Sınıf Öğretmenlerin Epistemolojik İnançları ve Düşünme Becerilerinin Öğretimine Yönelik Sınıf İçi Uygulamaları

Yıl: 2017 Cilt: 6 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 1747 - 1773 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Sınıf Öğretmenlerin Epistemolojik İnançları ve Düşünme Becerilerinin Öğretimine Yönelik Sınıf İçi Uygulamaları

Öz:
Bu çalışmanın amacı, sınıf öğretmenlerinin epistemolojik inançları ile düşünme becerilerinin öğretimine yönelik sınıf içi uygulamaları arasındaki ilişkinin belirlenmesidir. Araştırmanın örneklemini oransız küme örneklemesi yoluyla belirlenen 148 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak Epistemolojik İnançlar Ölçeği ile Öğretmenlerin Düşünme Becerilerinin Öğretimine Yönelik Sınıf İçi Uygulamalar Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın temel bulguları şöyledir: Öğretmenler öğrenme süreci bilgiden kuşkulanma ve öğrenme çabasıyla ilgili yüksek epistemolojik inanca sahip iken, bilginin kesinliğiyle ilgili orta düzeyde, doğuştan sabit yetenek boyutuna ilişkin düşük düzeyde epistemolojik inanca sahiptirler. Öğretmenlerin düşünme becerilerinin öğretimine ilişkin sınıf içi uygulamaları ile ilgili düşünmeyi destekleme ve öğretim etkinlikleri boyutuna ilişkin yüksek düzeyde uygulamalar yaptıkları, programa bağlılık ve otoriteyi temsil boyutlarında orta düzeyde uygulamalar yaptıkları belirlenmiştir. Sınıf öğretmenlerinin epistemolojik inançları onların düşünme becerilerinin öğretimine yönelik yaptıkları sınıf içi uygulamaların önemli yordayıcısıdır.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Matematik

Classroom Teachers' Epistemological Beliefs and Their Classroom Practices for Teaching Thinking Skills

Öz:
The purpose of the study is to determine the relationship between classroom teachers' epistemological beliefs and their classroom practices for teaching thinking skills. The sample of the study specified through the disproportioned cluster sampling is comprised of 148 classroom teachers. The scales of Teachers' Epistemological Beliefs and Teachers' Classroom Practices for Teaching Thinking Skills were employed in data collection. The major findings are: The teachers have a high level of epistemological beliefs about learning process-doubt on authority/expert knowledge and learning effort/process and have a medium level of beliefs about certainty of knowledge and a low level of beliefs about innate/fixed ability. The teachers carry out practices at a high level as regards supporting thinking and instructional activities, they conduct practices at a medium level related to adherence to the curriculum and dependency on authority. The teachers' epistemological beliefs are a significant predictor of their classroom practices for teaching thinking skills.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Matematik
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
0
0
0
APA Ekinci N, tican c (2017). Sınıf Öğretmenlerin Epistemolojik İnançları ve Düşünme Becerilerinin Öğretimine Yönelik Sınıf İçi Uygulamaları. , 1747 - 1773.
Chicago Ekinci Necla,tican canses Sınıf Öğretmenlerin Epistemolojik İnançları ve Düşünme Becerilerinin Öğretimine Yönelik Sınıf İçi Uygulamaları. (2017): 1747 - 1773.
MLA Ekinci Necla,tican canses Sınıf Öğretmenlerin Epistemolojik İnançları ve Düşünme Becerilerinin Öğretimine Yönelik Sınıf İçi Uygulamaları. , 2017, ss.1747 - 1773.
AMA Ekinci N,tican c Sınıf Öğretmenlerin Epistemolojik İnançları ve Düşünme Becerilerinin Öğretimine Yönelik Sınıf İçi Uygulamaları. . 2017; 1747 - 1773.
Vancouver Ekinci N,tican c Sınıf Öğretmenlerin Epistemolojik İnançları ve Düşünme Becerilerinin Öğretimine Yönelik Sınıf İçi Uygulamaları. . 2017; 1747 - 1773.
IEEE Ekinci N,tican c "Sınıf Öğretmenlerin Epistemolojik İnançları ve Düşünme Becerilerinin Öğretimine Yönelik Sınıf İçi Uygulamaları." , ss.1747 - 1773, 2017.
ISNAD Ekinci, Necla - tican, canses. "Sınıf Öğretmenlerin Epistemolojik İnançları ve Düşünme Becerilerinin Öğretimine Yönelik Sınıf İçi Uygulamaları". (2017), 1747-1773.
APA Ekinci N, tican c (2017). Sınıf Öğretmenlerin Epistemolojik İnançları ve Düşünme Becerilerinin Öğretimine Yönelik Sınıf İçi Uygulamaları. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 6(3), 1747 - 1773.
Chicago Ekinci Necla,tican canses Sınıf Öğretmenlerin Epistemolojik İnançları ve Düşünme Becerilerinin Öğretimine Yönelik Sınıf İçi Uygulamaları. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi 6, no.3 (2017): 1747 - 1773.
MLA Ekinci Necla,tican canses Sınıf Öğretmenlerin Epistemolojik İnançları ve Düşünme Becerilerinin Öğretimine Yönelik Sınıf İçi Uygulamaları. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, vol.6, no.3, 2017, ss.1747 - 1773.
AMA Ekinci N,tican c Sınıf Öğretmenlerin Epistemolojik İnançları ve Düşünme Becerilerinin Öğretimine Yönelik Sınıf İçi Uygulamaları. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi. 2017; 6(3): 1747 - 1773.
Vancouver Ekinci N,tican c Sınıf Öğretmenlerin Epistemolojik İnançları ve Düşünme Becerilerinin Öğretimine Yönelik Sınıf İçi Uygulamaları. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi. 2017; 6(3): 1747 - 1773.
IEEE Ekinci N,tican c "Sınıf Öğretmenlerin Epistemolojik İnançları ve Düşünme Becerilerinin Öğretimine Yönelik Sınıf İçi Uygulamaları." İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 6, ss.1747 - 1773, 2017.
ISNAD Ekinci, Necla - tican, canses. "Sınıf Öğretmenlerin Epistemolojik İnançları ve Düşünme Becerilerinin Öğretimine Yönelik Sınıf İçi Uygulamaları". İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi 6/3 (2017), 1747-1773.