Yıl: 2017 Cilt: 18 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 79 - 98 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

İçsel Pazarlama Faaliyetlerinin İş Tatmini ve Örgütsel Bağlılık Üzerindeki Doğrudan Etkisi: Bir Kamu Bankası Örneği

Öz:
Bu çalışmanın amacı, kamu bankacılığında uygulanan içsel pazarlama faaliyetlerinin iş tatmini ve örgütsel bağlılık üzerindeki doğrudan etkisini ölçmektir. Araştırma kapsamında kamu bankacılığının seçilmesinin nedenleri, içsel pazarlama faaliyetlerinin kamu sektöründe özel sektöre nazaran pek uygulanmaması ve kamu bankacılığının diğer kamu kurumlarına nazaran literatürde daha az çalışılmış olmasıdır. Araştırma, bir kamu bankasında çalışan 200 kişiyle e-posta yoluyla anket yöntemi kullanılarak yapılmıştır. Hipotez testleri sonucunda, içsel pazarlamanın iş tatmini ve örgütsel bağlılık üzerinde anlamlı ve olumlu bir etkisi olduğu tespit edilmiştir. İçsel pazarlama örgütsel bağlılıktaki değişimin % 43,3'ünü, iş tatminindeki değişimin % 35,6'sını açıklamaktadır
Anahtar Kelime:

Konular: İş İletişim İşletme Kamu Yönetimi Halkla İlişkiler İktisat İşletme Finans

Direct Effects of Internal Marketing Activities on Job Satisfaction and Organizational Commitment: A Public Bank Example

Öz:
The aim of this study is to measure the direct effects of internal marketing activities applied in public banking on job satisfaction and organizational commitment. The reasons for choosing public banking within this research are the facts that internal marketing activities are not implemented much in public sector compared to private sector, and public banking is studied less in the literature compared to other public institutions. The research was conducted via e-mail survey technique with 200 employees who work for a public bank. It is found that internal marketing activities have significant and positive effects on job satisfaction and organizational commitment. Internal marketing explained 43,3 % of variance in organizational commitment and 35,6 % of variance in job satisfaction
Anahtar Kelime:

Konular: İş İletişim İşletme Kamu Yönetimi Halkla İlişkiler İktisat İşletme Finans
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA KURSUNLUOGLU YARIMOGLU E, ERSÖNMEZ N (2017). İçsel Pazarlama Faaliyetlerinin İş Tatmini ve Örgütsel Bağlılık Üzerindeki Doğrudan Etkisi: Bir Kamu Bankası Örneği. , 79 - 98.
Chicago KURSUNLUOGLU YARIMOGLU Emel,ERSÖNMEZ Nihan İçsel Pazarlama Faaliyetlerinin İş Tatmini ve Örgütsel Bağlılık Üzerindeki Doğrudan Etkisi: Bir Kamu Bankası Örneği. (2017): 79 - 98.
MLA KURSUNLUOGLU YARIMOGLU Emel,ERSÖNMEZ Nihan İçsel Pazarlama Faaliyetlerinin İş Tatmini ve Örgütsel Bağlılık Üzerindeki Doğrudan Etkisi: Bir Kamu Bankası Örneği. , 2017, ss.79 - 98.
AMA KURSUNLUOGLU YARIMOGLU E,ERSÖNMEZ N İçsel Pazarlama Faaliyetlerinin İş Tatmini ve Örgütsel Bağlılık Üzerindeki Doğrudan Etkisi: Bir Kamu Bankası Örneği. . 2017; 79 - 98.
Vancouver KURSUNLUOGLU YARIMOGLU E,ERSÖNMEZ N İçsel Pazarlama Faaliyetlerinin İş Tatmini ve Örgütsel Bağlılık Üzerindeki Doğrudan Etkisi: Bir Kamu Bankası Örneği. . 2017; 79 - 98.
IEEE KURSUNLUOGLU YARIMOGLU E,ERSÖNMEZ N "İçsel Pazarlama Faaliyetlerinin İş Tatmini ve Örgütsel Bağlılık Üzerindeki Doğrudan Etkisi: Bir Kamu Bankası Örneği." , ss.79 - 98, 2017.
ISNAD KURSUNLUOGLU YARIMOGLU, Emel - ERSÖNMEZ, Nihan. "İçsel Pazarlama Faaliyetlerinin İş Tatmini ve Örgütsel Bağlılık Üzerindeki Doğrudan Etkisi: Bir Kamu Bankası Örneği". (2017), 79-98.
APA KURSUNLUOGLU YARIMOGLU E, ERSÖNMEZ N (2017). İçsel Pazarlama Faaliyetlerinin İş Tatmini ve Örgütsel Bağlılık Üzerindeki Doğrudan Etkisi: Bir Kamu Bankası Örneği. Doğuş Üniversitesi Dergisi, 18(1), 79 - 98.
Chicago KURSUNLUOGLU YARIMOGLU Emel,ERSÖNMEZ Nihan İçsel Pazarlama Faaliyetlerinin İş Tatmini ve Örgütsel Bağlılık Üzerindeki Doğrudan Etkisi: Bir Kamu Bankası Örneği. Doğuş Üniversitesi Dergisi 18, no.1 (2017): 79 - 98.
MLA KURSUNLUOGLU YARIMOGLU Emel,ERSÖNMEZ Nihan İçsel Pazarlama Faaliyetlerinin İş Tatmini ve Örgütsel Bağlılık Üzerindeki Doğrudan Etkisi: Bir Kamu Bankası Örneği. Doğuş Üniversitesi Dergisi, vol.18, no.1, 2017, ss.79 - 98.
AMA KURSUNLUOGLU YARIMOGLU E,ERSÖNMEZ N İçsel Pazarlama Faaliyetlerinin İş Tatmini ve Örgütsel Bağlılık Üzerindeki Doğrudan Etkisi: Bir Kamu Bankası Örneği. Doğuş Üniversitesi Dergisi. 2017; 18(1): 79 - 98.
Vancouver KURSUNLUOGLU YARIMOGLU E,ERSÖNMEZ N İçsel Pazarlama Faaliyetlerinin İş Tatmini ve Örgütsel Bağlılık Üzerindeki Doğrudan Etkisi: Bir Kamu Bankası Örneği. Doğuş Üniversitesi Dergisi. 2017; 18(1): 79 - 98.
IEEE KURSUNLUOGLU YARIMOGLU E,ERSÖNMEZ N "İçsel Pazarlama Faaliyetlerinin İş Tatmini ve Örgütsel Bağlılık Üzerindeki Doğrudan Etkisi: Bir Kamu Bankası Örneği." Doğuş Üniversitesi Dergisi, 18, ss.79 - 98, 2017.
ISNAD KURSUNLUOGLU YARIMOGLU, Emel - ERSÖNMEZ, Nihan. "İçsel Pazarlama Faaliyetlerinin İş Tatmini ve Örgütsel Bağlılık Üzerindeki Doğrudan Etkisi: Bir Kamu Bankası Örneği". Doğuş Üniversitesi Dergisi 18/1 (2017), 79-98.