Öğretmen Adaylarının Mesleki Yeterlik Algılarıyla Lisansüstü Eğitime Yönelik Tutumları ve Bu Değişkenler Arasındaki İlişki

Yıl: 2016 Cilt: 6 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 105 - 116 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Öğretmen Adaylarının Mesleki Yeterlik Algılarıyla Lisansüstü Eğitime Yönelik Tutumları ve Bu Değişkenler Arasındaki İlişki

Öz:
Bu çalışmada öğretmen adaylarının mesleki yeterlik algıları, lisansüstü eğitime yönelik tutumları ve ikisi arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda gerçekleştirilen araştırma; Celal Bayar Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde 2010-2011 öğretim yılı bahar döneminde öğrenim gören üçüncü ve dördüncü sınıftaki 494 öğretmen adayının katılımıyla gerçekleştirilen bir tarama çalışmasıdır. Araştırmada öğretmen adaylarının mesleki yeterlik algılarının belirlenmesinde derecelendirilmiş 2 algı sorusunun yer aldığı 'kişisel bilgi formu' kullanılmıştır. Çalışmanın diğer değişkeni öğretmen adaylarının lisansüstü eğitime yönelik tutumlarının belirlenmesinde ise 'Lisansüstü Eğitime Yönelik Tutum Ölçeği' kullanılmıştır.Verilerin analizinde betimsel istatistiklerle birlikte Kruskall-Wallis testi veMann-Whitney U testi kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre öğretmenadaylarının lisansüstü eğitime yönelik tutumlarının istek boyutu bakımından 'orta', işlev boyutu bakımından 'iyi' düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmen adaylarının mesleki yeterlik algıları bakımından sonuçlara bakıldığında ise konu alanı mesleki algılarında en çok yer aldıkları düzey%51.6 ile 'orta derecede yeterli' düzeyidir. Mesleği sınıfta uygulama konusundaki yeterlik algısı bakımından da benzer sonuçlar elde edilmiş, öğretmen adaylarının büyük çoğunluğunun 'yeterli' ve 'orta derecede yeterli'(toplamda %89.7) düzeylerinde yer aldığı sonucuna ulaşılmıştır. Tutum vealgı değişkenlerinin ikisi arasındaki ilişki bakımından ise öğretmen adaylarının lisansüstü eğitime yönelik tutumlarının, konu alanı mesleki yeterlik algılarına göre anlamlı şekilde farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Ayrıca istekve işlev boyutu bakımından ayrı ayrı bakıldığında da aynı şekilde anlamlıfarklılık olduğu görülmektedir. Sonuç olarak mesleğini sınıfta uygulayabilme konusunda öğretmen adayının yeterlik algısı arttıkça lisansüstü eğitimeyönelik tutumunun da artmakta olduğu belirlenmiştir. Bu sonuçlara yönelik olarak bazı önerilerde bulunulmuştur.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Matematik

The perception of teacher candidates regarding their professional qualification and their attitude towards postgraduate education and the relation between these variables

