Yıl: 2018 Cilt: 17 Sayı: 67 Sayfa Aralığı: 949 - 968 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 16-11-2018

PSİKODRAMA GRUP YAŞANTISININ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK ÖĞRENCİLERİNİN ÖZ-DUYARLIK DÜZEYLERİNE ETKİSİ

Öz:
Bu araştırmanın amacı psikodrama grup yaşantısının rehberlik ve psikolojik danışmanlık lisans 4. Sınıf öğrencilerinin öz-duyarlık düzeylerine etkisini ve bu yaşantıya ilişkin öğrenci görüşlerini belirlemektir. Araştırma, 2016-2017 öğretim yılı bahar döneminde bir devlet üniversitesinde, rehberlik ve psikolojik danışmanlık lisans programında seçmeli ders olarak yer alan “Psikodrama” dersi kapsamında yürütülmüştür. Psikodrama grup yaşantısı her hafta üç ders saati olmak üzere toplam 8 hafta sürmüştür. Kontrol grubuna ise herhangi bir işlem uygulanmamıştır. Bu araştırma, nitel ve nicel yöntemlerin birlikte kullanıldığı karma desen kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya ait nicel ve nitel veriler ayrı ayrı değerlendirmeye alınmıştır. Deney ve kontrol grubundan öz-duyarlık ölçeği ile toplanan nicel veriler non-parametrik testlerden Mann-Whitney-U Testi ile Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi ile değerlendirilmiştir. Araştırmanın nitel verileri ise, deney grubundaki öğrencilerin süreç sonunda teslim ettiği değerlendirme raporlarından elde edilmiş ve içerik analizi ile incelenmiştir. Nicel bulgular incelendiğinde, psikodrama grup yaşantısının öğrencilerin toplam öz-duyarlık düzeylerini ve öz-duyarlığın pozitif alt boyutları olan öz-sevecenlik, paylaşımların bilincinde olma, bilinçlilik düzeylerini anlamlı olarak arttırdığı ve öz-duyarlığın negatif alt boyutları olan öz-yargılama, izolasyon ve aşırı özdeşleşme düzeylerini anlamlı olarak azalttığı görülmektedir. Nitel bulgular incelendiğinde ise, öğrencilerin psikodrama sürecinden hem kişisel hem de mesleki kazanımlar edindikleri görülmektedir.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları

THE EFFECT OF PSYCHODRAMA GROUP LIFE ON SELF-COMPASSION LEVELS OF THE GUIDANCE AND PSYCHOLOGICAL COUNSELING PROGRAM STUDENTS

