Bir Bilim Kampının 8. Sınıf Öğrencilerinin STEM Başarılarına, Fen Motivasyonlarına ve Üstbilişsel Farkındalıklarına Etkisinin İncelenmesi

Yıl: 2018 Cilt: 7 Sayı: 5 Sayfa Aralığı: 304 - 327 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 17-03-2020

Bir Bilim Kampının 8. Sınıf Öğrencilerinin STEM Başarılarına, Fen Motivasyonlarına ve Üstbilişsel Farkındalıklarına Etkisinin İncelenmesi

Öz:
Bu araştırmanın amacı, TÜBİTAK- 4004 desteği ile gerçekleştirilen bir bilim kampındaki STEM(Fen-Teknoloji-Mühendislik-Matematik) etkinliklerinin 8. sınıf öğrencilerinin STEMbaşarılarına, fene yönelik motivasyonlarına ve üstbilişsel farkındalıklarına etkisini incelemektir.Araştırmanın hedef kitlesini Karaman ilinin farklı beldelerinden 26 öğrenci oluşturmaktadır.Araştırmada deneme öncesi modellerden tek grup ön test son test deseni; veri toplama aracıolarak ise STEM Başarı Testi, Fen Öğrenmeye Yönelik Motivasyon Ölçeği (FÖYMÖ) veÜstbilişsel Farkındalık Ölçeği (ÜFÖ) kullanılmıştır. Verilerin SPSS 24 programında bağımlı ttestikullanılarak anlamlılık düzeyleri test edilmiş, STEM etkinliğinin etki değerleri vebüyüklüğü için ise Cohen değerlerine bakılmıştır. STEM başarısı, fen motivasyonu ve üstbilişselfarkındalık arasındaki ilişki için Pearson korelasyonuna, fen motivasyonu ile üstbilişselfakındalığın STEM başarısını yordama gücünü ortaya koymak için ise doğrusal çoklu regresyonanalizi yapılmıştır. Araştırma sonunda, STEM etkinliklerinin STEM başarısını anlamlı düzeydeartırdığı, STEM başarısı ile fen motivasyonu ve bilişüstü farkındalığın yüksek düzeyde birkorelasyona ve üstbilişsel farkındalığın STEM başarısını yordamada anlamlı bir etkiye sahipolduğu ortaya konmuştur.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları

An Investigation of the Effects of a Science Camp on the STEM Achievements, Science Motivations and Metacognitive Awareness of 8th Grade Students

Öz:
The present study aims to investigate the effects of STEM activities conducted in a science camp on the STEM achievements, science motivations and metacognitive awareness of 8th grade students. Target population of the study consists of 26 students from different parts of the city of Karaman, Turkey. In this study, one-group pretest-posttest pattern was used which is one of the pre-test models. STEM AT, SMTSQ, MAS were used as data collection tools. Levels of significance were tested in SPSS 24 by using t-test, while for the effect values and effect sizes of STEM activities, Cohen values were searched. In order to ascertain the relationship between STEM success, science motivation and metacognitive awareness Pearson correlation was used; and to reveal the power of meta-cognitive awareness and science motivation to predict STEM success, linear multiple regression analysis was made. Based on the study, it may be said that (1) STEM activities significantly increased STEM achievement; (2) STEM achievement, science motivation and metacognitive awareness had a high correlation; and (3) metacognitive awareness had an important effect on predicting STEM success.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA Cevik M, ABDIOGLU C (2018). Bir Bilim Kampının 8. Sınıf Öğrencilerinin STEM Başarılarına, Fen Motivasyonlarına ve Üstbilişsel Farkındalıklarına Etkisinin İncelenmesi. , 304 - 327.
Chicago Cevik Mustafa,ABDIOGLU CIHAT Bir Bilim Kampının 8. Sınıf Öğrencilerinin STEM Başarılarına, Fen Motivasyonlarına ve Üstbilişsel Farkındalıklarına Etkisinin İncelenmesi. (2018): 304 - 327.
MLA Cevik Mustafa,ABDIOGLU CIHAT Bir Bilim Kampının 8. Sınıf Öğrencilerinin STEM Başarılarına, Fen Motivasyonlarına ve Üstbilişsel Farkındalıklarına Etkisinin İncelenmesi. , 2018, ss.304 - 327.
AMA Cevik M,ABDIOGLU C Bir Bilim Kampının 8. Sınıf Öğrencilerinin STEM Başarılarına, Fen Motivasyonlarına ve Üstbilişsel Farkındalıklarına Etkisinin İncelenmesi. . 2018; 304 - 327.
Vancouver Cevik M,ABDIOGLU C Bir Bilim Kampının 8. Sınıf Öğrencilerinin STEM Başarılarına, Fen Motivasyonlarına ve Üstbilişsel Farkındalıklarına Etkisinin İncelenmesi. . 2018; 304 - 327.
IEEE Cevik M,ABDIOGLU C "Bir Bilim Kampının 8. Sınıf Öğrencilerinin STEM Başarılarına, Fen Motivasyonlarına ve Üstbilişsel Farkındalıklarına Etkisinin İncelenmesi." , ss.304 - 327, 2018.
ISNAD Cevik, Mustafa - ABDIOGLU, CIHAT. "Bir Bilim Kampının 8. Sınıf Öğrencilerinin STEM Başarılarına, Fen Motivasyonlarına ve Üstbilişsel Farkındalıklarına Etkisinin İncelenmesi". (2018), 304-327.
APA Cevik M, ABDIOGLU C (2018). Bir Bilim Kampının 8. Sınıf Öğrencilerinin STEM Başarılarına, Fen Motivasyonlarına ve Üstbilişsel Farkındalıklarına Etkisinin İncelenmesi. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 7(5), 304 - 327.
Chicago Cevik Mustafa,ABDIOGLU CIHAT Bir Bilim Kampının 8. Sınıf Öğrencilerinin STEM Başarılarına, Fen Motivasyonlarına ve Üstbilişsel Farkındalıklarına Etkisinin İncelenmesi. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi 7, no.5 (2018): 304 - 327.
MLA Cevik Mustafa,ABDIOGLU CIHAT Bir Bilim Kampının 8. Sınıf Öğrencilerinin STEM Başarılarına, Fen Motivasyonlarına ve Üstbilişsel Farkındalıklarına Etkisinin İncelenmesi. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, vol.7, no.5, 2018, ss.304 - 327.
AMA Cevik M,ABDIOGLU C Bir Bilim Kampının 8. Sınıf Öğrencilerinin STEM Başarılarına, Fen Motivasyonlarına ve Üstbilişsel Farkındalıklarına Etkisinin İncelenmesi. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi. 2018; 7(5): 304 - 327.
Vancouver Cevik M,ABDIOGLU C Bir Bilim Kampının 8. Sınıf Öğrencilerinin STEM Başarılarına, Fen Motivasyonlarına ve Üstbilişsel Farkındalıklarına Etkisinin İncelenmesi. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi. 2018; 7(5): 304 - 327.
IEEE Cevik M,ABDIOGLU C "Bir Bilim Kampının 8. Sınıf Öğrencilerinin STEM Başarılarına, Fen Motivasyonlarına ve Üstbilişsel Farkındalıklarına Etkisinin İncelenmesi." İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 7, ss.304 - 327, 2018.
ISNAD Cevik, Mustafa - ABDIOGLU, CIHAT. "Bir Bilim Kampının 8. Sınıf Öğrencilerinin STEM Başarılarına, Fen Motivasyonlarına ve Üstbilişsel Farkındalıklarına Etkisinin İncelenmesi". İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi 7/5 (2018), 304-327.