Yıl: 2017 Cilt: 13 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 550 - 560 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Sınıf ve Okul Öncesi Öğretmen Adaylarının Çokkültürlü Eğitime Yönelik Tutumları ile Kültürlerarası Duyarlılıkları Arasındaki İlişki: Uludağ Üniversitesi Örneği

Öz:
Bu araştırmada, sınıf ve okul öncesi öğretmenliği öğretmen adaylarının çokkültürlü eğitime yönelik tutumları ile kültürlerarası duyarlılıkları arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda öğretmen adaylarının öğrenim gördükleri anabilim dalı ve büyüdükleri yerleşim yeri değişkenlerine göre çokkültürlü eğitime yönelik tutumları ve kültürlerarası duyarlılıklarında farklılık olup olmadığı incelenmiştir. Araştırmada durum saptamaya yönelik genel tarama modeli kullanılmıştır. Çalışma grubu Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesine devam eden 110 sınıf ve 103 okul öncesi öğretmenliği öğretmen adaylarından oluşmaktadır. Araştırmada kişisel bilgi formu, Çok Kültürlü Eğitime Yönelik Tutum Ölçeği ve Kültürlerarası Duyarlılık Ölçeği kullanılmıştır. Öğretmen adaylarının çok kültürlü eğitime yönelik tutumlarını ve kültürlerarası duyarlılık düzeylerinin belirlenmesi amacıyla yapılan Kolmogorov-Smirnov normallik testi sonucunda dağılımın normal olmadığı saptanmıştır. Bu nedenle Kruskall Wallis-H (KWH) ve Mann Whitney U (U) testleri uygulanmıştır. Ayrıca öğretmen adaylarının çokkültürlü eğitime yönelik tutumları ile kültürlerarası duyarlılıkları arasındaki ilişki korelasyon analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda sınıf ve okul öncesi öğretmenliği öğretmen adaylarının çok kültürlü eğitime yönelik tutumları ile kültürlerarası duyarlılık düzeyleri arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca öğretmen adaylarının çok kültürlü eğitime yönelik tutumları ve kültürlerarası duyarlılık düzeylerinin öğrenim gördükleri anabilim dalına ve büyüdükleri yerleşim yerine göre anlamlı bir farklılığa yol açmadığı tespit edilmiştir.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Matematik

The Relationship Between The Attitudes of Classroom and Preschool Teacher Candidates Towards Multicultural Education and Their Intercultural Sensitivities: Sample of Uludag University