Öz:
The purpose of this research is to determine the effects of the psychodrama group experience on the selfcompassion levels of the 4th grade guidance and psychological counseling students and to reveal the student views relevant to this experience. The research was conducted in a state university in the academic year of 2016- 2017 under the scope of the elective “Psychodrama” course given in the undergraduate program of guidance and psychological counseling. Psychodrama group experience has continued for 8 weeks in total, three course hours every week. No process has been applied to the control group. This research was performed with mixed method including quantitative and qualitative methods. Quantitative and qualitative data for the research were separately evaluated. The quantitative data collected from the experiment and control group with self-compassion scale have been evaluated via Mann-Whitney-U Test and Wilcoxon Signed Rank Test among the non-parametric tests. The qualitative data of the research was taken from the evaluation reports provided by the students of experiment group at the end of the process and examined by content analysis. Upon examination of the quantitative findings, it has been observed that the psychodrama group experience has significantly increased the positive subdimensions of self-compassion such as total self-kindness, common humanity, and mindfulness levels of the students, and significantly decreased the levels of negative sub-dimensions of self compassion such as selfjudgment, isolation and over identification. Upon examination of the qualitative findings, it has been observed that the students have both personal and professional gains from the psychodrama process.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA Bakalım O, YÖRÜK C, ŞENSOY G (2018). PSİKODRAMA GRUP YAŞANTISININ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK ÖĞRENCİLERİNİN ÖZ-DUYARLIK DÜZEYLERİNE ETKİSİ. , 949 - 968.
Chicago Bakalım Orkide,YÖRÜK CANAN,ŞENSOY Gözde PSİKODRAMA GRUP YAŞANTISININ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK ÖĞRENCİLERİNİN ÖZ-DUYARLIK DÜZEYLERİNE ETKİSİ. (2018): 949 - 968.
MLA Bakalım Orkide,YÖRÜK CANAN,ŞENSOY Gözde PSİKODRAMA GRUP YAŞANTISININ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK ÖĞRENCİLERİNİN ÖZ-DUYARLIK DÜZEYLERİNE ETKİSİ. , 2018, ss.949 - 968.
AMA Bakalım O,YÖRÜK C,ŞENSOY G PSİKODRAMA GRUP YAŞANTISININ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK ÖĞRENCİLERİNİN ÖZ-DUYARLIK DÜZEYLERİNE ETKİSİ. . 2018; 949 - 968.
Vancouver Bakalım O,YÖRÜK C,ŞENSOY G PSİKODRAMA GRUP YAŞANTISININ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK ÖĞRENCİLERİNİN ÖZ-DUYARLIK DÜZEYLERİNE ETKİSİ. . 2018; 949 - 968.
IEEE Bakalım O,YÖRÜK C,ŞENSOY G "PSİKODRAMA GRUP YAŞANTISININ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK ÖĞRENCİLERİNİN ÖZ-DUYARLIK DÜZEYLERİNE ETKİSİ." , ss.949 - 968, 2018.
ISNAD Bakalım, Orkide vd. "PSİKODRAMA GRUP YAŞANTISININ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK ÖĞRENCİLERİNİN ÖZ-DUYARLIK DÜZEYLERİNE ETKİSİ". (2018), 949-968.
APA Bakalım O, YÖRÜK C, ŞENSOY G (2018). PSİKODRAMA GRUP YAŞANTISININ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK ÖĞRENCİLERİNİN ÖZ-DUYARLIK DÜZEYLERİNE ETKİSİ. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (elektronik), 17(67), 949 - 968.
Chicago Bakalım Orkide,YÖRÜK CANAN,ŞENSOY Gözde PSİKODRAMA GRUP YAŞANTISININ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK ÖĞRENCİLERİNİN ÖZ-DUYARLIK DÜZEYLERİNE ETKİSİ. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (elektronik) 17, no.67 (2018): 949 - 968.
MLA Bakalım Orkide,YÖRÜK CANAN,ŞENSOY Gözde PSİKODRAMA GRUP YAŞANTISININ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK ÖĞRENCİLERİNİN ÖZ-DUYARLIK DÜZEYLERİNE ETKİSİ. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (elektronik), vol.17, no.67, 2018, ss.949 - 968.
AMA Bakalım O,YÖRÜK C,ŞENSOY G PSİKODRAMA GRUP YAŞANTISININ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK ÖĞRENCİLERİNİN ÖZ-DUYARLIK DÜZEYLERİNE ETKİSİ. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (elektronik). 2018; 17(67): 949 - 968.
Vancouver Bakalım O,YÖRÜK C,ŞENSOY G PSİKODRAMA GRUP YAŞANTISININ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK ÖĞRENCİLERİNİN ÖZ-DUYARLIK DÜZEYLERİNE ETKİSİ. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (elektronik). 2018; 17(67): 949 - 968.
IEEE Bakalım O,YÖRÜK C,ŞENSOY G "PSİKODRAMA GRUP YAŞANTISININ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK ÖĞRENCİLERİNİN ÖZ-DUYARLIK DÜZEYLERİNE ETKİSİ." Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (elektronik), 17, ss.949 - 968, 2018.
ISNAD Bakalım, Orkide vd. "PSİKODRAMA GRUP YAŞANTISININ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK ÖĞRENCİLERİNİN ÖZ-DUYARLIK DÜZEYLERİNE ETKİSİ". Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (elektronik) 17/67 (2018), 949-968.