Yıl: 2014 Cilt: 29 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 147 - 153 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Yozgat ili Halk elinde yetiştirilen beyaz ve alaca kazların et kalite özellikleri ve bazı kan parametreleri

Öz:
Bu çalışma Yozgat yöresinde yetiştirilen Beyaz ve Alaca kaz varyetelerinde bazı et kalite özellikleri ve kan parametrelerini belirlemek amacı ile yürütülmüştür. Halk elinde yetiştirilen kazlardan 6 aylık yaşta her varyeteden 5 erkek ve 5 dişi kaz kesilerek et kalitesi ve bazı kan parametreleri belirlenmiştir. Kan analizleri kesim esnasında alınan kan örneklerinde yapılmıştır. Göğüs etti L* değeri Beyaz varyetede ve erkek kazlarda daha yüksek bulunmuştur (P˂0.05). a* ve b* değerleri bakımından varyete ve cinsiyetler arasında farklılıklar önemli olmamıştır. But etinde ise L*, a* ve b* değerleri varyete ve cinsiyetlere göre farklılık göstermemiştir. Göğüs ve but etlerinde cinsiyetler arasında pH değerleri farklılık göstermezken, but etinde pH değeri Alaca kazlarda daha yüksek bulunmuştur (P˂0.05). Pişirme kaybı erkek kazların göğüs etinde daha yüksek (P<0.05) iken, varyeteler arasında farklılık bulunmamıştır. Diğer taraftan sızdırma kaybı, su tutma kapasitesi gibi özellikler bakımından fark oluşmamıştır. But etinde ise bu özelliklerin tamamında farklılıklar önemsiz olmuştur. Göğüs etinde kuru madde, ham protein ve ham yağ oranları dişilerde daha yüksek (P<0.05) olurken, Alaca kazlarda daha yüksek ham yağ değerleri bulunmuştur (P˂0.05). But etinde ise kimyasal kompozisyon bakımından farklılıklar önemsiz olmuştur. Kan plazmasında belirlenen albümin, kolesterol, glikoz, protein ve trigliserid değerleri bakımından fark gözlenmezken, dişilerde trigliserid ve kolesterol düzeyleri kısmen yüksek olmuştur. Araştırma sonuçları; et kalite ve bazı kan parametre özellikleri bakımından beyaz ve alaca kazlar arasında benzerlikler olduğunu ortaya koymuştur.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Ziraat Mühendisliği

Meat quality traits and some blood parameters of white and multicolor geese reared in backyard in Yozgat

Öz:
This study was conducted to determine some meat quality traits and blood parameters of White and Multicolor goose varieties in Yozgat region. 5 female and 5 male geese at six months old age from each variety were slaughtered, and their slaughter and meat quality and some blood parameters were determined. Blood analyses were determined in the blood samples which were taken during slaughter. Breast meat L* value was determined higher in white variety and male geese (P&#706;0.05). There were insignificant differences between sexes in terms of a* and b* values. L*, a* and b* values of leg meat was also found insignificant between varieties and sexes. pH value of breast and leg meats were found insignificant between both sexes, whereas pH value was found higher in leg meat of Multicolor geese (P&#706;0.05). Cooking loss ratio was found higher in breast meat of male geese (P<0.05) but, there was not significant difference between varieties. On the other hand, differences in traits such as drip loss and water holding capacity weren&#8217;t significant. In leg meat, differences in all these traits were insignificant. While dry matter, breast meat crude protein and crude fat ratio were higher in female geese (P<0.05), crude fat values were found higher in Multicolor geese. The differences between the chemical compositions of leg meat were found insignificant. Differences in albumen, cholesterol, glucoses, protein and triglyceride values determined in blood plasma were insignificant; besides this, triglyceride and cholesterol level in female geese were partially higher. The results of the study showed that, there were similarities between meat quality and some blood characteristics of white and multicolor geese.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Ziraat Mühendisliği
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA SARICA M, BOZ M, YAMAK U (2014). Yozgat ili Halk elinde yetiştirilen beyaz ve alaca kazların et kalite özellikleri ve bazı kan parametreleri. , 147 - 153.
Chicago SARICA Musa,BOZ Mehmet Akif,YAMAK UMUT SAMİ Yozgat ili Halk elinde yetiştirilen beyaz ve alaca kazların et kalite özellikleri ve bazı kan parametreleri. (2014): 147 - 153.
MLA SARICA Musa,BOZ Mehmet Akif,YAMAK UMUT SAMİ Yozgat ili Halk elinde yetiştirilen beyaz ve alaca kazların et kalite özellikleri ve bazı kan parametreleri. , 2014, ss.147 - 153.
AMA SARICA M,BOZ M,YAMAK U Yozgat ili Halk elinde yetiştirilen beyaz ve alaca kazların et kalite özellikleri ve bazı kan parametreleri. . 2014; 147 - 153.
Vancouver SARICA M,BOZ M,YAMAK U Yozgat ili Halk elinde yetiştirilen beyaz ve alaca kazların et kalite özellikleri ve bazı kan parametreleri. . 2014; 147 - 153.
IEEE SARICA M,BOZ M,YAMAK U "Yozgat ili Halk elinde yetiştirilen beyaz ve alaca kazların et kalite özellikleri ve bazı kan parametreleri." , ss.147 - 153, 2014.
ISNAD SARICA, Musa vd. "Yozgat ili Halk elinde yetiştirilen beyaz ve alaca kazların et kalite özellikleri ve bazı kan parametreleri". (2014), 147-153.
APA SARICA M, BOZ M, YAMAK U (2014). Yozgat ili Halk elinde yetiştirilen beyaz ve alaca kazların et kalite özellikleri ve bazı kan parametreleri. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 29(2), 147 - 153.
Chicago SARICA Musa,BOZ Mehmet Akif,YAMAK UMUT SAMİ Yozgat ili Halk elinde yetiştirilen beyaz ve alaca kazların et kalite özellikleri ve bazı kan parametreleri. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 29, no.2 (2014): 147 - 153.
MLA SARICA Musa,BOZ Mehmet Akif,YAMAK UMUT SAMİ Yozgat ili Halk elinde yetiştirilen beyaz ve alaca kazların et kalite özellikleri ve bazı kan parametreleri. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, vol.29, no.2, 2014, ss.147 - 153.
AMA SARICA M,BOZ M,YAMAK U Yozgat ili Halk elinde yetiştirilen beyaz ve alaca kazların et kalite özellikleri ve bazı kan parametreleri. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi. 2014; 29(2): 147 - 153.
Vancouver SARICA M,BOZ M,YAMAK U Yozgat ili Halk elinde yetiştirilen beyaz ve alaca kazların et kalite özellikleri ve bazı kan parametreleri. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi. 2014; 29(2): 147 - 153.
IEEE SARICA M,BOZ M,YAMAK U "Yozgat ili Halk elinde yetiştirilen beyaz ve alaca kazların et kalite özellikleri ve bazı kan parametreleri." Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 29, ss.147 - 153, 2014.
ISNAD SARICA, Musa vd. "Yozgat ili Halk elinde yetiştirilen beyaz ve alaca kazların et kalite özellikleri ve bazı kan parametreleri". Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 29/2 (2014), 147-153.