Öz:
This study aims to determine the professional qualification perception ofteacher candidates, their attitude towards postgraduate education and the relation between these two. The study performed for this purpose is a survey studyconducted by the participation of 494 third and fourth grade teacher candidatesreceiving education in the Spring Semester of the Academic Year 2010-2011at the Celal Bayar University, Faculty for Education. In the determination ofthe teacher candidates' perceptions of their professional qualification, a "personal information form" including 2 graded questions of perception is used. Indetermination of the attitude of the teacher candidates towards postgraduateeducation, which is the second variable of study, the "Attitude towardsPostgraduate Education Scale" is used. The Kruskall-Wallis and the MannWhitney U tests are used along with the descriptive statistics for the analysis ofthe data. It is determined according to the analysis results that teacher candidates' attitude towards postgraduate education is at 'medium' level with respectto the 'desire' aspect and at 'good' level with respect to the 'function' aspect.Looking at results with regards to the professional qualification perception ofthe teacher candidates, the level they are included most is with 51.6% the'medium level sufficient' level. Also similar results are obtained with regards totheir qualification perception in terms of implementing the profession in theclassrooms, and it is determined that the large majority of the teacher candidates were at 'sufficient' and 'medium level sufficient' levels (total 89.7%). Andregarding the relation between both attitude and perception variables, it isdetermined that the attitudes of the teacher candidates towards postgraduateeducation have shown a meaningful difference according to their subject fieldprofessional qualification perceptions. Besides it is seen that there is similarly ameaningful difference when looked separately in the desire and functionaspects. As a result; it is determined that the higher the qualification perceptionof the teacher candidate in terms of his/her ability to implement his/her profession in the class, the higher gets his/her attitude towards postgraduate education. There are some suggestions made related to these results.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Matematik
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA ŞAŞMAZ ÖREN F, KARAPINAR A (2016). Öğretmen Adaylarının Mesleki Yeterlik Algılarıyla Lisansüstü Eğitime Yönelik Tutumları ve Bu Değişkenler Arasındaki İlişki. , 105 - 116.
Chicago ŞAŞMAZ ÖREN FATMA,KARAPINAR AYSEGÜL Öğretmen Adaylarının Mesleki Yeterlik Algılarıyla Lisansüstü Eğitime Yönelik Tutumları ve Bu Değişkenler Arasındaki İlişki. (2016): 105 - 116.
MLA ŞAŞMAZ ÖREN FATMA,KARAPINAR AYSEGÜL Öğretmen Adaylarının Mesleki Yeterlik Algılarıyla Lisansüstü Eğitime Yönelik Tutumları ve Bu Değişkenler Arasındaki İlişki. , 2016, ss.105 - 116.
AMA ŞAŞMAZ ÖREN F,KARAPINAR A Öğretmen Adaylarının Mesleki Yeterlik Algılarıyla Lisansüstü Eğitime Yönelik Tutumları ve Bu Değişkenler Arasındaki İlişki. . 2016; 105 - 116.
Vancouver ŞAŞMAZ ÖREN F,KARAPINAR A Öğretmen Adaylarının Mesleki Yeterlik Algılarıyla Lisansüstü Eğitime Yönelik Tutumları ve Bu Değişkenler Arasındaki İlişki. . 2016; 105 - 116.
IEEE ŞAŞMAZ ÖREN F,KARAPINAR A "Öğretmen Adaylarının Mesleki Yeterlik Algılarıyla Lisansüstü Eğitime Yönelik Tutumları ve Bu Değişkenler Arasındaki İlişki." , ss.105 - 116, 2016.
ISNAD ŞAŞMAZ ÖREN, FATMA - KARAPINAR, AYSEGÜL. "Öğretmen Adaylarının Mesleki Yeterlik Algılarıyla Lisansüstü Eğitime Yönelik Tutumları ve Bu Değişkenler Arasındaki İlişki". (2016), 105-116.
APA ŞAŞMAZ ÖREN F, KARAPINAR A (2016). Öğretmen Adaylarının Mesleki Yeterlik Algılarıyla Lisansüstü Eğitime Yönelik Tutumları ve Bu Değişkenler Arasındaki İlişki. Yükseköğretim Dergisi, 6(3), 105 - 116.
Chicago ŞAŞMAZ ÖREN FATMA,KARAPINAR AYSEGÜL Öğretmen Adaylarının Mesleki Yeterlik Algılarıyla Lisansüstü Eğitime Yönelik Tutumları ve Bu Değişkenler Arasındaki İlişki. Yükseköğretim Dergisi 6, no.3 (2016): 105 - 116.
MLA ŞAŞMAZ ÖREN FATMA,KARAPINAR AYSEGÜL Öğretmen Adaylarının Mesleki Yeterlik Algılarıyla Lisansüstü Eğitime Yönelik Tutumları ve Bu Değişkenler Arasındaki İlişki. Yükseköğretim Dergisi, vol.6, no.3, 2016, ss.105 - 116.
AMA ŞAŞMAZ ÖREN F,KARAPINAR A Öğretmen Adaylarının Mesleki Yeterlik Algılarıyla Lisansüstü Eğitime Yönelik Tutumları ve Bu Değişkenler Arasındaki İlişki. Yükseköğretim Dergisi. 2016; 6(3): 105 - 116.
Vancouver ŞAŞMAZ ÖREN F,KARAPINAR A Öğretmen Adaylarının Mesleki Yeterlik Algılarıyla Lisansüstü Eğitime Yönelik Tutumları ve Bu Değişkenler Arasındaki İlişki. Yükseköğretim Dergisi. 2016; 6(3): 105 - 116.
IEEE ŞAŞMAZ ÖREN F,KARAPINAR A "Öğretmen Adaylarının Mesleki Yeterlik Algılarıyla Lisansüstü Eğitime Yönelik Tutumları ve Bu Değişkenler Arasındaki İlişki." Yükseköğretim Dergisi, 6, ss.105 - 116, 2016.
ISNAD ŞAŞMAZ ÖREN, FATMA - KARAPINAR, AYSEGÜL. "Öğretmen Adaylarının Mesleki Yeterlik Algılarıyla Lisansüstü Eğitime Yönelik Tutumları ve Bu Değişkenler Arasındaki İlişki". Yükseköğretim Dergisi 6/3 (2016), 105-116.