Yıl: 2017 Cilt: 10 Sayı: 4 Sayfa Aralığı: 251 - 259 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Bir Üniversite Hastanesinde Görevli Hemşirelerin Problem Çözme Beceri Düzeylerinin İncelenmesi

Öz:
Giriş: Hizmet sektörünün en özellikli alanlarından biri olan sağlık hizmetlerinde görev alan kişiler sürekli problemlerle karşılaşmakta ve bunları çözmek durumunda kalmaktadır. Sağlık kuruluşlarında sunulan hizmetin etkili olabilmesi için bu kuruluşlardaki çalışanların problem çözme becerilerinin ne düzeyde olduğunun belirlenmesi ve bunların geliştirilmesi önem arz etmektedir. Amaç: Bu araştırmada Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'nde görev yapan hemşirelerin problem çözme becerisi düzeyinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Problem çözme beceri düzeylerinin ölçülmesinde Heppner ve Petersen (1982) tarafından geliştirilmiş olan Problem Çözme Envanteri kullanılmıştır. Hastanede çalışan hemşirelerden tam sayım yöntemiyle veri toplanmaya çalışılmıştır. Araştırma evrenini oluşturan 770 hemşireyle görüşülmüş, fakat gönüllülük esas olduğu için ve iş yoğunluğundan dolayı çalışmaya 382 hemşire katılmıştır. Elde edilen veriler istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Araştırmaya katılan hemşirelerin problem çözme becerilerinin orta düzeyde olduğu, ayrıca konuyla ilgili eğitim alma, hemşirelerin çalışma pozisyonu, yardım alınan kişi ve kıdem yılına göre beceri düzeyinin farklılaştığı bulunmuştur. Sonuç: Hemşirelerin kendi algıları üzerinden ölçülen problem çözme beceri düzeylerinin orta düzeyde olduğu, fakat envanter puanlaması açısından değerlendirildiğinde bunun daha da geliştirilebileceği görülmüştür. Ayrıca bulgular doğrultusunda yönetsel hiyerarşinin problem çözme açısından da korunduğu ve problem çözmede yardımcı olduğu belirlenmiştir. Bunun dışında kurumun yönetimi için bazı öneriler de getirilmiştir.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Hemşirelik

Analysis of Problem Solving Skill Levels of Nurses Working in a University Hospital

Öz:
Giriş: Hizmet sektörünün en özellikli alanlarından biri olan sağlık hizmetlerinde görev alan kişiler sürekli problemlerle karşılaşmakta vebunları çözmek durumunda kalmaktadır. Sağlık kuruluşlarında sunulan hizmetin etkili olabilmesi için bu kuruluşlardaki çalışanların problemçözme becerilerinin ne düzeyde olduğunun belirlenmesi ve bunların geliştirilmesi önem arz etmektedir. Amaç: Bu araştırmada Dokuz EylülÜniversitesi Hastanesi’nde görev yapan hemşirelerin problem çözme becerisi düzeyinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Problemçözme beceri düzeylerinin ölçülmesinde Heppner ve Petersen (1982) tarafından geliştirilmiş olan Problem Çözme Envanteri kullanılmıştır.Hastanede çalışan hemşirelerden tam sayım yöntemiyle veri toplanmaya çalışılmıştır. Araştırma evrenini oluşturan 770 hemşireylegörüşülmüş, fakat gönüllülük esas olduğu için ve iş yoğunluğundan dolayı çalışmaya 382 hemşire katılmıştır. Elde edilen veriler istatistikselolarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Araştırmaya katılan hemşirelerin problem çözme becerilerinin orta düzeyde olduğu, ayrıca konuylailgili eğitim alma, hemşirelerin çalışma pozisyonu, yardım alınan kişi ve kıdem yılına göre beceri düzeyinin farklılaştığı bulunmuştur.Sonuç: Hemşirelerin kendi algıları üzerinden ölçülen problem çözme beceri düzeylerinin orta düzeyde olduğu, fakat envanter puanlamasıaçısından değerlendirildiğinde bunun daha da geliştirilebileceği görülmüştür. Ayrıca bulgular doğrultusunda yönetsel hiyerarşinin problemçözme açısından da korunduğu ve problem çözmede yardımcı olduğu belirlenmiştir. Bunun dışında kurumun yönetimi için bazı öneriler degetirilmiştir.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Hemşirelik
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA çelenk o, Topoyan M (2017). Bir Üniversite Hastanesinde Görevli Hemşirelerin Problem Çözme Beceri Düzeylerinin İncelenmesi. , 251 - 259.
Chicago çelenk olcay,Topoyan Mert Bir Üniversite Hastanesinde Görevli Hemşirelerin Problem Çözme Beceri Düzeylerinin İncelenmesi. (2017): 251 - 259.
MLA çelenk olcay,Topoyan Mert Bir Üniversite Hastanesinde Görevli Hemşirelerin Problem Çözme Beceri Düzeylerinin İncelenmesi. , 2017, ss.251 - 259.
AMA çelenk o,Topoyan M Bir Üniversite Hastanesinde Görevli Hemşirelerin Problem Çözme Beceri Düzeylerinin İncelenmesi. . 2017; 251 - 259.
Vancouver çelenk o,Topoyan M Bir Üniversite Hastanesinde Görevli Hemşirelerin Problem Çözme Beceri Düzeylerinin İncelenmesi. . 2017; 251 - 259.
IEEE çelenk o,Topoyan M "Bir Üniversite Hastanesinde Görevli Hemşirelerin Problem Çözme Beceri Düzeylerinin İncelenmesi." , ss.251 - 259, 2017.
ISNAD çelenk, olcay - Topoyan, Mert. "Bir Üniversite Hastanesinde Görevli Hemşirelerin Problem Çözme Beceri Düzeylerinin İncelenmesi". (2017), 251-259.
APA çelenk o, Topoyan M (2017). Bir Üniversite Hastanesinde Görevli Hemşirelerin Problem Çözme Beceri Düzeylerinin İncelenmesi. Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Elektronik Dergisi, 10(4), 251 - 259.
Chicago çelenk olcay,Topoyan Mert Bir Üniversite Hastanesinde Görevli Hemşirelerin Problem Çözme Beceri Düzeylerinin İncelenmesi. Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Elektronik Dergisi 10, no.4 (2017): 251 - 259.
MLA çelenk olcay,Topoyan Mert Bir Üniversite Hastanesinde Görevli Hemşirelerin Problem Çözme Beceri Düzeylerinin İncelenmesi. Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Elektronik Dergisi, vol.10, no.4, 2017, ss.251 - 259.
AMA çelenk o,Topoyan M Bir Üniversite Hastanesinde Görevli Hemşirelerin Problem Çözme Beceri Düzeylerinin İncelenmesi. Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Elektronik Dergisi. 2017; 10(4): 251 - 259.
Vancouver çelenk o,Topoyan M Bir Üniversite Hastanesinde Görevli Hemşirelerin Problem Çözme Beceri Düzeylerinin İncelenmesi. Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Elektronik Dergisi. 2017; 10(4): 251 - 259.
IEEE çelenk o,Topoyan M "Bir Üniversite Hastanesinde Görevli Hemşirelerin Problem Çözme Beceri Düzeylerinin İncelenmesi." Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Elektronik Dergisi, 10, ss.251 - 259, 2017.
ISNAD çelenk, olcay - Topoyan, Mert. "Bir Üniversite Hastanesinde Görevli Hemşirelerin Problem Çözme Beceri Düzeylerinin İncelenmesi". Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Elektronik Dergisi 10/4 (2017), 251-259.