ÇOCUKLUK ÇAĞI ÖRSELENME YAŞANTILARININ YARATICI KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ VE ALEKSİTİMİ İLE İLİŞKİSİ

Yıl: 2019 Cilt: 8 Sayı: 4 Sayfa Aralığı: 3187 - 3213 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 24-02-2021

ÇOCUKLUK ÇAĞI ÖRSELENME YAŞANTILARININ YARATICI KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ VE ALEKSİTİMİ İLE İLİŞKİSİ

Öz:
Çocukluk çağı örselenme yaşantıları, gelişimsel olarak bireysel ve toplumsal düzeyde çocuğun yaşamının devamında, yoğun ya da hafif düzeyde olumsuz sonuçları olan bir durumdur. Yapılan araştırmanın amacı, çocukluk dönemi örselenme yaşantılarının genç yetişkinlik dönemindeki bireylerin yaratıcılık ve aleksitimik özellikleri üzerindeki etkisini saptamaktır. İlişkisel tarama yönteminin kullanıldığı araştırma; 18-35 yaş aralığında bulunan 804 kişi üzerinde gerçekleştirilmiştir. Verilerin toplanmasında; Çocukluk Örselenme Yaşantıları Ölçeği (ÇÖYÖ), Yaratıcı Kişilik Özellikleri Ölçeği ve Toronto Aleksimi Ölçeği (TAÖ) kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; örselenme yaşantılarına ait tüm alt boyutlar ile yaratıcı kişilik özellikleri arasında negatif yönlü ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Örselenme yaşantıları arttıkça, yaratıcı kişilik özelliklerinin azaldığı görülmüştür. Örselenme yaşantıları ile yaratıcı kişilik özellikleri arasında en yüksek korelasyon, “duygusal ihmal ve istismar” boyutunda gözlenmiştir. Bununla birlikte, çocukluk dönemi örselenme yaşantılarına ait üç alt boyut ile genel aleksitimi arasında; pozitif yönde ve anlamlı ilişkinin olduğu, aleksitimi ile en yüksek ilişkinin ise “cinsel istismar” boyutunda gözlendiği görülmüştür. Gerçekleştirilen bu araştırma ile çocukluk dönemi örselenme yaşantılarının, bireylerin yaratıcılıkları ve duygularını sağlıklı tanıma ve ifade etme üzerindeki zedeleyici etkisi ortaya konmuş olup araştırma bulgularının, bireylerin çocukluk dönemlerinde örselenme yaşantılarına maruz kalma durumlarının değerlendirilmesi ve önlenmesine ilişkin uygulamalara ve bu konuda yapılacak yeni araştırmalara katkı sağlayacağı beklenmektedir.
Anahtar Kelime:

THE RELATIONSHIP BETWEEN CHILDHOOD TRAUMATIC EXPERIENCES OF PERSONAL CHARACTERISTICS AND ALEXITHYMIA

Öz:
Childhood traumatic experiences have severe or mild negative effects in the continuation of child's life at individual and social level. The study aims to determine the effects of childhood traumatic experiences on the creativity and alexithymia characteristics of individuals in young adulthood. The study used relational screening method and included 804 individuals aged between 18 and 35. The Childhood Trauma Questionnaire (CTQ), Creative Personality Characteristics Scale and Toronto Alexiasian Scale (TAS) were used to collect data. As a result of the study, a negative significant relationship was found between all subscales of traumatic experiences and creative personality characteristics. As traumatic experiences increased the personality characteristics decreased. The highest correlation was observed between traumatic experiences and creative personality characteristics in "emotional negligence and abuse" scale. However, a positive significant relationship was found between three subscales of childhood traumatic experiences and general alexithymia and the highest correlation with alexithymia was in "sexual abuse" scale. This study revealed the damaging impact of childhood traumatic experiences on healthy recognition and expression of individuals' creativity and emotions. The study findings are expected to contribute to the evaluation and prevention of individuals' exposure to traumatic experiences in childhood and to future studies on this matter.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA Büyükcebeci A (2019). ÇOCUKLUK ÇAĞI ÖRSELENME YAŞANTILARININ YARATICI KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ VE ALEKSİTİMİ İLE İLİŞKİSİ. , 3187 - 3213.
Chicago Büyükcebeci Ayça ÇOCUKLUK ÇAĞI ÖRSELENME YAŞANTILARININ YARATICI KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ VE ALEKSİTİMİ İLE İLİŞKİSİ. (2019): 3187 - 3213.
MLA Büyükcebeci Ayça ÇOCUKLUK ÇAĞI ÖRSELENME YAŞANTILARININ YARATICI KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ VE ALEKSİTİMİ İLE İLİŞKİSİ. , 2019, ss.3187 - 3213.
AMA Büyükcebeci A ÇOCUKLUK ÇAĞI ÖRSELENME YAŞANTILARININ YARATICI KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ VE ALEKSİTİMİ İLE İLİŞKİSİ. . 2019; 3187 - 3213.
Vancouver Büyükcebeci A ÇOCUKLUK ÇAĞI ÖRSELENME YAŞANTILARININ YARATICI KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ VE ALEKSİTİMİ İLE İLİŞKİSİ. . 2019; 3187 - 3213.
IEEE Büyükcebeci A "ÇOCUKLUK ÇAĞI ÖRSELENME YAŞANTILARININ YARATICI KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ VE ALEKSİTİMİ İLE İLİŞKİSİ." , ss.3187 - 3213, 2019.
ISNAD Büyükcebeci, Ayça. "ÇOCUKLUK ÇAĞI ÖRSELENME YAŞANTILARININ YARATICI KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ VE ALEKSİTİMİ İLE İLİŞKİSİ". (2019), 3187-3213.
APA Büyükcebeci A (2019). ÇOCUKLUK ÇAĞI ÖRSELENME YAŞANTILARININ YARATICI KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ VE ALEKSİTİMİ İLE İLİŞKİSİ. Manas Journal of Social Studies, 8(4), 3187 - 3213.
Chicago Büyükcebeci Ayça ÇOCUKLUK ÇAĞI ÖRSELENME YAŞANTILARININ YARATICI KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ VE ALEKSİTİMİ İLE İLİŞKİSİ. Manas Journal of Social Studies 8, no.4 (2019): 3187 - 3213.
MLA Büyükcebeci Ayça ÇOCUKLUK ÇAĞI ÖRSELENME YAŞANTILARININ YARATICI KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ VE ALEKSİTİMİ İLE İLİŞKİSİ. Manas Journal of Social Studies, vol.8, no.4, 2019, ss.3187 - 3213.
AMA Büyükcebeci A ÇOCUKLUK ÇAĞI ÖRSELENME YAŞANTILARININ YARATICI KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ VE ALEKSİTİMİ İLE İLİŞKİSİ. Manas Journal of Social Studies. 2019; 8(4): 3187 - 3213.
Vancouver Büyükcebeci A ÇOCUKLUK ÇAĞI ÖRSELENME YAŞANTILARININ YARATICI KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ VE ALEKSİTİMİ İLE İLİŞKİSİ. Manas Journal of Social Studies. 2019; 8(4): 3187 - 3213.
IEEE Büyükcebeci A "ÇOCUKLUK ÇAĞI ÖRSELENME YAŞANTILARININ YARATICI KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ VE ALEKSİTİMİ İLE İLİŞKİSİ." Manas Journal of Social Studies, 8, ss.3187 - 3213, 2019.
ISNAD Büyükcebeci, Ayça. "ÇOCUKLUK ÇAĞI ÖRSELENME YAŞANTILARININ YARATICI KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ VE ALEKSİTİMİ İLE İLİŞKİSİ". Manas Journal of Social Studies 8/4 (2019), 3187-3213.