Yıl: 2017 Cilt: 18 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 88 - 97 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Mobilya endüstrisinde çalışanların iş doyumu ile iş performansı arasındaki ilişkinin araştırılması

Öz:
Mobilya endüstrisinde çalışanların el emeği ve performansları ürünlerin kalitesinin oluşmasında büyük öneme sahiptir. Çalışanlardan yüksek performans elde edebilmesi için onların iş doyumunun sağlanması gerekmektedir. Bu araştırmada örgütler için son derece önemli bir yönetsel durum olan iş doyumu veya doyumsuzluğunun işgörenlerin performansı üzerindeki etkisinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Çalışmada, birçok araştırmada kullanılan geçerliliği test edilmiş "Minnesota İş Tatmin Ölçeği" ve "İşgören Performans Ölçeği" kullanılmıştır. Bu doğrultuda, mobilya sektöründe çalışan 362 kişiye anket uygulanmıştır. Elde edilen verilere SPSS programında Bağımsız Örneklem tTesti ve Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) testi, Korelasyon ve Regresyon Analizleri uygulanmıştır. Araştırma sonucunda çalışanların iş doyumu ve doyumsuzluğu ile performansları arasında kuvvetli bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Cinsiyet, yaş, eğitim durumu ve kıdem gibi bazı demografik özelliklere göre iş doyumu ve iş performanslarında anlamlı farklılıklar bulunurken, medeni duruma göre önemli bir fark bulunamamıştır.
Anahtar Kelime:

Konular: İş Biyoloji Bahçe Bitkileri İşletme Endüstri Mühendisliği Malzeme Bilimleri, Kâğıt ve Ahşap Ziraat Mühendisliği İşletme Finans Orman Mühendisliği Ziraat, Toprak Bilimi

The investigation of the relationship between the job satisfaction and job performance of employees in furniture sector

Öz:
Manpower and performance of employees in furniture industry plays an important role in the quality of the products. It is necessary to ensure the job satisfaction of employees to achieve their high performance. "The Minnesota Job Satisfaction Scale" and "the Job Performance Scale" were used as data collection tools in the study. Therefore, questionnaire form was conducted on 362 employees of furniture sector. Obtained data was analyzed in SPSS program by means of Correlation and Regression Analyses, t-test and ANOVA. The result of the study shows that there is a strong relationship between job satisfaction and employees performance. While there were significant differences in job satisfaction and job performance in term of some employees' demographic characteristics such as gender, age, educational status and seniority, it wasn't found significant difference in marital status.
Anahtar Kelime:

Konular: İş Biyoloji Bahçe Bitkileri İşletme Endüstri Mühendisliği Malzeme Bilimleri, Kâğıt ve Ahşap Ziraat Mühendisliği İşletme Finans Orman Mühendisliği Ziraat, Toprak Bilimi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA Turkoglu T, YURDAKUL Ü (2017). Mobilya endüstrisinde çalışanların iş doyumu ile iş performansı arasındaki ilişkinin araştırılması. , 88 - 97.
Chicago Turkoglu Turkay,YURDAKUL Ümüt Mobilya endüstrisinde çalışanların iş doyumu ile iş performansı arasındaki ilişkinin araştırılması. (2017): 88 - 97.
MLA Turkoglu Turkay,YURDAKUL Ümüt Mobilya endüstrisinde çalışanların iş doyumu ile iş performansı arasındaki ilişkinin araştırılması. , 2017, ss.88 - 97.
AMA Turkoglu T,YURDAKUL Ü Mobilya endüstrisinde çalışanların iş doyumu ile iş performansı arasındaki ilişkinin araştırılması. . 2017; 88 - 97.
Vancouver Turkoglu T,YURDAKUL Ü Mobilya endüstrisinde çalışanların iş doyumu ile iş performansı arasındaki ilişkinin araştırılması. . 2017; 88 - 97.
IEEE Turkoglu T,YURDAKUL Ü "Mobilya endüstrisinde çalışanların iş doyumu ile iş performansı arasındaki ilişkinin araştırılması." , ss.88 - 97, 2017.
ISNAD Turkoglu, Turkay - YURDAKUL, Ümüt. "Mobilya endüstrisinde çalışanların iş doyumu ile iş performansı arasındaki ilişkinin araştırılması". (2017), 88-97.
APA Turkoglu T, YURDAKUL Ü (2017). Mobilya endüstrisinde çalışanların iş doyumu ile iş performansı arasındaki ilişkinin araştırılması. Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 18(1), 88 - 97.
Chicago Turkoglu Turkay,YURDAKUL Ümüt Mobilya endüstrisinde çalışanların iş doyumu ile iş performansı arasındaki ilişkinin araştırılması. Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi 18, no.1 (2017): 88 - 97.
MLA Turkoglu Turkay,YURDAKUL Ümüt Mobilya endüstrisinde çalışanların iş doyumu ile iş performansı arasındaki ilişkinin araştırılması. Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, vol.18, no.1, 2017, ss.88 - 97.
AMA Turkoglu T,YURDAKUL Ü Mobilya endüstrisinde çalışanların iş doyumu ile iş performansı arasındaki ilişkinin araştırılması. Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi. 2017; 18(1): 88 - 97.
Vancouver Turkoglu T,YURDAKUL Ü Mobilya endüstrisinde çalışanların iş doyumu ile iş performansı arasındaki ilişkinin araştırılması. Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi. 2017; 18(1): 88 - 97.
IEEE Turkoglu T,YURDAKUL Ü "Mobilya endüstrisinde çalışanların iş doyumu ile iş performansı arasındaki ilişkinin araştırılması." Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 18, ss.88 - 97, 2017.
ISNAD Turkoglu, Turkay - YURDAKUL, Ümüt. "Mobilya endüstrisinde çalışanların iş doyumu ile iş performansı arasındaki ilişkinin araştırılması". Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi 18/1 (2017), 88-97.