Öz:
The purpose of this study is to investigate the relationship between the attitudes of preschool and classroom teacher candidates towards multicultural education and their intercultural sensitivity. With this aim the attitudes of teacher candidates towards multicultural education according to their departments and surrounding environment is analyzed and determined if there is a difference between their intercultural sensitivities. General screening model was used in the research. The sample of the research was formed of 110 classroom and 103 preschool teacher candidates studying at Uludag University Faculty of Education. Personal Information Form, Multicultural Education Attitude Scale and Intercultural Sensitivity Scale were used. The distribution was determined to be normal as a result of Kolmogorov-Smirnov normality test. Therefore, Kruskall Wallis-H (KWH) and Mann Whitney U (MWU) test was used. Also, correlation analysis was used in order to determine the relationship between the attitudes of classroom and preschool teacher candidates towards multicultural education and their intercultural sensitivity levels. It was determined as a result of the study that the attitudes of classroom and preschool teacher candidates towards multicultural education and their intercultural sensitivities are high and there is a significant relation between these two attitudes in a positive way. A significant difference wasn't found between the attitudes of teacher candidates towards multicultural education and their intercultural sensitivity levels according to their departments and surrounding environment.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Matematik
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA ONUR SEZER G, Bagceli Kahraman P (2017). Sınıf ve Okul Öncesi Öğretmen Adaylarının Çokkültürlü Eğitime Yönelik Tutumları ile Kültürlerarası Duyarlılıkları Arasındaki İlişki: Uludağ Üniversitesi Örneği. , 550 - 560.
Chicago ONUR SEZER GÖNÜL,Bagceli Kahraman Pinar Sınıf ve Okul Öncesi Öğretmen Adaylarının Çokkültürlü Eğitime Yönelik Tutumları ile Kültürlerarası Duyarlılıkları Arasındaki İlişki: Uludağ Üniversitesi Örneği. (2017): 550 - 560.
MLA ONUR SEZER GÖNÜL,Bagceli Kahraman Pinar Sınıf ve Okul Öncesi Öğretmen Adaylarının Çokkültürlü Eğitime Yönelik Tutumları ile Kültürlerarası Duyarlılıkları Arasındaki İlişki: Uludağ Üniversitesi Örneği. , 2017, ss.550 - 560.
AMA ONUR SEZER G,Bagceli Kahraman P Sınıf ve Okul Öncesi Öğretmen Adaylarının Çokkültürlü Eğitime Yönelik Tutumları ile Kültürlerarası Duyarlılıkları Arasındaki İlişki: Uludağ Üniversitesi Örneği. . 2017; 550 - 560.
Vancouver ONUR SEZER G,Bagceli Kahraman P Sınıf ve Okul Öncesi Öğretmen Adaylarının Çokkültürlü Eğitime Yönelik Tutumları ile Kültürlerarası Duyarlılıkları Arasındaki İlişki: Uludağ Üniversitesi Örneği. . 2017; 550 - 560.
IEEE ONUR SEZER G,Bagceli Kahraman P "Sınıf ve Okul Öncesi Öğretmen Adaylarının Çokkültürlü Eğitime Yönelik Tutumları ile Kültürlerarası Duyarlılıkları Arasındaki İlişki: Uludağ Üniversitesi Örneği." , ss.550 - 560, 2017.
ISNAD ONUR SEZER, GÖNÜL - Bagceli Kahraman, Pinar. "Sınıf ve Okul Öncesi Öğretmen Adaylarının Çokkültürlü Eğitime Yönelik Tutumları ile Kültürlerarası Duyarlılıkları Arasındaki İlişki: Uludağ Üniversitesi Örneği". (2017), 550-560.
APA ONUR SEZER G, Bagceli Kahraman P (2017). Sınıf ve Okul Öncesi Öğretmen Adaylarının Çokkültürlü Eğitime Yönelik Tutumları ile Kültürlerarası Duyarlılıkları Arasındaki İlişki: Uludağ Üniversitesi Örneği. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 13(2), 550 - 560.
Chicago ONUR SEZER GÖNÜL,Bagceli Kahraman Pinar Sınıf ve Okul Öncesi Öğretmen Adaylarının Çokkültürlü Eğitime Yönelik Tutumları ile Kültürlerarası Duyarlılıkları Arasındaki İlişki: Uludağ Üniversitesi Örneği. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 13, no.2 (2017): 550 - 560.
MLA ONUR SEZER GÖNÜL,Bagceli Kahraman Pinar Sınıf ve Okul Öncesi Öğretmen Adaylarının Çokkültürlü Eğitime Yönelik Tutumları ile Kültürlerarası Duyarlılıkları Arasındaki İlişki: Uludağ Üniversitesi Örneği. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, vol.13, no.2, 2017, ss.550 - 560.
AMA ONUR SEZER G,Bagceli Kahraman P Sınıf ve Okul Öncesi Öğretmen Adaylarının Çokkültürlü Eğitime Yönelik Tutumları ile Kültürlerarası Duyarlılıkları Arasındaki İlişki: Uludağ Üniversitesi Örneği. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2017; 13(2): 550 - 560.
Vancouver ONUR SEZER G,Bagceli Kahraman P Sınıf ve Okul Öncesi Öğretmen Adaylarının Çokkültürlü Eğitime Yönelik Tutumları ile Kültürlerarası Duyarlılıkları Arasındaki İlişki: Uludağ Üniversitesi Örneği. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2017; 13(2): 550 - 560.
IEEE ONUR SEZER G,Bagceli Kahraman P "Sınıf ve Okul Öncesi Öğretmen Adaylarının Çokkültürlü Eğitime Yönelik Tutumları ile Kültürlerarası Duyarlılıkları Arasındaki İlişki: Uludağ Üniversitesi Örneği." Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 13, ss.550 - 560, 2017.
ISNAD ONUR SEZER, GÖNÜL - Bagceli Kahraman, Pinar. "Sınıf ve Okul Öncesi Öğretmen Adaylarının Çokkültürlü Eğitime Yönelik Tutumları ile Kültürlerarası Duyarlılıkları Arasındaki İlişki: Uludağ Üniversitesi Örneği". Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 13/2 (2017), 550-560.