Yıl: 2019 Cilt: 9 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 271 - 290 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 08-12-2022

Psikolojik Danışman Eğitiminde Süpervizyon: Türkiye’deki Mevcut Durumun ve Standartların Araştırılması

Öz:
Süpervizyon, psikolojik danışma ve psikolojik danışman eğitiminin ana unsurlarından biridir. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki psikolojik danışman eğitimi programları, psikolojik danışmanlık eğitim müfredatının pratik bölümü olarak öğrencilerin süpervizyon altında danışmanlık uygulamasını ve stajını tamamlamalarını zorunlu tutmaktadır. Ancak, supervizyon Türkiye'de oldukça yeni bir alandır. Bu makale, süpervizyonun temelini, uluslararası ve ulusal standartlarla birlikte açıklar. Daha sonra, süpervizör ve psikolojik danışman adayının süpervizyon sürecindeki rolünü ele alır ve sıkça kullanılan süpervizyon modellerini kısaca açıklar. Türkiye'de klinik süpervizyonun güncel durumunu ve artan süpervizyon literatürünü 2010-2019 yılları arasında yayınlanmış süpervizyon ile ilgili makaleleri inceleyerek açıklar. Daha sonra ulusal standartlardaki süpervizyon eksikliğini ve süpervizyondaki sınırlılıkları tartışır. En son kısımda ise psikolojik danışma alanındaki eğitimciler, karar vericiler ve gelecek araştırmacılar için tavsiyeler sunar.
Anahtar Kelime: Süpervizyon Akreditasyon Psikolojik Danışmanlık Psikolojik Danışman Eğitimi Standart

Supervision in Counselor Education: Exploration of Current Status and Standards in Turkey

Öz:
Supervision is one of the main elements of counseling and counselor education, and counselor education programs require counselor trainees to complete practicum and internship under supervision as a practical part of counselor education curriculum in the United States. However, supervision is a fairly new concept in Turkey. This paper explains the foundation of supervision along with its international and national standards. Then, the paper addresses the role of the supervisee and the supervisor as well as providing a brief explanation of supervision models that are commonly being used. The current state of clinical supervision and growing supervision literature in Turkey are being explored by providing a discussion and a review of supervision related studies in Turkey from 2010 to 2019. Further, the lack of national standards for supervision and limitations of supervision are discussed. In the end, recommendations for counselor educators, policymakers, and future researchers are presented.
Anahtar Kelime: Supervision Accreditation Counseling Counselor Education Standard

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA Kalkan B, Can N (2019). Psikolojik Danışman Eğitiminde Süpervizyon: Türkiye’deki Mevcut Durumun ve Standartların Araştırılması. , 271 - 290.
Chicago Kalkan Bilal,Can Nesime Psikolojik Danışman Eğitiminde Süpervizyon: Türkiye’deki Mevcut Durumun ve Standartların Araştırılması. (2019): 271 - 290.
MLA Kalkan Bilal,Can Nesime Psikolojik Danışman Eğitiminde Süpervizyon: Türkiye’deki Mevcut Durumun ve Standartların Araştırılması. , 2019, ss.271 - 290.
AMA Kalkan B,Can N Psikolojik Danışman Eğitiminde Süpervizyon: Türkiye’deki Mevcut Durumun ve Standartların Araştırılması. . 2019; 271 - 290.
Vancouver Kalkan B,Can N Psikolojik Danışman Eğitiminde Süpervizyon: Türkiye’deki Mevcut Durumun ve Standartların Araştırılması. . 2019; 271 - 290.
IEEE Kalkan B,Can N "Psikolojik Danışman Eğitiminde Süpervizyon: Türkiye’deki Mevcut Durumun ve Standartların Araştırılması." , ss.271 - 290, 2019.
ISNAD Kalkan, Bilal - Can, Nesime. "Psikolojik Danışman Eğitiminde Süpervizyon: Türkiye’deki Mevcut Durumun ve Standartların Araştırılması". (2019), 271-290.
APA Kalkan B, Can N (2019). Psikolojik Danışman Eğitiminde Süpervizyon: Türkiye’deki Mevcut Durumun ve Standartların Araştırılması. Adıyaman Üniversitesi Eğitim Bilimleri Dergisi, 9(2), 271 - 290.
Chicago Kalkan Bilal,Can Nesime Psikolojik Danışman Eğitiminde Süpervizyon: Türkiye’deki Mevcut Durumun ve Standartların Araştırılması. Adıyaman Üniversitesi Eğitim Bilimleri Dergisi 9, no.2 (2019): 271 - 290.
MLA Kalkan Bilal,Can Nesime Psikolojik Danışman Eğitiminde Süpervizyon: Türkiye’deki Mevcut Durumun ve Standartların Araştırılması. Adıyaman Üniversitesi Eğitim Bilimleri Dergisi, vol.9, no.2, 2019, ss.271 - 290.
AMA Kalkan B,Can N Psikolojik Danışman Eğitiminde Süpervizyon: Türkiye’deki Mevcut Durumun ve Standartların Araştırılması. Adıyaman Üniversitesi Eğitim Bilimleri Dergisi. 2019; 9(2): 271 - 290.
Vancouver Kalkan B,Can N Psikolojik Danışman Eğitiminde Süpervizyon: Türkiye’deki Mevcut Durumun ve Standartların Araştırılması. Adıyaman Üniversitesi Eğitim Bilimleri Dergisi. 2019; 9(2): 271 - 290.
IEEE Kalkan B,Can N "Psikolojik Danışman Eğitiminde Süpervizyon: Türkiye’deki Mevcut Durumun ve Standartların Araştırılması." Adıyaman Üniversitesi Eğitim Bilimleri Dergisi, 9, ss.271 - 290, 2019.
ISNAD Kalkan, Bilal - Can, Nesime. "Psikolojik Danışman Eğitiminde Süpervizyon: Türkiye’deki Mevcut Durumun ve Standartların Araştırılması". Adıyaman Üniversitesi Eğitim Bilimleri Dergisi 9/2 (2019), 271-290.