Yıl: 2022 Cilt: 13 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 1027 - 1045 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 07-11-2022

Bütünleşik Çok Kriterli Karar Verme Modeli ile Lojistik Firmalarının Performanslarının Ölçümü

Öz:
İşletmeler sürekli olarak performanslarını analiz ederek hedeflerine ulaşıp ulaşmadıklarını kontrol edebilirler. ÇKKV yöntemleri performans analizinde kullanılan yöntemlerden biridir. Kriter ağırlıklarını belirlemek için genelde iki tip ÇKKV yöntemi kullanılmaktadır. Bunlar sübjektif ve objektif ağırlıklandırma yöntemleridir. Bu çalışmada kriter ağırlıklarının bulunmasında SWARA (sübjektif) ve Entropi (objektif) yöntemleri kullanılmıştır. Şirketlerin sıralamasının yapılması için CODAS yöntemi önerilmiştir. Bu makalede Fortune 500 Türkiye internet sitesinde bulunan sekiz lojistik firması SWARA, Entropi ve CODAS yöntemlerinden oluşan bir ÇKKV modeli ile değerlendirilmiştir. Bu çalışmanın amacı hem subjektif hem de objektif ağırlıklandırma yöntemlerini içeren güçlü bir bütünleşik ÇKKV modeli ile lojistik firmalarının performanslarını ölçmektir. SWARA yönteminin sonuçlarına göre VÖK/NS kriteri en önemli kriter olarak bulunurken Entropi metodunun sonuçlarına göre FVÖKD kriteri en önemli kriter olarak bulunmuştur. CODAS yönteminin sonuçlarına göre A7 kodlu lojistik firması en iyi performansa haiz olan firma olarak belirlenmiştir. Ayrıca çalışmada ROV, OCRA, TOPSIS, VIKOR ve COPRAS yöntemlerinin sonuçları ile CODAS yönteminin sonuçları karşılaştırılmış ve CODAS yönteminin doğru sonuçlara ulaştığı ispatlanmıştır. Literatürde objektif ve sübjektif kriter ağırlıklarını birleştirerek kullanan çalışmalar bulunmaktadır. Lojistik firmalarının performansının değerlendirilmesinde hem objektif hem de sübjektif ağırlıklandırma yöntemlerini birlikte kullanan çalışma sayısı azdır bundan dolayı bu çalışma özgündür.
Anahtar Kelime:

Measuring The Performance of Logistics Firms with an Integrated Multi-Criteria Decision Making Model

Öz:
Businesses can check whether they reach their goals by constantly analyzing their performance. MCDM methods are one of the methods used in performance analysis. Two types of MCDM methods are generally used to determine criteria weights. These are subjective and objective weighting methods. In this study, SWARA (subjective) and Entropy (objective) methods were used to find criteria weights. The CODAS method has been proposed to rank the companies. In this article, eight logistics companies on the Fortune 500 Turkey website were evaluated with a MCDM model consisting of SWARA, Entropy and CODAS methods. The aim of this study is to measure the performance of logistics companies with a robust integrated MCDM model including both subjective and objective weighting methods. According to the results of the SWARA method, the BI/NS criterion was found to be the most important criterion, while according to the results of the Entropy method, the EBITDA criterion was found to be the most important criterion. According to the results of the CODAS method, the logistics company with the code A7 was determined as the company with the best performance. In addition, the results of the ROV, OCRA, TOPSIS, VIKOR and COPRAS methods were compared with the results of the CODAS method and it was proven that the CODAS method achieved correct results. There are studies in the literature that combine objective and subjective weights of criteria. The number of studies that use both objective and subjective weighting methods together in the evaluation of the performance of logistics companies is few, so this study is unique.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA ALACA D, Ulutaş A (2022). Bütünleşik Çok Kriterli Karar Verme Modeli ile Lojistik Firmalarının Performanslarının Ölçümü. , 1027 - 1045.
Chicago ALACA DUYGU,Ulutaş Alptekin Bütünleşik Çok Kriterli Karar Verme Modeli ile Lojistik Firmalarının Performanslarının Ölçümü. (2022): 1027 - 1045.
MLA ALACA DUYGU,Ulutaş Alptekin Bütünleşik Çok Kriterli Karar Verme Modeli ile Lojistik Firmalarının Performanslarının Ölçümü. , 2022, ss.1027 - 1045.
AMA ALACA D,Ulutaş A Bütünleşik Çok Kriterli Karar Verme Modeli ile Lojistik Firmalarının Performanslarının Ölçümü. . 2022; 1027 - 1045.
Vancouver ALACA D,Ulutaş A Bütünleşik Çok Kriterli Karar Verme Modeli ile Lojistik Firmalarının Performanslarının Ölçümü. . 2022; 1027 - 1045.
IEEE ALACA D,Ulutaş A "Bütünleşik Çok Kriterli Karar Verme Modeli ile Lojistik Firmalarının Performanslarının Ölçümü." , ss.1027 - 1045, 2022.
ISNAD ALACA, DUYGU - Ulutaş, Alptekin. "Bütünleşik Çok Kriterli Karar Verme Modeli ile Lojistik Firmalarının Performanslarının Ölçümü". (2022), 1027-1045.
APA ALACA D, Ulutaş A (2022). Bütünleşik Çok Kriterli Karar Verme Modeli ile Lojistik Firmalarının Performanslarının Ölçümü. Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 13(3), 1027 - 1045.
Chicago ALACA DUYGU,Ulutaş Alptekin Bütünleşik Çok Kriterli Karar Verme Modeli ile Lojistik Firmalarının Performanslarının Ölçümü. Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 13, no.3 (2022): 1027 - 1045.
MLA ALACA DUYGU,Ulutaş Alptekin Bütünleşik Çok Kriterli Karar Verme Modeli ile Lojistik Firmalarının Performanslarının Ölçümü. Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, vol.13, no.3, 2022, ss.1027 - 1045.
AMA ALACA D,Ulutaş A Bütünleşik Çok Kriterli Karar Verme Modeli ile Lojistik Firmalarının Performanslarının Ölçümü. Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2022; 13(3): 1027 - 1045.
Vancouver ALACA D,Ulutaş A Bütünleşik Çok Kriterli Karar Verme Modeli ile Lojistik Firmalarının Performanslarının Ölçümü. Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2022; 13(3): 1027 - 1045.
IEEE ALACA D,Ulutaş A "Bütünleşik Çok Kriterli Karar Verme Modeli ile Lojistik Firmalarının Performanslarının Ölçümü." Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 13, ss.1027 - 1045, 2022.
ISNAD ALACA, DUYGU - Ulutaş, Alptekin. "Bütünleşik Çok Kriterli Karar Verme Modeli ile Lojistik Firmalarının Performanslarının Ölçümü". Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 13/3 (2022), 1027-1045.