmenlerin öğretmenlik mesleğine başladıktan sonra, eğitim fakültesinde aldıkları hizmet öncesi eğitimlerinin kendi algılarına göre değerlendirilmesidir. Çalışmada Öğretmenlerin Hizmet Öncesi Öğretmenliğe Hazırlıklarını (ÖHÖH) Ölçme Aracı kullanılmıştır. Araştırma örneklemini Marmara bölgesinde bir eğitim fakültesi mezunu olup hâlen ilk ve ortaöğretimde öğretmenlik yapan 228 öğretmen oluşturmaktadır. Ölçme aracının geçerliği doğrulayıcı faktör analizi ve güvenirliği ise Cronbach alpha ve iki yarı test yoluyla ortaya konmuştur. Doğrulayıcı faktör analizi sonucu beş boyut ortaya çıkmıştır. Bu boyutların güvenilir oldukları görülmüştür. Bu boyutlar birbirleriyle yüksek düzeyde ve olumlu yönde ilişkili bulunmuştur. Öğretmenlerin ortaya çıkan görüşlerinin cinsiyet, deneyim, eğitim kademesi, görev yapılan yer, sınıf ve okuldaki öğrenci sayısı, okulun sosyoekonomik düzeyi ve lisansüstü eğitime sahip olup olmadıkları ortaya çıkan beş boyut açısından farklılaşıp farklılaşmadığı t-testi ve tek yönlü ANOVA kullanılarak incelenmiştir. Çalışmanın bulguları bu örneklemde ÖHÖH’ün geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğunu ortaya koymaktadır. Öğretmenler eğitim fakültesindeki eğitimin kendilerini göreli olarak en yüksek düzeyde farklı öğrenme biçimlerini destekleme konusunda iyi hazırlamış olduğunu ifade etmişlerdir. Öğretmenler program, öğretim ve öğrenme-öğretmeye rehberlik için değerlendirme konusundaki hazırlıklarının eşit düzeyde olduğunu belirtmişlerdir. Ancak, öğretmenler dördüncü sırada mesleki gelişimi ve en düşük olarak üretken bir sınıf oluşturma konusunda aldıkları eğitimi göreli olarak daha düşük değerlendirmişlerdir. Bu bulgulara dayalı olarak öneriler yapılmıştır.
Anahtar Kelime: öğretmenlik hizmet öncesi eğitim eğitim uygulaması öğretmen adaylarının görüşleri öğretimi değerlendirme öğretmen algılamaları eğitim fakülteleri öğretmen eğitimi öğretmenlik formasyonu öğretmenler

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Eğitim, Özel Davranış Bilimleri

Teacher ' s evaluation of their pre-service teacher training

Öz:
Th e purpose of this study is to evaluate pre-service teacher training of a faculty of education based on graduates’ responses. Th e teachers who were the graduates of this institution and currently have been practicing teaching in schools. Th e study used an instrument entitled as the Pre-Service Preparation of Teachers to Teaching. Th e instrument was developed by Darling-Hammond (2006). Th e sample of this study included 228 teachers who were the graduates of Faculty of Education in Marmara Region and were teaching in elementary and secondary schools around Turkey. A Confirmatory Factor Analysis was carried out for validity of the instrument. Five factors were emerged. Th e results of CFA indicate a good fit. Cronbach alpha and split-half reliability procedures were used to establish reliability. Th e subscales were found to be reliable. Th ese factors were highly and positively correlated with each other. Th e teacher responses were compared on these five factors based on gender, experience, teaching level, location of the school, number of students in classroom and school, socio-economic status of schools, and whether teachers had a master’s degree or not. t-tests and one-way ANOVAs conducted to see whether there were diff erences among groups. Teachers indicated that the pre-service training they had received in the faculty of education prepared relatively well on supporting diff erent learning styles. Secondly, they rated equally program and teaching and teaching and learning competencies. Th ey rated professional development the third while they rated their preparation as the lowest on creating a productive classroom. Recommendations were made based on these findings.
Anahtar Kelime: faculties of education teacher education teacher training teachers teaching profession pre-service education teaching practise undergraduate conceptions evaluating teaching teacher perceptions

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Eğitim, Özel Davranış Bilimleri
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Bibliyografik
APA AYPAY A (2009). Öğretmenlerin hizmet öncesi öğretmenlik eğitimlerini değerlendirmeleri. , 1085 - 1123.
Chicago AYPAY Ahmet Öğretmenlerin hizmet öncesi öğretmenlik eğitimlerini değerlendirmeleri. (2009): 1085 - 1123.
MLA AYPAY Ahmet Öğretmenlerin hizmet öncesi öğretmenlik eğitimlerini değerlendirmeleri. , 2009, ss.1085 - 1123.
AMA AYPAY A Öğretmenlerin hizmet öncesi öğretmenlik eğitimlerini değerlendirmeleri. . 2009; 1085 - 1123.
Vancouver AYPAY A Öğretmenlerin hizmet öncesi öğretmenlik eğitimlerini değerlendirmeleri. . 2009; 1085 - 1123.
IEEE AYPAY A "Öğretmenlerin hizmet öncesi öğretmenlik eğitimlerini değerlendirmeleri." , ss.1085 - 1123, 2009.
ISNAD AYPAY, Ahmet. "Öğretmenlerin hizmet öncesi öğretmenlik eğitimlerini değerlendirmeleri". (2009), 1085-1123.
APA AYPAY A (2009). Öğretmenlerin hizmet öncesi öğretmenlik eğitimlerini değerlendirmeleri. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, 9(3), 1085 - 1123.
Chicago AYPAY Ahmet Öğretmenlerin hizmet öncesi öğretmenlik eğitimlerini değerlendirmeleri. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri 9, no.3 (2009): 1085 - 1123.
MLA AYPAY Ahmet Öğretmenlerin hizmet öncesi öğretmenlik eğitimlerini değerlendirmeleri. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, vol.9, no.3, 2009, ss.1085 - 1123.
AMA AYPAY A Öğretmenlerin hizmet öncesi öğretmenlik eğitimlerini değerlendirmeleri. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri. 2009; 9(3): 1085 - 1123.
Vancouver AYPAY A Öğretmenlerin hizmet öncesi öğretmenlik eğitimlerini değerlendirmeleri. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri. 2009; 9(3): 1085 - 1123.
IEEE AYPAY A "Öğretmenlerin hizmet öncesi öğretmenlik eğitimlerini değerlendirmeleri." Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, 9, ss.1085 - 1123, 2009.
ISNAD AYPAY, Ahmet. "Öğretmenlerin hizmet öncesi öğretmenlik eğitimlerini değerlendirmeleri". Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri 9/3 (2009), 1085-1123.